Vodnik po najboljših lepotnih operacijah za moške

Vodnik po najboljših lepotnih operacijah za moške (foto: Profimedia) Profimedia
28. 2. 2002

Če niste zadovoljni s svojim videzom, vam ni treba po moško tiho trpeti. Lahko se prepustite lepotni kirurgiji.

Ste pomislili na to, da bi bili lahko lepši? Da bi si popravili štrleča ušesa? Se znebili tiste grde bradavice? Ali neljubih maščobnih blazin okoli pasu? Še pred nekaj leti moškim, ki niso bili zadovoljni s svojim videzom, ni preostalo drugega, kot da si v potu svojega telesa izklešejo novega.

Če razmišljate o lepotni operaciji - in predlagamo, da temeljito razmislite - seveda želite čim boljše rezultate in čim manj fizičnih in finančnih bolečin.

Za vas smo pripravili vodnik po najboljših lepotnih operacijah za moške. Ocenili smo vsak poseg glede na učinkovitost, čas okrevanja in varnost. Najvišja ocena je pet. Navedene cene veljajo v Plastični kirurgiji Fabjan.

Liposukcija

Liposukcijo je v sedemdesetih letih začel izvajati francoski zdravnik, ki je delal splave (da, to je ista tehnologija).

Osnovna ideja je preprosta: kirurg zareže v kožo in nato z ozko cevko izsesa podkožno mašobo. Liposukcijo lahko opravimo na različnih delih telesa, najpogosteje na trebuhu, vratu in obrazu.

Cena: liposukcija stane od 200.000 do 350.000 tolarjev (v splošni anesteziji).

Učinkovitost: 4 zvezdice

Če niste zelo debeli, temveč imate le eno ali dve problematični maščobni območji (na primer »pivski« trebuh), se z liposukcijo lahko uspešno znebite odvečnega sala. Poseg je učinkovit tudi na obrazu. Zdravniki pogosto predlagajo liposukcijo vratu in čeljusti ob večji liposukciji drugega dela telesa. Po liposukciji obraza boste namreč videti vitkejši.

Čeprav je manj verjetnosti, da se bodo na izsesanem predelu spet pojavile maščobne celice, to še ne pomeni, da se boste potem lahko mirne volje nalivali s pivom in nažirali s čipsom ter ostali vitki. Maščoba se bo še naprej kopičila na predelih, ki niso prestali liposukcije.

Okrevanje: 3 zvezdice

Tradicionalna liposukcija povzroča rane in otekline, ki ostanejo tudi nekaj tednov. Vendar je nova tehnologija, pri kateri kirurg pred posegom v kožo vbrizgne solno mešanico, bistveno skrajšala čas počitka po opravljeni liposukciji.

Varnost: 3 zvezdice

Najpogostejše tveganje pri liposukciji je to, da bo kirurg odstranil preveč telesne maščobe. V tem primeru koža postane ohlapna in povešena.

Vbrizgana solna mešanica vsebuje epinefrin - snov, ki ne le skrči žile, ampak tudi pospeši srčni urtip. Posledica tega je lahko tudi srčni napad in smrt. Nekateri zdravniki zato svetujejo pacientom, starim nad 40 let, elektrokardiogram.

Operacija vek

Kirurgi na vekah opravljajo dva različna posega:

 • Operacija spodnjih vek. Ta je priljubljena pri moških z naravno povešenimi očmi in starejših moških, ki niso zadovoljni z vplivi gravitacije na svojo kožo okoli oči. S posegom odstranijo odvečno maščobo iz spodnjih vek. Pri nekaterih pacientih kirug lahko opravi ves poseg z notranje strani veke, brez šivanja in torej brez brazgotin.
 • Operacija zgornjih vek. Pogosto jo opravijo skupaj z liftingom čela: z majhno zarezo v zgornjo veko zdravnik odstrani maščobo, kožo in včasih mišice. Tako je prej upadli obraz spet videti mladosten.

