Zakaj med prazniki zbolite?

Zakaj med prazniki zbolite? (foto: profimedia) profimedia
10. 12. 2018

Niste edini, ki ga prehlad in druge bolezni doletijo ravno v času praznikov. Zakaj se to zgodi?

Veselite se družinskih srečanj in prijateljev, ki jih ne vidite pogosto. Komaj čakate božične zabave in dobro vzdušje, ki tam prevladuje. Boste tudi letos morali ostati doma, ker ste zboleli? Zakaj se vam to dogaja ravno za praznike? Malce smo pobrskali in …

… našli nekaj razlogov, zakaj je temu tako.

  • Dehidrirani ste

Zaradi mrzlega in suhega zraka še ne boste zboleli, lahko pa poveča tveganje za okužbo. Virusi se namreč množijo veliko hitreje na suhih površinah kot na mokrih, zato jih še posebej na suhih javnih prostorih kar mrgoli. Če se jim želite izogniti, pijte veliko vode in poskrbite, da bo zrak v prostoru primerno navlažen. Ne pozabite tudi na kožo, ki predvsem pozimi rada postane suha. S praskanjem boste nase nanesli še več virusov in ustvarili idealne pogoje zanje. Namesto tega kupite vlažilno kremo za telo, ki jo redno uporabljajte.

Če bi raje kot vodo spili kaj toplega, si pripravite čaj in preverite: 6 pomirjajočih čajev, ki jih bomo pili to jesen. 

  • Pojeste več sladkorja

December je v znamenju piškotov, božičnih peciv, kuhanega vina in vroče čokolade, vsemu pa je skupna ena sestavina: sladkor. Tudi če med letom pazite na količino dodanega sladkorja, se v tem letnem času verjetno pregrešite in ga zaužijete več kot običajno. To pa ne vpliva le na povečanje teže, ampak tudi na imunski sistem. Ker bele krvničke ne morejo tako učinkovito napadati virusov in bakterij, zbolite oziroma se postavite v nevarnost ravno na vrhuncu sezone prehladov.

To ne pomeni, da ne smete uživati v slaščicah in se občasno pregrešiti, a to storite pametno in ohranite zdravo prehrano, kot ste jo imeli do sedaj.

  • V posteljo se odpravljate kasneje

Imate veliko dogodkov, ki se dogajajo pozno popoldne ali zvečer, zato domov prihajate pozneje in ne sledite več urejenemu spalnemu ritmu, ki ste ga imeli do sedaj. Saj bo tako samo en mesec, kajne? Že nekaj poznejših odhodov v posteljo je dovolj, da prekinete ustaljeno navado in v telesu povzročite neravnovesje. Nič čudnega ne bo, če vas zaradi tega začne boleti glava, ljudje, ki so bolj nagnjeni h glavobolom, pa imajo lahko celo migreno. Zato obdržite uro odhoda v posteljo in skušajte narediti čim manj izjem.

Pri tem vam pomaga tudi večerna rutina, ki naj zagotovo vključuje:

Nekaj sproščujočega. Pol ure ali eno uro (odvisno, koliko časa imate) počnite nekaj, kar vas sprošča. To je idealen čas, da se ob skodelici čaja posvetite branju knjige. Privoščite si kopel, naredite nekaj preprostih vaj joge, pojdite na sprehod ...

Toplo (in ne vročo) prho, nego obraza in ustne votline.

Kozarec vode tik pred spanjem.

Pregled jutrišnjega dneva, da lahko skrbi in negativne misli pustite v rokovniku in jih ne nesete s seboj v posteljo.

Ne potrebujete pa elektronskih naprav, ki jih izključite najmanj 30 minut pred spanjem. 

  • Več časa preživite v zaprtih prostorih

Malce zaradi vremena pa tudi zaradi nakopičenih službenih zadev se pozimi manj gibljete zunaj. Verjetno ste vadbo prestavili iz narave v telovadnico. To pomeni, da več časa prespite in manj telovadite, poleg tega pa malo časa preživite na soncu. Vse to prispeva k šibkemu imunskemu sistemu, kar lahko popravite z vitaminom D, ki naredi ravno nasprotno - okrepi odpornost. Kaj morate storiti? Tudi v zimskem času se odpravite na sprehod v naravo in se izpostavite sončnim žarkom.

  • Odpravite se po nakupih

Božični nakupi vas prisilijo, da več časa preživite v trgovskih središčih, se dotikate bankomata in denarja ter uporabljate javna stranišča. Javna mesta so raj za vse vrste virusov in bakterij, zato imate več možnosti, da boste zboleli. Kaj lahko naredite? Če v prostoru ni prevroče, nosite rokavice, ko uporabljate bankomat in odpirate vrata. Pred obroki, in ko pridete domov, si obvezno umijte roke, s seboj pa imate lahko prenosno razkužilo, če ga boste potrebovali, ko boste šli po opravkih.

Preverite tudi: