Osvežilna borovničeva chia puding torta brez pečenja (tudi veganska različica!)
Poleti imamo radi sveže in lahke sladice. Torta je kot nalašč za praznovanje poletnih rojstnih dni, ali pa kot sladica na pikniku in ob kavi.
Tudi če niste mojster slaščic, lahko pripravite torto, ki bo izgledala kot iz slaščičarne in vam ne bo vzela veliko časa. Če se odločite eksperimentirati na lastno pest, lahko po receptu pripravite samo chia puding in ga kombinirate z zajtrkom ali katero drugo sladico.
Torta ne zahteva pečenja, zato ni strahu, da bi se kuhali v že tako vroči kuhinji. Če želite narediti vegansko različico, uporabite sestavine v oklepajih.
Za borovničevo chia puding torto poterbujete:
Podlaga:
- 100 g hrustljave granole ali piškotov brez dodanega sladkorja (ali veganskih piškotov)
- 40 g stopljenega masla (ali kokosovega olja)
Borovničev chia puding:
- 240 ml kravjega mleka (ali kokosovo mleko)
- 5 velikih žlic chia semen
- 150 g svežih ali zmrznjenih borovnic* (lahko tudi drugo sadje)
- 400 g grškega jogurta brez maščob (ali vegansko nadomestilo za jogurt)
- 70 g trsnega sladkorja, medu, javorjevega sirupa ali drugega sladila
- ščep vanilijevega ekstrakta
Želatinast preliv:
- 80 ml mleka (ali kokosovega mleka)
- 2 žlici Agar agar v prahu (ali druga želatina)
Okrasitev:
- sveže jagodičje ali sadje po izbiri
*Če uporabljate zmrznjene borovnice, jih iz zamrzovalnika vzemite že dan prej, da ne bodo pustile vode in obtežile torte).
Najprej boste pripravili podlago. Granolo ali piškote stresite v blender in zmešajte, da dobite prah brez velikih delcev. Stresite v večjo posodo in primešajte maslo, da dobite maso. Z vilico jo enakomerno pritisnite na dno pekača v katerem boste delali torto. Vse skupaj za 15 minut postavite v zamrzovalnik.
Potem se lotite priprave chia pudinga, ki ga lahko jeste kot samostojno sladico, dodate k zajtrku ali kombinirate z drugimi sladicami. Zmešajte mleko in chia semena ter pustite mešanico stati 5 minut.
Medtem zmešajte borovnice v mešalniku, da dobite gladko maso ali pa jih pokuhajte in pretlačite z vilico. V posodi zmešajte pripravljene borovnice, jogurt, sladilo in vanilijo. Vse skupaj nazadnje dodajte prej narejenemu chia pudingu (mleko in chia semena). Posodo pustite na pultu in se lotite naslednjega koraka.
Za želatinast preliv v kozici segrejte mleko in mu primešajte agar agar. Zavrite in kuhajte 2 minuti oziroma po navodilih na embalaži. Odmaknite s štedilnika in takoj zlijte v mešanico za chia puding, da bo zmes bolj kompaktna. Mešanico nato prelijte čez piškote v tortni obod in postavite v hladilnik za 4 ure ali čez noč.
Tik pred serviranjem okrasite s svežim sadjem.
- Preverite tudi Poletna torta z grškim jogurtom in jagodičjem (brez dodanega sladkorja in peke!) ali pa Zakaj NE potrebujete 8 kozarcev vode na dan