Cena: operacija spodnjih vek stane od 120.000 do 200.000 tolarjev (v splošni anesteziji).

Učinkovitost: 5 zvezdic

Veliko zdravnikov meni, da je to najboljši lepotni poseg za moške. Je hiter in razmeroma lahek, in pravilno opravljen dvig vek obstane skoraj desetletje.

Okrevanje: 3 zvezdice

Za operacijo vek boste potrebovali vsaj dva dni dopusta, lahko pa tudi ves teden, če vam bo poseg povzročil hujše stranske učinke. Najpogostejše težave so otekline in rane v okolici oči in mogoče boste dan ali dva vse videli bolj megleno.

Varnost: 4 zvezdice

Zelo redko se lahko zgodi, da imajo pacienti težave z zapiranjem oči pri spanju. Še ena redka težava je ektropija, ko vam spodnjo veko potegne navzdol (to naj bi se baje zgodilo igralcu Jacku Lemmonu, ki je pogosto šel pod nož). To lahko preprečimo z drugim kirurškim posegom, ki nategne mišice pod očmi.

Lifting spodnjega dela obraza (ali lifting vratu)

Prvi znaki staranja se pri moških pogosto pojavijo na vratu, zato je operacija spodnjega dela obraza - nateg kože na vratu in čeljusti - priljubljen kompromis za moške, ki se bojijo opraviti lifting celotnega obraza. Poseg se pogosto začne z liposukcijo vratu, čeljusti in podbradka. Nato kirurg zareže za ušesi (ali pod brado), povleče kožo in mišice, odstrani odvečno kožo in nato vse le še sešije skupaj. Brazgotine so skrite pod lasmi, za ušesi ali pod brado.

Cena: od 350.000 do 550.000 tolarjev.

Učinkovitost: 4 zvezdice

Rezultati liftinga spodnjega dela obraza so odvisni predvsem od tega, koliko je pacient star in kako povešena je njegova koža. Vendar že majhen poseg na povešenem vratu naredi veliko estetsko razliko. Z »obnovljenim« vratom se boste lahko ponašali pet do deset let.

Okrevanje: 2 zvezdice

Poseg bo vzel kirurgu nekaj ur, vi pa boste za počitek potrebovali nekaj tednov. Koža na spodnjem delu obraza bo morda toga še tedne ali mesece po operaciji in lahko traja tudi šest mesecev, da mišice in živci začnejo delovati normalno.

Varnost: 3 zvezdice

V zelo redkih primerih mišice lahko ostanejo trajno paralizirane. Če so neenakomerno nategnjene, lahko povzročijo asimetričnost obraza.

Vbrizgi

Če se pritožujete nad zgubano kožo in tankimi ustnicami, si lahko izberete »vbrizgavanje«, ki ga izvajajo na tri načine:

 • Presaditev maščobe. Pri tem posegu zdravnik najprej z liposukcijo izsesa maščobo (iz trebuha, zadnjice ali stegen) in nato vbrizga v brado, lica, ustnice ali gube na obrazu.
 • Kolagenske injekcije. Zdravnik v gube ali upadle dele obraza z brizgalko vbrizga beljakovine. Nekoč je bila ta metoda zelo priljubljena, zadnje čase pa je vse manj, ker telo obravnava kolagen kot tujek in se ga hitro znebi.
 • Injekcije botoksa. Namesto živalskih beljakovin zdravnik vbrizga toksine botulizma (da, snovi, ki povzroča zastrupitev s hrano) v čelo. To paralizira mišice, ki povzročajo tiste grde brazde na čelu.

Cena:

 • kolagena pri nas ne vbrizgavamo, zato cenika nimamo;
 • enkratna injekcija botoksa stane 60.000 tolarjev,
 • presaditev maščobe pa približno 130.000 tolarjev.

