Pozdravljeni v drugem tednu gurmanske diete! Upam, da je prvi teden minil odlično in da niste bili preveč šokirani nad spremembo. Brez skrbi, popolnoma razumem, če vam je bilo težko. Razumem in čestitam. Kajti uspelo se vam je prebiti čez najtežje. Sedaj, ko se vam je telo že malenkost navadilo na nov način prehranjevanja, bo vedno lažje. Resnično. Obljubim!
V naslednjih osmih dnevih bomo uživali v mlečnih izdelkih, burgerju in palačinkah, se morda odpravili ven na kosilo, povabili k sebi prijatelje ali sorodnike na jogurtovo pecivo s čokoladno glazuro in spoznali, da je solata s sadjem prav posrečena ideja.
1. dan: Beljakovinski dan
Zajtrk
- 2 jabolki
Kosilo
- Zelenjavno-sirova pita, kos kruha, skleda solate (po kosilu popijte šalčko juhe ali čaja)
Recept za pito najdete TUKAJ
Večerja
- Za večerjo pojejte kos pite od kosila ali pa si pripravite krožnik sirov (ki so ostali od priprave pite), si narežite paradižnik ter popijte kozarec jogurta. Pest narezanega sira (feta, mocarela od kosila), soljen paradižnik, kozarec navadnega jogurta
2. dan: Škrobni dan
Zajtrk
- 1 skodelica jagod
Kosilo
- Ješprenjčkova "rižota" s šparglji, grahom in meto, skleda solate (po kosilu popijte šalčko juhe ali čaja)
Recept za ješprenjčkovo "rižoto" dobite TUKAJ.
Večerja
- Za kosilo pripravite več ješprenjčkove "rižote" in si jo privoščite tudi zvečer ali pa se doma ali v kinu pocrkljajte z vrečko kokic ali v pečici pečenem čipsom z manj maščobe.
3. dan: Ogljikovo-hidratni dan
Zajtrk
- 2 rezini svežega ananasa
Kosilo
- Kuskus juha z zelenjavo in metino pasto, 2 popečena kosa kruha
Obe rezini kruha pokapajte z olivnim oljem in ju na obeh straneh popražite na ponvi.
Recept za juho najdete TUKAJ
Večerja
- Jogurtovo pecivo s čokoladno glazuro. Rebro temne čokolade
Pecivo lahko pripravite dan prej, odlično je tudi brez čokoladne glazure.
Recept za pecivo najdete TUKAJ
4. dan: Sadno-zelenjavni dan
Zajtrk
- Avokadov in mangov smuti
Recept najdete TUKAJ
Malica
- Skodelica češenj
Kosilo
- Bučna ribanka
Potrebujete (za 2 osebi)
- 1 por, 2 zeleni bučki, 1 žlička limoninega soka, 1 šopek peteršilja, 0,75 l zelenjavne jušne osnove, sol, poper, 1 ščepec čilijevih kosmičev ali 1/2 suhega feferona ali 1 žlička čilija v prahu (neobvezno), 1 žlica olivnega olja, 10 g masla
Priprava
V kozici segrejte olje in maslo. Dodajte na kolute narezan por in pražite, da se por omehča, a ne obarva.
Potem dodajte naribani bučki in premešajte. Dolijte zelenjavno jušno osnovo, dodajte ščepec zdrobljenega suhega feferončka in kuhajte približno 10 minut, da se bučka zmehča.
V juho dodajte limonin sok in peteršilj ter sveže mlet poper in poskusite ter dosolite, če je potrebno. Takoj postrezite.
Malica
- Korenje
Korenje olupite in zagrizite vanj, lahko pa ga tudi naribate in pripravite v solati z malo soli, olja in kisa.
Večerja
- 1/2 manga
5. dan: Beljakovinski dan
Zajtrk
- 2 hruški
Kosilo
- Zrezek z žara, skleda solate, kos kruha (po kosilu popijte šalčko juhe ali čaja)
Zrezek si pripravite doma ali pa pojdite ven na čevapčiče, ražnjiče, kebab ali jufko.
Potrebujete (za 2 osebi)
- zrezek, sol, poper, olje
Priprava
Poljuben zrezek posolite in popoprajte in premažite z malo olja. V segreti ponvi (brez dodatnega olja) zrezek popecite na obeh straneh glede na okus.
Večerja
- Zelenjava z jajčki, paradižnikova solata
Potrebujete (za 2 osebi)
• 1/2 (rjave) čebule, 1 (rumena) paprika, 4 sveži paradižniki, 4 jajca, 2 vejici svežega peteršilja ali majarona, sol, poper, olje
Priprava
Čebulo in papriko narežite na rezine. Na olju pražite čebulo in papriko, da se zmehčata, a ne obarvata, približno 5 minut - dodajte ščepec soli, da se hitreje zmehčata.
