Z vašo slino bi lahko napolnili 2 bazena (in druga zanimiva dejstva o človeškem telesu)

Z vašo slino bi lahko napolnili 2 bazena (in druga zanimiva dejstva o človeškem telesu) (foto: profimedia) profimedia
28. 3. 2023

Človeško telo je še vedno velika neznanka in vsak dan se o njem lahko naučimo nekaj novega. Na kup smo zbrali nekaj informacij, ki jih zagotovo še ne veste. 

 

Kaj zanimivega ste se že naučili o svojem telesu? Če ne drugega, ste bili presenečeni, ko ste lahko prilezli na tisti hrib, kar si niste nikoli mislili. Naša telesa zmorejo veliko, kar ugotovimo šele, ko gre nekaj narobe. 

Poglejmo, česa še niste vedeli o človeškem telesu: 

V 10 letih boste imeli novo okostje

Celice skeletnega sistema se nenehno obnavljajo. V kakšnem desetletju so kosti popolnoma regenerirane. Proces obnavljanja se sicer s staranjem upočasnjuje, zato kosti postanejo tanjše. 

Znoj v resnici nima vonja

Če mislite, da po vadbi zaudarjate, ker ima znoj neprijeten vonj, ste se zmotili. Vonj dobi šele, ko pride v stik z bakterijami na koži. Ne skrbite, naravno je, da so prisotne bakterije, ki na žalost zaživijo ravno v vlažnih okoljih. 

Tudi mi tako kot kače menjamo kožo

Ne zgodi se čisto tako kot pri kačah, vendar vseeno dnevno odvržemo okrog 500 milijonov kožnih celic dnevno. To pomeni, da celotno kožo obnovimo na vsaj dva do štiri tedne. 

Dojenčki nimajo kolenskih kapic

Mislili bi si, da se rodimo z vsemi deli telesa, tudi s kolenskimi kapicami, vendar ni tako. Dojenčkom se hrustanec postopoma spremeni v kost, kar se začne med drugim in šestim letom, popolnoma pa se zaključi šele v mladosti. 

Zakaj vam kruli v želodcu? 

Ste se kdaj spraševali, zakaj vas želodec tako glasno opozarja, ko je kaj narobe? V resnici je kriv prebavni sistem. Tudi ko je hrana že prebavljena, črevesje še vedno premika zrak po prebavnem traktu. To povzroči smešne zvoke oz. kruljenje želodca. 

Kosti so močnejše od jekla

Ste si že kdaj zlomili kosti? V resnici je kost izredno trdna, celo bolj kot jeklo. Kost ima večjo toleranco na pritisk in nosilnost kot jeklena palica enakih mer kot kost. Najmočnejša kost v telesu je stegnenica, ki podpira 30-kratnik telesne teže povprečnega človeka. 

Z vašo slino bi lahko napolnili 2 bazena

Povprečen človek proizvede več kot 20.000 litrov sline v času življenja. S tem bi lahko napolnili kar dva bazena. 

Samo stopala vsebujejo četrtino vseh kosti

Človeška stopala vsebujejo 52 kosti. To je skoraj četrtina vseh kosti v telesu. Potem je tu še 33 sklepov, več kot 100 mišic, kit in vezi. 

Prisluhnite aktivni podkastu! 

Alenka Košir: "Neustrezna obutev lahko pripelje do nešteto težav":