Človeško srce, ki je proč od narave, postane trdo

Človeško srce, ki je proč od narave, postane trdo (foto: unsplash) unsplash
21. 4. 2021

Morda modre misli o naravi ne bodo nič spremenile, morda pa bodo vsaj za hip v nas spodbudile razmislek, da se potrudimo in smo do nje še malo bolj prijaznejši in malo bolj hvaležni za vse, kar nam podarja. 

Človeško srce, ki je proč od narave, postane trdo.
Standing Bear

Ljuba narava, ostani prijazna nam ljudem! Ti si kruh, ki ga jemo. Ti si dom, kjer živimo. Ti si pljuča, s katerimi dihamo. Ti si raj, v katerem se veselimo življenja ob cvetju in pticah. Ostani prijazna nam ljudem, ljuba narava.
Phil Bosmans

Žalostno je pomisliti, da narava govori in da človeški rod ne posluša.
Victor Hugo

Tisti, ki opazuje lepoto Zemlje, najde zaloge moči, ki bodo zdržale, dokler bo trajalo življenje. Koliko simbolične, pa tudi prave lepote je v seljenju ptic, v plimi in oseki bibavice, v zvitih popkih, pripravljenih na pomlad. Nekaj neskončno zdravilnega je v ponavljajočih se pripevih narave - zagotovilo, da po noči pride zora in po zimi pomlad.
Rachel Carson 

V "vojni" z naravo človek uničuje sam sebe. Narava je in bo vedno zmagala.
Timea Verga

V naravi ni ničesar nekoristnega...
Michel Eyquem de Montaigne

Narava ni nikdar izdala srca, ki jo je ljubilo.
William Wordsworth

Živimo naglo. Naša vsakdanja igra se imenuje 'dajmo, dajmo'... Gore pa počivajo nad tem nenehno priganjajočim svetom.
Reinhold Stecher

Zemlja ne pripada človeku. Človek pripada zemlji. To dobro vemo. Vse je povezano med seboj, tako kot družino druži kri. Vse je povezano. Človek ni stvarnik tkanja življenja, ampak samo vlakno v njem. Kar naredi s tkanjem, dela tudi s samim seboj.
Misli indijanskega poglavarja Seattla

Zemlja je kot lepa nevesta, ki za okras ne potrebuje draguljev, ki jih je obdelal človek, temveč je zadovoljna z zelenenjem svojih travnikov, zlatim peskom svojih morskih obal in dragocenimi kamninami svojih planin.
Kahlil Gibran 

Jaz sem zemlja, moje oči so nebo, moji udje drevesa, jaz sem skala in globina vode. Nisem tukaj, da bi vladal naravi ali jo izkoriščal, jaz SEM narava.
Hopi Indijanec

Ali veš, da drevesa govorijo? Da, natanko to počnejo. Govorijo med sabo in govorijo s tabo, če jih poslušaš. Vendar beli ljudje ne poslušajo. Nikoli niso želeli poslušati nas Indijancev in bojim se, da niti drugih glasov iz narave ne bodo poslušali. Jaz sam sem izvedel veliko od dreves: včasih nekaj o vremenu, drugič o živalih, pa tudi o velikem duhu.

Indijanec Tatanga Mani Stoney