Živila, ki vas pogrejejo

3. 1. 2015 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Živila, ki vas pogrejejo (foto: profimedia)
profimedia

Neprijeten prehlad ali gripa? To pač prinese zima. Enostavno jo prelisičite in preprečite bolezni s pravo prehrano!

Če želimo, da bo naše telo bolj odporno, moramo najprej spremeniti svojo prehrano. Ta namreč bistveno vpliva na naše zdravje. Kitajska medicina meni, da vsako živilo izzove določeno reakcijo: lahko hladi, je nevtralno ali pa nas ogreje. Jeseni in pozimi bi zato z jedilnika morali deloma ali pa v celoti izpustiti hladilna živila in si privoščiti taka, ki nas 'pogrejejo'.

Cimet namesto citrusov

Pomaranče, grenivke, limone .... te jeseni dokaj vestno uvrščamo na jedilnike, da bi se naužili pomembnih vitaminov. Tudi banane hladijo naše obrambne mehanizme telesa. Jeseni je veliko bolje izkoristiti moč začimb.

Cimet ima na primer zelo močne ogrevalne lastnosti, znižuje hladilno moč banane itd. Kombiniranje živil z začimbami zna biti zapleteno, vendar se gotovo splača premisliti o tem. In katere začimbe nas jeseni dobro ogrejejo? To so kari, poper, paprika, ingver in cimet. Izkoristite jih.

Ajda - kraljica

Vsebuje kalij, fosfor, kalcij, železo, baker, mangan in cink. Zdravilno deluje na ožilje celotnega organizma, podpira obrambne mehanizme telesa, aktivira energijo in blaži bolečine. Ajde ne kuhajte, temveč jo le poparite v vreli vodi in jo pustite, da nabrekne pod kuhinjsko krpo!

Enostavna očiščevalna kura

Dan začnite s kozarcem tople vode z mletimi lanenimi semeni. To bo imelo blagodejen učinek na ‚čiščenje' vašega debelega črevesja, ki bistveno pripomore k obrambi telesa pred boleznimi.

Kuhana zelenjava namesto mleka

Pozimi nas najbolj ohladijo mlečni izdelki. Koristne bakterije boste svojemu telesu zagotovili tako, da boste jedli kuhano zelenjavo. Pri rednem uživanju kislega zelja in vložene zelenjave boste zelo hitro opazili pozitivne učinke.

Pozabite svežo zelenjavo

Kitajska medicina pravi, da surova zelenjava zelo ohladi, zato jo bodisi toplotno obdelajte ali pa uporabite začimbe, ki ogrejejo. Ni pa se vam treba odpovedati hitrim zelenjavnim malicam v pisarni!

Zelenjavo enostavno zrežite na majhne koščke in jih v skledi poparite z vročo vodo. Zelenjava se bo po treh minutah zmehčala, ne bo več tako 'hladna', z dodatkom začimb pa vam bo tudi teknila.

Moč čaja

Jeseni in pozimi pijte veliko sadnega in črnega čaja namesto zelenega, ki zelo hladi. Navadite se, da v vsako skodelico čaja daste še pol žličke cimeta. In ne pozabite na ingverjev čaj! Najbolj intenziven učinek ima skodelica čaja s klinčki, nastrganim jabolkom, suho lupino mandarin, cimetom in ingverjem. Kuhajte 3 do 5 minut, precedite in popijte po 3 skodelice na dan.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"