Odlične ideje, kaj početi z otroki doma in v naravi - ste preizkusili že vse?

Odlične ideje, kaj početi z otroki doma in v naravi - ste preizkusili že vse? (foto: profimedia) profimedia
14. 3. 2023

 “Mami, meni je dolgčas,” je stavek, ki v vas ne bi smel povzročiti prav veliko tesnobe, saj naj bi dolgčas otrokom celo koristil za razvijanje lastne kreativnosti ter domišljije. Pa vendar, če bi se vaš otrok rad igral z vami, vam pa že zmanjkuje idej, jih je tukaj nekaj – brezplačnih – ki so se pri nas doma odlično obnesle v predšolskem obdobju.

Da vas otroci ne bodo več spravljali v zadrego, smo pripravili nekaj idej, kaj lahko počnete zunaj ali notri. Predvsem v deževnem vremenu vam bodo prišle ideje zelo prav, čeprav je tudi takrat zabavno skakati po lužah, ko dež mine. 

Ideje, kaj početi v naravi:

Iskanje gozdnih zakladov

Kot najbrž že veste, so otroci pravi zbiratelji zanimivih kamenčkov, storžev, razno raznih semen. Namesto, da se vsi ti zakladi potem še tedne valjajo po žepih, lahko denimo iz škatle za čevlje izdelate skrinjo zakladov, kamor bo lahko odlagal svoje najdbe in si jih kasneje ogledoval ter jih ponosno razkazoval.

Izdelava herbarija

Naj med sprehodom nabere zanimive liste in rastline, vi pa mu potem doma pokažite, kako se rastline “spreša” oziroma posuši. Iz takšnih zbirk lahko nastanejo zanimive otroške umetnine, denimo ježek iz posušenih listov. 

Izdelava prebivališča gozdnega škrata

Potrebujete malo večji steklen kozarec za vlaganje s pokrovom, v katerega na dno namestite nekaj peska, nato dodate plast oglja (lahko zdrobite ostanke od kurjenja na vrtu), sledi plast zemlje.

Nato dno prekrijte z mahom, dodajte kakšno zanimivo vejico ali kamen ter kakšno majhno že pozabljeno plastično igračko. Kozarec zaprite. Takšen enostaven rastlinski terarij je bolj ali manj samooskrben in z njim ne boste imeli dosti dela, vaš malček naj ima poleg le manjšo pršilko z vodo, s katero naj mah oziroma vse rastoče rastline na nekaj tednov rahlo poprši. 

Ideje, kaj početi doma: 

Priprava poligona

Pripravite domač poligon iz blazin, čevljev, pručk ipd., nato pa mu pokažite, kako naj ovire premaguje. Vmesnim postojankam lahko dodate najrazličnejše naloge – počepe, obrate, da bo gibanja še več in da bo dlje časa zanimivo.

Lov na zaklad

Na listek napišite namig, ki vodi do naslednjega listka, te pa nato skrijte po otroku dostopnih in varnih delih stanovanja. Pošljite ga v lov za njimi. Če otrok že spoznava črke, je lahko vmesna naloga tudi branje prvih črk z listka, ki ga odkrije. Zadnji listek razkriva skriti zaklad, malenkost, ki bo otroku zanimiva in ga bo motivirala k ponavljanju igre. 

Izdelava figuric iz rolic toaletnega papirja

Če malo pobrskate po spletu, boste našli veliko enostavnih idej, kako lahko tudi doma iz rolic izdelate zajčka, pingvina, srno ... Če niste med najbolj kreativnimi, lahko rolico zgolj porišete, otrok pa naj jo potem pobarva. Nato ga vzpodbudite, da vam pripravi nastop in si izmišljuje, kaj živali počno ali pa z njim vodite dialog. 

Izdelava vulkana

V nizko posodo postavite suho, prazno pollitrsko plastenko, ki jo lahko oblepite s papirjem, ki  ga je malček pred tem  odel v vulkanske barve. Nato v plastenko usujte dve večji žlici sode bikarbone, nakar vlijte še nekaj kisa. Sledil bo izbruh lave in dobre volje. 

 Karkoli že počnete, pa predvsem uživajte v skupnem času. Saj veste – še prehitro bodo odrasli. 

Prisluhnite aktivni podkastu! 

Laura Škvorc o motnjah hranjenja: "Ljudje smo zabredli in pozabili, da nismo samo telo"