Učinkovitost: 3 zvezdice

Čeprav so pri vseh treh posegih rezultati očitni, ne obstojijo dolgo. Mlajši ko ste, dalj časa bo poseg opazen. Injekcije maščobe telo absorbira in odstrani iz telesa v nekaj letih. Injekcije kolagena se ohranijo od nekaj mesecev do nekaj let, injekcije botoksa pa od štiri do šest mesecev.

Okrevanje: 4 zvezdice

Injekcije kolagena in botoksa se načeloma opravijo v nekaj minutah in v nekaj urah ste že lahko v službi. Vbrizgavanje maščobe je ravno tako preprosto, vendar boste zaradi liposukcije morali ležati dan ali dva.

Varnost: 4 zvezdice

Presadi maščobe lahko povzročijo kepe ali asimetrije. Tudi injekcije botoksa so lahko tvegane, saj se toksini lahko občasno preselijo v okolico oči, zaradi česar se povesijo veke. Vendar se tudi v najhujših primerih mišice v štirih do šestih mesecih »popravijo«.

Korekcija kože

Obstajajo tri osnovne metode za izboljšanje videza in otipa kože:

 • Dermabrazija. Najstarejša in najbolj uveljavljena tehnika »obrusi« vrhnjo plast kože in na površini se pojavijo sveže celice.
 • Kemični piling. Odstrani vrhnje plasti kože z raztopino kisline.
 • Laserska korekcija. Eden od najnovejših kozmetičnih posegov, pri katerem laserski žarek »odžge« gube, starostne pege in brazgotine, ki so jih pustile akne.

Cena:

 • enkratna seansa dermabrazije stane 5.000 tolarjev (mogoče boste potrebovali več kot eno seanso);
 • poseg z laserjem, kot je na primer glajenje gub okoli ust ali oči, stane približno 60.000 tolarjev;
 • kemični piling stane 330. 000 tolarjev.

Učinkovitost: 3 zvezdice

Učinkovitost je odvisna od tega, kaj želite pridobiti s posegom. Če želite zmanjšati posledice aken, boste zelo zadovoljni z novo, gladko kožo. Če želite spet pridobiti mladosten videz, pa so omenjeni posegi le začasna rešitev, ker ne ustavijo nastajanja novih gub.

Okrevanje: 3 zvezdice

Za vsakega od teh posegov boste potrebovali vsaj teden dni počitka, preden boste lahko pokazali svoj obraz.

Varnost: 3 zvezdice

Vsi posegi so dokaj neboleči in zagotavljajo enakomerne rezultate. Vendar so laserji le toliko dobri kot kirurgi, ki jih uporabljajo. Zgodilo se je že, da je zdravnik, ki ni bil dovolj usposobljen za delo z laserjem, ožgal pacienta in ga nepopravljivo iznakazil. Druge nevarnosti pri vseh treh posegih so lahko tudi začasne ali trajne spremembe pigmenta, okužbe ali brazgotine. V redkih primerih se lahko pojavijo mehurčki, vnetja ali kožne alergije.

Operacija ušes

Z operacijo ušes oziroma otoplastiko kirurg popravi štrleča ušesa. Zdravnik najprej naredi zarezo za ušesom, tako odkrije hrustanec, tega nato »preoblikuje« in upogne nazaj h glavi. Pri nekaterih lahko večji del hrustanca odstrani, da dobi bolj naraven prepogib.

Obstaja tudi druga tehnika, pri kateri kirurg po zarezi odstrani nekaj kože in s šivi hrustanec približa glavi, ne da bi ga odstranjeval.

Za operacijo ušes se lahko odločite tudi, če želite, da vam ušesa zmanjšajo ali povečajo ali kako drugače popravijo (če so na primer nepravilno upognjena, preveč raztegnjena ali zgubana).

Cena: korekcija štrlečih ušes stane približno 110.000 tolarjev (v lokalni anesteziji).

Učinkovitost: 5 zvezdic

Z rezultatom boste vsekakor zelo zadovoljni, saj je zelo očiten in veliko pripomore k boljšemu videzu. Poleg tega je večen. Po posegu boste za ušesom imeli manjšo brazgotinico, a bo s časom zbledela. Ne pričakujte pa, da bosta obe ušesi popolnoma enaki in simetrični - to se verjetno ne bo zgodilo in tudi ni naravno.

