Najpogostejši vzroki za menstrualne težave

Najpogostejši vzroki za menstrualne težave (foto: profimedia) profimedia
9. 6. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Vsaka četrta ženska v rodni starosti čuti, kdaj se približuje mesečno perilo.

Boli nas v trebuhu in hrbtu, prsi so občutljive, napadi volčje lakote pogostejši pa tudi najboljše volje nismo. Kaj pa če mesečno perilo prinaša še več težav?

Koliko bolečine je normalno?

Blage težave še niso razlog za skrb. Topla kopel, termofor na trebuhu, masaža v smeri urinega kazalca okoli popka in paracetamol blažijo zmerne bolečine. Prsi so občutljive zaradi povečanja teže, na kar vpliva nihanje hormonov. Zdravniki vse te simptome združujejo pod enim imenom: predmenstrualni sindrom (PMS).

Izrazite bolečine pred in med krvavitvijo lahko ublažite z rednim uživanjem izvlečka konopljike in pa tudi čajev iz plahtice, kamilic in gosje trave ali melise.

Za ublažitev bolečin v trebuhu priporočajo ležanje na hrbtu s privzdignjenimi nogami in upognjenimi koleni (podložite si blazino). Proti bolečinam dojk vam zdravnik lahko predpiše poseben hormonski gel. Tudi kontracepcijska tabletka ublaži težave. Pri ginekologu se pozanimajte, ali bi lahko močni krči kazali na endometriozo – sluz maternice v predelu trebuha se ob vsaki mesečni krvavitvi nabrekne in krvavi.

Premočna krvavitev

Močna krvavitev pomeni, da morate tampon zamenjati vsaki dve uri. Na dolgi rok lahko to povzroči slabokrvnost. Povzročitelji so lahko miomi, nenevarne tvorbe, ki nastanejo na mišičnih celicah maternice.

Vmesne krvavitve so lahko opozorilni znak

Šibke vmesne krvavitve med jemanjem kontracepcijskih tablet niso vzrok za skrb. Če pa so krvavitve pogostejše in jih spremljajo še bolečine, je priporočljivo, da obiščete ginekologa, ki bo pregledal morebitne spremembe na materničnem ustju ali obstoj polipov.

Kaj, če ni redna?

Stres, hormonski kaos, dieta – vse to lahko zmoti redni mesečni ciklus. Če se krvavitev ponavlja le vsakih 35 dni ali pa popolnoma izostane (izjema: če neprekinjeno uživate kontracepcijske tablete), je to vsekakor primer za ginekologa. Lahko gre za policistični ovarialni sindrom, presnovno motnjo, ki se kaže kot neredna ovulacija in lahko privede do neplodnosti. Zdravi se z usmerjeno hormonsko terapijo.

V starosti med 45. in 55. letom imajo ženske zadnje mesečne krvavitve. Mena se napove približno dve leti prej, in sicer z nerednimi menstruacijami. Ženska mora skrbeti za kontracepcijsko zaščito, dokler od zadnje mesečne krvavitve ne mine leto dni. Pomembno: če se pojavi po daljšem izostanku, je treba obiskati zdravnika, da izključi pojav tumorja.

Nenevarne tvorbe motijo ciklus

Miomi, ciste in podobno: večinoma niso nevarni, a ob pojavu bolečin jih je treba zdraviti.

Miomi

Nenevarni mišični tumorji se pojavijo pri približno 60 odstotkih žensk, večinoma med 35. in 45. letom.

Znaki: ne povzročajo vedno težav. Če imajo povezavo z maternično votlino, lahko pride do močnejših in bolj bolečin krvavitev, včasih pa se pojavijo še vmesne krvavitve.

Zdravljenje: glede na položaj in velikost se lahko zgodi, da jih je treba operativno odstraniti. Ginekolog lahko predpiše tudi hormone, ki zavrejo izločanje estrogena in tako miom izstradajo.

Endometrioza

Pri vsaki deseti ženski med 15. in 50. letom se sluznica maternice tvori izven maternice v predelu trebuha. V času ciklusa raste in lahko povzroča zarastline in ciste.

Znaki: močne menstrualne bolečine. Večina žensk je dobila menstruacijo v zelo zgodnjih letih, pogosto imajo cikluse krajše od 28 dni.

Zdravljenje: ginekolog jo diagnosticira s tipanjem in s pomočjo ultrazvoka. Lahko pa opravi laparoskopski poseg in jo z visoko temperaturo takoj uniči. Možna je tudi hormonska terapija ali kombinacija obojega.