Razčistimo: Bi si morali zobe umiti pred ali po zajtrku? To pravijo strokovnjaki!

Razčistimo: Bi si morali zobe umiti pred ali po zajtrku? To pravijo strokovnjaki! (foto: Profimedia) Profimedia
16. 5. 2022

Želimo si, da bi bili naši zobje ne samo zdravi, ampak tudi lepi in beli. Zato moramo redno obiskovati zobozdravnika in predvsem moramo zobe redno čistiti. 

Pravijo vsaj zjutraj in zvečer. Najboljše pa pravzaprav po vsakem obroku. Kaj pa zajtrk? Bi si morali zobe umiti pred ali po zajtrku? 

Mnenja so deljena.

Nekateri strokovnjaki pravijo, da je ščetkanje pred zajtrkom boljše za zobno sklenino in splošno ustno zdravje.

Medtem ko spite, se bakterije v ustih množijo. To je tudi razlaga za jutranji zadah. Z umivanjem se znebite zobnih oblog in bakterij, prav tako zobna pasta zaščiti zobno sklenino pred kislino v hrani. Z umivanjem se tudi pospeši izločanje sline, ki prav tako ščiti zobe – pomaga razgraditi hrano in uniči škodljive bakterije v ustih –, in skupaj z zobno pasto naj bi bil ta učinek daljši. 

Z znanstvenega vidika, naj bi bilo umivanje zob pred zajtrkom torej boljše. 

Toda vsi si ne želimo piti kave ali sveže stisnjenega pomarančnega soka po tem, ko imamo v ustih še okus po zobni pasti.

Je umivanje zob po zajtrku napačna odločitev?

Ne. Če vaši rutini bolj odgovarja ščetkanje po zajtrku, to vsekakor naredite. 

Vendar z enim opozorilom! Počakajte vsaj pol ure, še bolje uro. 

Kisla hrana in pijača namreč raztapljata zobno sklenino – in po vsaki jedi v ustni votlini nastane kislo okolje. Če si zobe umijete takoj po jedi, se zobna površina odrgne in zob se lahko poškoduje. 

In če po zajtrku nimate časa počakati? 

Ali pa sploh ne zajtrkujete. Seveda si morate tudi v tem primeru zobe temeljito umiti.

"Kdor si zaradi pomanjkanja časa ali zaradi skrbi, da bi si lahko uničil zobno sklenino raje ne umiva zob in gre po zajtrku z zobnimi oblogami za tekoči trak, v pisarno ali v učilnico, si prav tako poškoduje zobe," pravi berlinski zobozdravnik Christian Bolstorff. "Takrat nastanejo zobne obloge, katerih škodljiv učinek je dolgoročen."

Če vam ideja o ščetkanju pred zajtrkom ni všeč, strokovnjaki priporočajo, da si po zaužitju zajtrka usta temeljito sperete vsaj z ustno vodico, da nekoliko nevtralizirate kislino. Nato pa si kasneje zobe še temeljito ščetkate. 

Tudi če si zobe umijete pred zajtrkom, se priporoča po zajtrku spiranje z ustno vodico, da se znebite ostankov hrane in se pH v ustni votlini hitreje povrne na normalno raven.