Rooibos čaj zaradi posebnih značilnosti uvrščamo med posebneže. Je 'nekoliko drugačen' in v številnih pogledih zdrav napitek. Zelo primeren je za ljudi s povišanim krvnim tlakom ter majhne otroke.
Rooibos čaj (tudi južnoafriški rdeči čaj ali čaj iz rdečega grma) je 'nekoliko drugačen' čaj. Na svetu obstaja namreč samo eno območje, na katerem ga pridelujejo. Rdeči grm raste le v Južni Afriki, na gorovju Cederberg, ki leži 200 kilometrov severno od Kaapstada.
Zgodovina
Zgodovinsko gledano je rooibos čaj sorazmerno nov napitek. Znan je postal leta 1904, ko je ruski trgovec opazoval domačine, kako si iz igličastih listov nekega grma pripravljajo čaj.
Napitek so mu ponudili v pokušino in njegov nežni, aromatični okus ga je tako navdušil, da je prav ta čaj ponesel v Evropo.
Pridelava
Poganjki rdečega grma se obirajo pretežno ročno s srpom, in sicer od poletja do zgodnje jeseni, v obdobju rasti. Po obiranju se povežejo v snope, razrežejo, stisnejo in navlažijo z vodo.
Vlažna masa nato od 8 do 24 ur fermentira, topla klima pa proces še dodatno pospeši. Tako dobi rooibos čaj svojo rdečerjavo barvo in tipično aromo. Po sušenju maso prečistijo tako, da jo s presejejo, nato sledi pasterizacija z vodno paro.
Sestavine in učinki
Rooibos čaj je v številnih pogledih zdrav napitek. Zelo primeren je za ljudi s povišanim krvnim tlakom ter majhne otroke, ker ne vsebuje kofeina. Vsebuje pa kalcij, fluor, mangan in železo.
Rooibos čaj je bogat z antioksidanti, ki pomagajo zaščititi telo pred prostimi radikali.
Primeren je tudi kot izotonični napitek za športnike, saj hitro nadomesti številne s potenjem izgubljene snovi.
Iz revije Lisa
Priporočamo: Najljubša hrana možganov: Rooibos!