4 zdrava pravila za novo šolsko leto

4 zdrava pravila za novo šolsko leto (foto: profimedia) profimedia
22. 9. 2018

Poskrbite, da bo v tem šolskem letu cela družina posvojila tudi zdrave navade.

Z novim šolskim letom morate uvesti tudi novo rutino in znova uskladiti urnike. Poskrbite, da bo ostalo kaj časa za te 4 navade:

Zjutraj si vzemite čas za raztezanje in zajtrk

Z raztezanjem se boste prebudili in poskrbeli, da v šolo in službo ne pridete povsem zaspani, ampak pripravljeni na nov dan. Za to potrebujete zgolj 5 minut, da naredite predklon, raztegnete noge in roke, se spravite v izpadni korak.

Za dodatno energijo bo poskrbel tudi obilen in hranljiv zajtrk, ki vas bo nasitil in zatrl potrebe po nezdravih prigrizkih. Slednji lahko predvsem pri otrocih hitro povzročijo naraščanje teže.

Preverite, katera živila so najboljša za začetek dneva: 10 najboljših živil za zajtrk.

Tu pa je recept za mangov puding, ki je hitro pripravljen, pojeste pa ga lahko tudi na potI. Potrebujete le 3 sestavine:

1. 2 skodelici zmrznjenih koščkov manga

2. 2 skodelici kokosovega mleka

3. 6 čajnih žlic chia semen

Vzemite eno skodelico koščkov manga in eno skodelico kokosovega mleka ter zmešajte do gladkega (brez grudic). Postopoma dodajte še drugo skodelico mleka, da se masa primerno razredči (po vašem okusu).

Ostale kose manga dajte v večji kozarec (lahko tudi v več kozarcev, odvisno, kako velike porcije želite narediti). Potresite s chia semeni in nazadnje prelijte z mešanico manga in kokosovega mleka. Dobro premešajte in postavite v hladilnik čez noč. Zjutraj vas bo čakal slasten osvežilen zajtrk.

Vzemite si vsaj 15 minut dnevno za vsakega otroka

Količino časa prilagodite glede na to, koliko otrok imate. Takrat počnite to, kar otrok želi. Bodite z njim sami, brez partnerja in drugih družinskih članov. Če boste redno otroku dali vso svojo pozornost, tudi če le za nekaj minut na dan, bo imel manjšo potrebo po iskanju pozornosti na negativen način. Poleg tega bosta poglobila vez in obstaja večja verjetnost, da vam bo otrok zaupal težave, s katerimi se bo srečeval.

Določite dni, ko boste počeli družinske aktivnosti

Povezati se morate tudi kot družina, zato v urnik umestite čas za skupne hobije. Naj bo to dan in ura, ko vsi nimate na sporedu nič drugega in ne boste zamujali. Potem naredite splošen seznam stvari, ki jih boste skupaj počeli. Naj bodo povezane tudi s športom, saj boste tudi tako poskrbeli za zdravje vseh in čas preživeli kvalitetneje, kot bi ga pred televizijskim ekranom. Če bo vaš skupen čas med vikendom, se lahko odpravite tudi na kakšen izlet:

Slap Boka - najbolj vodnat slap v Sloveniji 

Pokljuška soteska 

Lambergova pot 

Do Cojzove koče 

Polog, Javorca in Tolminka 

Ustvarite večerno rutino

Pomembno je, da imate vsi družinski člani večerno rutino, saj se morajo naspati tako starši kot otroci. Določite uro, ob kateri mora leči v posteljo vsak otrok (glede na starost). Potem pojdite skupaj čez korake, ki jih bodo naredili vsak večer pred spanjem:

  • večerja
  • prhanje
  • umivanje zob
  • branje, risanje, barvanje, sproščanje …
  • pravljica ali kratek pogovor
  • spanje

Po potrebi vstavite svoje aktivnosti, saj sami najbolje poznate otroke. Potem razmislite tudi o svoji rutini. Za celo družino je priporočljivo, da se najmanj pol ure pred spanjem izogibate elektronskim napravam, saj si boste s tem zagotovili boljši spanec.