Potem dodajte še na kocke narezan paradižnik in ga pražite, da spusti nekaj vode in se zmehča. V posodici razžvrkljajte jajca in jih vlijte na popraženo zelenjavo.
Počakajte, da malo zakrknejo, potem pa jih nežno obrnite in zmešajte. Dodajte še sol in sveže mlet poper. Potresite s sesekljanim peteršiljem in parmezanom ter takoj postrezite.
Paradižnikova solata
Potrebujete (za 2 osebi)
- 4 paradižniki, sol, poper, balzamični kis, olje
Priprava
Paradižnik narežite na rezine, posolite in popoprajte ter pokapajte z oljem in kisom.
6. dan: Škrobni dan
Zajtrk
- Skodelica jagod
Kosilo
- Burger s koruzno-čičerikinim polpetom (po kosilu popijte skodelico juhe ali čaja)
Bombetke specite sami ali pa kupite žemljo, kajzarico ali polnozrnato štručko. Polpet lahko pripravite tudi vnaprej in ga s seboj odnesete v službo ali šolo. Če vam primanjkuje časa, lahko namesto pečenih paradižnikov uporabite svežega. Burger bo odličen tudi brez okisane čebule. Recept za burger najdete TUKAJ.
Večerja
- Koruzno-čičerikin polpet, skleda solate
Za kosilo pripravite več koruzno-čičerikinih polpetov in dva pojejte za večerjo s skledo svoje najljubše solate.
7.dan: Ogljikovo-hidratni dan
Zajtrk
- 2 jabolki
Kosilo
- Bučna juha in brusketa z olivami in pečenimi paprikami
Brusketa bo odlična tudi brez pečene paprike, zato brez skrbi, če je nimate pri roki, lahko pa uporabite tudi svežo papriko. Recept za bučno juho najdete TUKAJ ter za brusketo z olivami TUKAJ.
Večerja
- Palačinke s kokosom
Potrebujete (za 2 osebi)
- za palačinke: 1 jajce, 100 g moke, 1 ščepec sode bikarbone, 1 ščepec soli, 1,5 dcl mleka, 1 dcl vode
- za nadev: 1 mali lonček kisle smetane, 4 žlice kokosove moke, 1 žlička sladkorja
- ostalo: 1 žlica kokosove moke, 2 rebri temne čokolade, olje
Priprava
Iz sestavin za palačinke umešajte maso za palačinke. Pustite, da masa počiva 15 minut. Ponev za palačinke res dobro segrejte.
Potem v njej speci te palačinke, pred vsako zajemalko mase, ki jo oblikujete v palačinko, dajte na ponev 1/4 žličke olja. Palačinke specite na obeh straneh, približno 2 minuti na vsaki strani. Kislo smetano zmešajte s kokosovo moko, dodajte žličko sladkorja in dobro zmešajte.
Temno čokolado stopite nad vodno kopeljo. Vsako palačinko nadevajte z nadevom iz kisle smetane in kokosa. Palačinko zavijte, jo okrasite s stopljeno čokolado, potresite s kokosom ter postrezite.
8. dan: Sadno-zelenjavni dan
Zajtrk
- Ananasov smuti
Potrebujete (za 2 osebi)
- 1 skodelica (svežega ali zamrznjenega) ananasa, 3 dcl pomarančnega soka, 1 žlica javorjevega sirupa (neobvezno)
Priprava
Dva kosa ananasa prihranite za okras, ostale kocke ananasa, pomarančni sok in žlico javorjevega sirupa pa prenesite v mešalnik in zmiksajte. Smuti prelijte v kozarca, okrasite s kosom ananasa in postrezite.
Malica
- 3 dcl gostega soka, skodelica praženih lešnikov
Izberite enega izmed svojih najljubših gostih sadnih sokov (breskovega, mareličnega ali jagodnega)
Kosilo
- Pražene banane
Recept za pražene banane najdete TUKAJ.
Malica
- 3 dcl gostega soka
Večerja
- Špinača z mangom in indijskimi oreščki
Recept za špinačo z mangom in indijskimi oreščki najdete TUKAJ.
Za vsakršna vprašanja sem vam na voljo. Kontaktirajte me na barbara@sitfit.si, se mi pridružite na Sit Fit Facebook strani in se naročite na Sit Fit mailing.
Se beremo naslednji teden, ko vas bo v vaših e-nabiralnikih čakal jedilnik za naslednjih 8 dni.
Pa dober tek!
Preberite še:
- Tedenski jedilnik za gurmansko hujšanje (1. del)
- Tedenski jedilnik za gurmansko hujšanje (3. del)
- Tedenski jedilnik za gurmansko hujšanje (4. del)
- Zakaj in kako za vedno spremeniti način prehranjevanja?
- Kaj jesti, ko ne vemo kaj jesti?
- Kako ohraniti zdrave prehranjevalne navade na delovnem mestu?
- Se tudi vi vrtite v začaranem krogu med prehranskimi dopolnili in hitrimi dietami?
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?