Kaj se bo zgodilo, če boste uživali sveže kumare? Hidrirali boste telo in krepili imunski sistem.
Kumara je pravi blagoslov med zelenjavo, saj je polna koristnih sestavin za vaše zdravje. Po vsem svetu se uporablja v prehranjevanju, malo pa je znano, da je kumara zdrava za človeško telo tudi zato, ker je zelo dostopna.
Polne z vodo
Kumare najprej pomagajo, da naše telo ostaja dalj časa hidrirano. Lahko stabilizirajo raven holesterola in okrepijo imunski sistem, kot kaže, pa so kumare izjemen zaveznik v zmanjšanju in stabilizaciji visokega krvnega tlaka.
Kumare ne morejo le preprečiti spremembe krvnega tlaka, ampak je z uživanjem kumar možno popolnoma odpraviti težave s hipertenzijo, za katero se ve, da je resna in precej težavna.
Redna poraba kumaric bo pripomogla k stabilizaciji našega krvnega tlaka in bo preprečila morebitne bolezni, ki povzročajo hipertenzijo.
Znižuje krvni tlak
Razen za stabilizacijo se priporočajo tudi tistim, ki imajo visok krvni tlak, ne glede na to, ali so težave že kronične. Z uporabo te zelenjave je možno okrevati po hipertenziji, ker lahko njihove lastnosti hitro in učinkovito zmanjšajo krvni tlak.
Ohranja stabilnost krvnega tlaka
Visok krvni tlak je v človeškem telesu še bolj škodljiv, če se pogosto spreminja, saj to lahko povzroči številne kronične bolezni ter motnje živčnega sistema, kot je kap, pa tudi različne srčne bolezni, ki lahko povzročijo smrt.
Da bi krvni tlak dolgo ohranili stabilen in da se ne bi mogel spreminjati tako pogosto, obstaja nekaj naravnih načinov za njegovo preprečevanje. Eden od njih so kumare. Ni pomembno, ali so kumare sveže ali kisle, ker v obeh oblikah opravljajo 'odlično delo' pri vzdrževanju krvnega tlaka.
Pomagajo pri premagovanju glavobolov
Visok krvni tlak, ki se dnevno ponavlja, spremljajo hudi glavoboli. Da bi premagali te neprijetnosti, ki jih povzroča hipertenzija, obstaja enostaven način. To je, da pijete sok iz svežih kumar. Priznati je treba, da je ta metoda enostavna in učinkovita ter da je tudi zelo učinkovita. Poleg tega da povzroča glavobol zaradi hipertenzije, kumarični sok osveži in hidrira celotno telo tako, da mu zelo ustreza. Ni pomembno, ali so kumare sveže ali kisle, ker v obeh oblikah opravljajo odlično delo pri vzdrževanju krvnega tlaka.
Nekaj receptov s kumarami:
Kumarična solata z redkvicami
Potrebujemo: 50 g kolerabe, pol sveže kumare, 1 kislo kumaro, 1 redkev, 1 spomladansko čebulo, 1 kislo smetano, zeleno solato, manj masten jogurt, svež limonin sok, gorčico, sol, poper in drobnjak
Priprava: Kolerabo, kumaro, redkev in mlado čebulo operemo in narežemo na tanke rezine. Kislo kumaro narežemo. Nekaj listov zelene solate operemo in narežemo. V skledi zmešamo vso pripravljeno zelenjavo. Jogurt, limonin sok, gorčico, sol, poper in drobnjak zmešamo in preliv prelijemo po zelenjavi.
Kumare s skuto
Potrebujemo: 1 kumarico, sol, 60 g polnomastne skute, rukolo
Priprava: Kumaro operemo in jo podolžno prerežemo napol. Vsako polovico narežemo na 4 kose. Rahlo solimo. Na vsak kos kumare damo žličko skute. Okrasimo z lističi rukole in takoj ponudimo.
Kumarična solata s korenčki
Potrebujemo: 2 kumari, 8 korenčkov, svež limonin sok, 5 žlic olivnega olja, sol, poper
Priprava: kumari in korenje operemo in narežemo na tanka kolesca. Z limoninim sokom pokapljamo zelenjavo, prelijemo z olivnim oljem ter dodamo sol in poper. Dobro premešamo.
Kumare z jogurtom
Potrebujemo: 3 manj mastne jogurte, 1 kislo smetano, 2 kumari, sol, poper, 5 strokov česna, poprovo meto
Priprava: Jogurt in kislo smetano zmešamo in dodamo naribani in rahlo ožeti kumari. Solimo in popramo ter začinimo s strtim česnom in nasekljano poprovo meto. Solato postavimo za eno uro v hladilnik.
Zeleni napitek iz kumar in špinače
Potrebujemo: ½ kumare, ¾ skodelice špinače, ½ zelenega jabolka, 2 dl vode
Priprava: Vse sestavine zmešamo v mešalniku in še sveže popijemo. Za popestritev lahko dodamo tudi nekaj svežega ingverja ali nekaj peteršilja, ki pomaga pri odvajanju vode iz telesa, če se nam voda zadržuje.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?