Trebušna viroza: kaj je priporočljivo piti in jesti ter čemu se raje izogibajte?

23. 2. 2024
Deli
Trebušna viroza je navadno posledica virusne okužbe, ki jo lahko dobijo ljudje vseh starosti. (foto: Profimedia)
Profimedia

Kaj je še posebej priporočljivo piti in jesti ob trebušni virozi ter čemu se je bolje izogniti, da se stanje ne še poslabša?

Trebušna viroza je navadno posledica virusne okužbe, ki jo lahko dobijo ljudje vseh starosti, še nekoliko pogostejša je pri majhnih otrocih.

Navadno je ob slabosti, driski in bruhanju, ki so najpogostejši simptomi trebušne viroze, sicer naporno kaj popiti, kaj šele pojesti, toda kljub temu tudi takrat telo potrebuje nekaj hrane in še zlasti tekočine.  

Če nimate nobenega apetita, strokovnjaki svetujejo, da se osredotočite na počitek in na zadosten vnos tekočine, da preprečite dehidracijo.    

Ne spreglejte:

Hidracija je ob trebušni virozi ključnega pomena  

Črevesna ali želodčna viroza, je znana po neprijetnih simptomih bruhanja in driske, kar lahko telo izčrpa in vodi v dehidracijo. V izogib neprijetnim posledicam dehidracije, ki lahko vodijo tudi na infuzijo, zdravniki priporočajo, postopoma pričnete z majhnimi, pogostimi požirki, da ne preobremenite želodca.

Sedem dni je pila vodo z limono. Kaj se ji je zgodilo?

Ob trebušni virozi so priporočljive naslednje tekočine:  

  • voda ali kosi ledu,
  • nesladkani zeliščni čaj brez kofeina (še posebej koristna sta lahko ingverjev in šipkov čaj),
  • juha,
  • elektrolitske pijače.    

Kakšno hrano je priporočljivo jesti v času črevesne viroze?  

Med glavnino same črevesne viroze navadno ni prisotnega veliko apetita, toda ob tem, ko viroza popusti, se želja po hrani vrne. Ob tem pazite, da se ne pričnete takoj prenajedati, temveč pričnite z majhno količino hrane, ki jo postopno dodajajte. Najbolj primerna hrana ob trebušni virozi je mehka, blaga in lahko prebavljiva.

Priporočajo se živila kot so banane, riž, jabolčna kaša, prepečenec. Ob tem velja omeniti tudi ingver, ki je lahko pomaga pri lajšanju trebušnih krčev in slabosti, prav tako pa tudi olajša prehod hrane skozi prebavni trak. Lahko si naredite ingverjev čaj, ingver dodate čaju ali hrani ali pa posežete po ingverjevih bonbonih z nizko vsebnostjo sladkorja.  

Hrana, ki bo pomagala pri okrevanju, ko se želodec umiri je tudi: 

  • krompir,
  • polnozrnati izdelki (kruh, kosmiči in testenine),
  • kvinoja,
  • rjavi riž,
  • ovseni kosmiči,
  • jabolka,
  • buče,
  • koruzni zdrob.

Živila, ki se jim ob trebušni virozi raje izogibajte

Nekaterih živil v času trebušne viroze ni dobro uživati, saj lahko še dodatno obremenijo že tako občutljiv želodec. Ob trebušni virozi niso priporočljive:

  • kava,
  • alkohol,
  • gazirane pijače,
  • začinjena hrana,
  • paradižniki in citrusi,
  • sladka hrana in pijača,
  • mlečni izdelki.  

Trebušna viroza navadno izzveni v tednu dni. Zdravniško pomoč je smiselno poiskati, če ne morete zadržati tekočine 24 ur, ob telesni temperaturi višji od 39 stopinj celzija, ob bruhanju krvi, krvavi driski in znakih dehidracije, kot so glavobol, mišični krči, omotica, ali temen urin.   

Vir: health.clevelandclinic.org

Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del