Ali s kuhanjem res uničimo ves vitamin C? Je limonin sok v vrelem čaju koristen? Presenečeni boste!

20. 9. 2023
Deli

Med ljudmi kroži mit, da se s kuhanjem uniči večina vitamina C v zelenjavi in sadju ter da zato soka limone ni pametno dajati v vroč čaj. To ne drži, saj se pri običajnih postopkih kuhanja ohrani precej vitamina C.

So pa velike razlike v izgubah vitamina C glede na vrsto živila in postopek segrevanja. Na splošno se manj vitamina C izgubi pri gretju z mikrovalovi ali na sopari kot pa pri kuhanju v vreli vodi. Pojasniti pa je treba, da se veliko vitamina C izgubi med shranjevanjem kuhanega sadja in zelenjave, še zlasti kadar so živila na zraku. V takšnih razmerah postopoma razpade ves vitamin C.

Razlaga

Vitamin C oziroma askorbinska kislina je vodotopen vitamin, ki pri človeku igra pomembno antioksidativno vlogo in sodeluje pri številnih bioloških procesih. Med drugim sodeluje pri delovanju imunskega sistema in tvorbi kolagena. Priporočen dnevni vnos vitamina C za odraslega človeka je 80 miligramov, kar je preprosto doseči z običajno pestro in uravnoteženo prehrano - brez dodajanja prehranskih dopolnil.

Vsebnost vitamina C v živilih se izgublja s toplotno obdelavo, predvsem pa z dolgoročnim shranjevanjem.

Profimedia

Viri vitamina C v prehrani

Vitamin C endogeno proizvajajo številne rastline in nekatere živali. Ljudje ga nismo sposobni proizvesti, zato ga moramo v telo vnesti s hrano.

Ne drži splošno prepričanje, da so najbogatejši viri vitamina C limona in drugi citrusi - precej več ga lahko vsebuje na primer paprika ali jagodičevje.

Pomemben vir vitamina C v prehrani Slovencev pa je tudi krompir, s katerim zaužijemo tudi do 20 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina C. Vsebnost vitamina C v živilih se zmanjšuje med kuhanjem in skladiščenjem.

Srednja vrednost izgube pri pripravi jedi je okoli 30 odstotkov, vendar pa je treba omeniti, da na dejansko izgubo vplivata tako vrsta živila kot postopek segrevanja.

Prof. dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko pojasnjuje: »Raziskave so pokazale, da na primer pri kuhanju brokolija na sopari ali z mikrovalovi skoraj ni izgub vitamina C, pri blanširanju se izgubi približno četrtina, pri kuhanju v vreli vodi pa skoraj polovica. Podobno je tudi pri krompirju - kuhanje na sopari ali z mikrovalovi uniči približno 20 odstotkov vitamina C.

Najboljši nasvet je, da se pri kuhanju uporabi minimalna količina vode in da je čas kuhanja čim krajši.«Tudi v pijačah ima vitamin C omejeno stabilnost, ne drži pa mit, da razpade, ko ga damo v vrelo vodo. Če v vrel čaj dodate limonov sok, se bo večina vitamina C ohranila.

Če pa bi takšen čaj ustekleničili in shranili za dalj časa, bi postopoma razpadel ves vitamin. S to težavo se srečujejo tudi proizvajalci pijač, kadar pijače obogatijo z dodatkom vitamina C, največkrat v obliki askorbinske kisline.

Brezalkoholne pijače imajo razmeroma dolg rok trajanja, med katerim se količina vitamina C postopoma zmanjšuje.

Doc. dr. Anita Kušar z Inštitut za nutricionistiko pravi: »Zakonodaja predpisuje, da mora biti količina deklariranega vitamina C za celoten čas uporabnosti izdelka skladna s količino, navedeno na označbi, z upoštevanjem tolerančnih mej. Proizvajalci lahko zato v pijače dodajo tudi dvakrat toliko vitamina C, kot je navedeno na označbi med podatki o hranilni vrednosti.«

Najboljši nasvet je, da se pri kuhanju uporabi čim minimalna količina vode in da je čas kuhanja kratek. Profimedia

Najboljši nasvet je, da se pri kuhanju uporabi čim minimalna količina vode in da je čas kuhanja kratek.

Na stabilnost vitaminov v izdelkih sicer vpliva vrsta različnih dejavnikov, vključno s temperaturo hranjenja, materialom embalaže in izpostavljenostjo sončni svetlobi. Neustrezno hranjeni izdelki tudi pred pretečenim rokom trajnosti vsebujejo precej manj vitamina C, kot je navedeno na embalaži.

Razkrivamo mite o prehrani in ozaveščamo prebivalce

Na Inštitutu za nutricionistiko so se odločili medije strokovno podpreti pri pripravi lahkotnejših vsebin s področja prehrane za obdobje poletja. V okviru tega naslavljajo mite in aktualna vprašanja s področja prehrane.

Projekt poteka v okviru programa varovanja zdravja, ki ga financira Ministrstvo za zdravje, v okviru katerega skrbijo tudi za nacionalni portal prehrana.si.

Prof. dr. Igor Pravst, Inštitut za nutricionistiko: »Pri različnih objavah s področja prehrane je izjemno veliko neosnovanih mitov in nasprotujočih si informacij, ki med prebivalci povzročajo precejšnjo zmedo. Žal so pogosto v ozadju lahko tudi finančni interesi ponudnikov izdelkov. Zato smo v Sloveniji vzpostavili nacionalni portal prehrana.si, katerega glavni namen je prebivalcem ponuditi verodostojne in razumljive informacije s področja prehrane - brez oglaševanja!«

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?