Človek nujno potrebuje tišino in mir

Človek nujno potrebuje tišino in mir (foto: profimedia) profimedia
31. 7. 2021

Tišina in mir sta nujno potrebna pri vsakem posamezniku, da lahko vzpostavi odnos sam s seboj.

Na žalost živimo v kaotičnem in hitrem svetu, polnem zvočne onesnaženosti prometa, strojev, radia, televizije, glasbe v trgovinah ... Vse to predstavlja za naša čutila veliko breme.

Človek potrebuje naravne zvoke. Ja, prav zares potrebujemo petje ptic, zvok vetra in šelestenje listov – ti zvoki nas pomirjajo, medtem ko mehanski zvoki povzročajo stres.

Prav hrup je eden izmed razlogov, da je naše življenje še obolj stresno. Bombardirani smo z ogromno količino zunanjih dražljajev, ki jim ne sledimo.

Lahko rečemo, da nikoli poprej v zgodovini nismo bili tako bombardirani s količino zunanjih dražljajev in s takšno količino informacij. Vse to nas oddaljuje od narave, ki lahko zaživi šele takrat, ko se umiri aktivnost uma. 

Vse, kar dobivamo in absorbiramo iz okolice v resnici ni naše. Če si ne privoščimo dovolj tišine in miru, nas bo stres povozil, ta pa vpliva na naše psihično in posledično tudi fizično zdravje. 

Kako torej slišati sebe v hrupu?

Skoraj nemogoče. Če morate razmisliti o situacijah, ki se vam dogajajo v življenju, sprejeti pomembne odločitve, razumeti in ugotoviti, kaj si želite, lahko to storite zgolj v miru in tišini.

Kontakt, ki ga vzpostavimo sami s seboj, je edino, kar nam lahko prinese srečo. Sreča, ki je vredna več od vsake materialne dobrine, pohval zunanjega sveta in ostalih užitkov.

Zato je pomembno, da si vsakodnevno vzamemo nekaj časa v tišini zase. Najbolje je, da se odpravimo v naravo, kjer ni elektronskih naprav in hrupa. Lahko se odpravimo na sprehod v gozd, na pohod v hribe ali pa si privoščimo tek v naravi, ki nam bo pomagal razgraditi vse učinke hrupa in stresnega življenja.

Nimate časa zase? Nič ni bolj pomembno kot to, da najprej poskrbite zase. Preuredite si vrednote in naj bo ta na vrhu vašega spiska! 

Prirejeno po: quantumzona.com

Preberite še: Zakaj so doživetja vredna več kot materialne dobrine

ali Meditirate v naravi? Preberite, zakaj bi morali!