Kaj se zgodi v telesu, če spite manj kot 6 ur na noč?

Kaj se zgodi v telesu, če spite manj kot 6 ur na noč? (foto: profimedia) profimedia
21. 1. 2023

Koliko ur ste spali prejšnjo noč? Ste se prebudili polni energije, ali bi najraje spali še kakšno uro?

Ena neprespana noč vam ne bo naredila veliko škode. Težave se bodo pojavile, ko boste redno spali manj kot 6 ur in bo telo že zelo prikrajšano za počitek. 

Poglejmo, kaj natanko se zgodi v telesu, ko spite premalo: 

Postanete anksiozni

Na žalost je to začaran krog: pomanjkanje spanja lahko povzroči anksioznost, zaradi anskioznosti pa ponoči ne morete spati. 

Pri anksioznosti so možgani vedno v pripravljenosti, da se bodo borili ali ostali. To je primarni nagon, ki se vklopi v stresnih situacijah, ko nas je strah ali ko se zgodi kaj nepredvidljivega. Zato boste imeli kar precej težav, ko boste legli v posteljo in hoteli zaspati, um pa se ne bo moral umiriti. 

Oslabljen imunski sistem

Ko spimo, se imunski sistem bojuje proti infekcijam, celi poškodbe in skrbi za okrevanje, da se prebudimo sveži in pripravljeni na nov dan. Med spanjem telo sprošča snovi, ki se borijo proti bakterijam in virusom, hkrati pa pomagajo krepiti imunski sistem. 

Kadar se prikrajšate za spanec, se imunski sistem oslabi in vi precej lažje staknete prehlad, ki ga je prinesel sodelavec. 

Neredna menstruacija

Pomanjkanje spanca slabo vpliva na hormone ščitnice in povzroči težave pri ženskah, ki imajo menstruacijo. Pričakujejo lahko neredno menstruacijo, izostanek menstruacije, splav ...

Povečanje teže

Med spanjem telo regulira hormone kortizol, leptin in grelin. Te so odgovorni za nadzorovanje teže, saj uravnavajo lakoto in stres. Pomanjkanje spanca zmoti ravni hormonov v krvi, kar na daljši rok pomeni, da se bo povečal apetit, se boste prenajedali in posledično zredili. 

Debelost se sicer pogosto pojavi pri ljudeh, ki nimajo rednega spalnega ritma (zaradi službe ali drugih navad). 

Manjša produktivnost

Ta posledica vas zagotovo ni presenetila. Kadar ne spite dobro, ste v službi in doma veliko manj produktivni, kajne? Sprejemate slabše odločitve, ne zapomnite si pomembnih informacij, osredotočeni ste lahko le za trenutek, slabše razmišljate ...