Okrevanje: 3 zvezdice

Poseg traja dve do tri ure, na nogah ste lahko že nekaj ur po njem. Nekaj dni boste imeli povito glavo in mogoče vas bodo dan ali dva ušesa rahlo bolela. Več kot pet dni dopusta ne boste potrebovali, en mesec pa se boste morali izogibati dejavnostim, pri katerih bi si uho lahko zvili.

Varnost: 4 zvezdice

Zapleti se pojavijo zelo redko. Zelo malo pacientov dobi krvni strdek, ta se lahko razkroji naravno ali pa ga je treba odstraniti z iglo. Včasih se lahko pojavi okužba v hrustancu, ki se pozdravi z antibiotiki.

Lifting čela

Lifting čela (ali lifting obrvi) pogosto opravijo skupaj z operacijo vek, tako namreč zmanjšajo gube in povzdignejo povešeno kožo. Tradicionalna metoda je puščala izdajalske brazgotine, zato so se je moški izogibali. Pri novejših postopkih kirurg uporablja endoskop - majhen optični instrument - ki ga vodi pri obrezovanju, nategovanju in pritrjevanju kože na lobanjo.

Cena: od 250.000 do 350.000 tolarjev.

Učinkovitost: 4 zvezdice

Ko vam bo izkušen kirurg odstranil znake starosti na zgubanem čelu in utrujenih očeh, bo vaš obraz ponovno svež, kakršnega ste imeli v mladosti. Pravilno opravljen poseg zdrži od pet do deset let.

Okrevanje: 3 zvezdice

Potrebovali boste nekaj dni dopusta. V preteklosti so bili pogosti stranski učinki, in sicer hujše brazgotine, izguba las in otopelost sprednjega dela lobanje, vendar je zdaj zaradi sodobnih endoskopskih postopkov tveganje bistveno manjše.

Varnost: 3 zvezdice

Podobno kot pri liftingu spodnjega dela obraza tudi lifting čela lahko začasno oslabi obrazne mišice. V redkih primerih lahko neenakomerno napete mišice povzročijo asimetrijo.

Operacija nosu

Kirurški poseg na nosu oziroma rinoplastika je pravzaprav dokaj zapleten poseg. Kirurg s skalpelom loči kožo od kosti v nosu, nato kost zmanjša oziroma jo preoblikuje, odvisno pač od želenega učinka.

Cena: od 250.000 do 350.000 tolarjev (v splošni anesteziji).

Učinkovitost: 4 zvezdice

Če ste se z zdravnikom temeljito pogovorili o želeni obliki nosu, se nad opravljeno operacijo ne bi smeli pritoževati. Ko je poseg opravljen (in to pravilno opravljen), vam nova oblika nosu ostane za vedno. Vendar to ne pomeni, da pri operaciji nosu ne more nič spodleteti. Poseg je namreč kirurško eden najzahtevnejših. Zaradi prvotno nezadovoljivo opravljene operacije so pogosti dodatni posegi, ki popravijo rezultate.

Okrevanje: 2 zvezdice

V zadnjih 20 letih so kirurgi toliko izboljšali metode, da so otekline in rane po rinoplastiki veliko manjše. Pacienti se sedaj lahko vrnejo na delo že po petih dneh. Vendar je na novih nosovih treba nositi zaščito vsaj sedem dni. Zaradi začasno zamašenih nosnic boste imeli nekaj tednov rahle težave pri prehranjevanju, spanju in dihanju. Morda bodo otekline splahnele šele čez šest mesecev ali več.

Varnost: 2 zvezdice

Manjše število pacientov toži o težavah s podaljšanimi krvavitvami, z glavoboli, s počenimi žilami ali z okužbami, lahko pa se nekoliko poslabša tudi čutilo za voh.

Tanja Stankovič