Ko obiščete gostilno, restavracijo ali kavarno, nikar ne naročite tega.
V vročih poletnih dneh se še kako prileže hladna pijača, ki nas osveži in hidrira telo. Zunaj radi naročimo pijačo z ledom, a pozor: ravno led je lahko pravo leglo bakterij.
Ne spreglejte:
- Bi morali za zdravje kosti res piti mleko? Preverite, kaj o tem pravijo strokovnjaki
- Odpoklic živila: v priljubljenem mesu potrjena prisotnost Salmonelle
Na portalu kafe.rs poročajo o raziskavi, v kateri se je izkazalo, da je kar 77,2 odstotka vzorcev ledu pozitivnih na prisotnost koliformnih bakterij. Gre za mikroorganizme, ki so v led prišli zaradi umazanih rok. V povprečju je v kavarnah in restavracijah v ledu več bakterij, kakor v vodi iz straniščne školjke. Dobra novica je, da noben od testiranih vzorcev leda ni predstavljal resne nevarnosti za zdravje.
Zmotno prepričanje o ledu
Mnogi menijo, da se bakterije na ledu ne morejo zadržati: tudi gostinci. Zaradi tega led pogosto primejo kar z rokami, v resnici pa ravno zaradi tega postrežejo pijačo, polno bakterij. Druga težava je redko čiščenje ledomatov.
Bakterije tudi v limonah
V drugi raziskavi se je izkazalo, da se največ bakterij skriva v kozarcu vode ali gaziranega soka s koščkom limone. Raziskovalci so testirali 76 rezin limone iz 21 restavracij in ugotovili, da je 70 odstotkov, torej 53 rezin, okuženih z bakterijami.
Čeprav to ni najbolj obsežna raziskava na to temo, lahko večkrat tudi sami vidimo, da so limone v gostinskih obratih že vnaprej narezane in hranjene v plastičnih posodah pri sobni temperaturi, kar je idealno okolje za rast bakterij. Izkazalo pa se je, da te bakterije ne morejo preživeti in se razmnoževati v alkoholnih pijačah.
Vir: kafe.rs
Morda bi vas zanimal tudi podkast o pilatesu:
Novo na Metroplay: "Vse več mladih zboli za rakom" | Klara Čampa