TAKO DOLGO traja, da si koža opomore od opeklin. Boste vseeno tvegali?

24. 5. 2022

Je zaščita pred soncem pri vas nekaj obveznega ali tisto, na kar vedno pozabite? Ko boste videli tole, se boste zamislili ... Je res vredno tvegati?

Slika 1/3

KAJ TOČNO SE ZGODI NA KOŽI, KO NAS OPEČE? 

Sončne opekline (rdeča ali porjavela koža) je obrambni mehanizem telesa pred škodljivimi UV žarki. Ko se jim izpostavite, telo začne tvoriti melanin - temen pigment, ki ga proizvedejo kožne celice imenovane melanociti. Melanin varuje kožo, koliko ga boste proizvedli, pa je odvisno od genetike. Ko so ljudje, ki proizvedejo manj melanina, pretirano izpostavljeni sončni svetlobi, pride do poškodbe DNA v zgornjih slojih kože, in to opazite kot sončno opeklino. 

Na izpostavljenost sončni svetlobi se odzovemo različno. Večje tveganje za opekline imajo svetlopolti ljudje, osebe s pegami, rdečelasci in svetlolasci. Vendar to ne pomeni, da ostali ne potrebujejo zaščite - noben ten kože ni odporen na UV žarke in prav vsakogar lahko doletijo opekline. 

UV žarki škodujejo koži tako v sončnem kot oblačnem vremenu, saj prebijejo nekakšno zaščito iz oblakov. Zagotovo vas je kdaj že opeklo na oblačen dan - sedaj veste, zakaj.

profimedia

Preverite tudi TO morate NUJNO vedeti, če imate boleče spolne odnose ali pa RECEPT: kako pripraviti BEZGOV SIRUP?