Kam je izginila motivacija za hujšanje?

Kam je izginila motivacija za hujšanje? (foto: profimedia) profimedia
15. 2. 2018

Pri načrtovanju diete in postavljanju ciljev je vse izgledalo v redu, potem pa ste izgubili voljo že kmalu po začetku. Zakaj se nam to tako pogosto dogaja?

Do sebe ste prestrogi

Postavljate si zahteve, ki bi jih lahko dosegel le popoln človek. Ker takšnega ni, morate omiliti svoja pričakovanja in stopiti v stik z realnostjo. Ne kritizirajte se, ker si enkrat tedensko privoščite sladico in ne opravljate visoko intenzivne vadbe kar vsak dan. Kot vsi boste tudi vi naredili napake, ki naj vas ne ustavijo, ampak izučijo za naslednjič. Pustite si prostor za pregrehe (ker se bodo zgodile) in ne skušajte doseči tistega, na kar še niste pripravljeni. Začnite počasi in vztrajno.

Rezultate pričakujete prehitro

Včasih motivacijo za hujšanje izgubimo, ker po enem tednu (ali dveh) ne opazimo večjih rezultatov. Zakaj bi se trudili, če se nič ne premakne? Posebej po daljši neaktivnosti telo potrebuje nekaj časa, da se navadi na spremembe, redno gibanje in drugačno prehrano. Prav tako teže ne boste izgubljali kot za stavo z nekaj počepi, zato bodite potrpežljivi. Napredek se bo kmalu poznal pri fizični pripravljenosti in kopici energije. Ob pravem času boste opazili tudi manjšo številko na tehtnici.

Opravljate naloge in ne gradite navad

Ne gradite zdravih navad, ampak opravljate naloge in komaj čakate, da jih boste odkljukali. S kljukanjem opravljenega ni nič narobe, celo priporočljivo je, da spremljate napredek tudi tako, da si zapisujete. Pomembno pa je, kakšna miselnost vas vodi. Če je to le ena od zadolžitev, ki jo morate opraviti, da boste dosegli vitko postavo, boste po koncu razočarani in se najverjetneje vrnili v stare tirnice. Sprejeti morate, da bodo navade postale vaš nov (zdrav) življenjski slog.

Cilje merite le v številkah

Zadali ste si idealno težo, morda tudi centimetre okrog trebuha in druge številke, ki odločajo med uspehom in neuspehom. Tu ste storili prvo napako, saj ljudje, ki se zanašajo le na tehtnico, obupajo prej kot tisti, ki merijo tudi druge dejavnike. Pred začetkom hujšanja se fotografirajte in spremljajte, kako se spreminja vaše telo: mišice bodo postale bolj izrazite, maščobni obročki bodo začeli izginjati in na videz si boste postali bolj všeč. Imeli boste več energije, kar bo pozitivno vplivalo na razpoloženje, osredotočenost in pomnenje. Končno se boste znebili stresa, saj je vadba odličen ventil za sproščanje jeze in čiščenje misli. Veselite se tudi takšnih napredkov.

Imate slabo samopodobo

Če ste do sebe pretirano kritični in se nimate radi, se to ne bo spremenilo niti, ko dosežete svojo idealno postavo. Še vedno ne boste cenili svojih talentov in si dovolili, da zasijete. Na list papirja zapišite, kaj so trenutno vaše dobre plati. Med procesom hujšanja dopisujte nove zmožnosti, na primer zmorem preteči določeno razdaljo, naredim toliko sklec, v tednu vsaj trikrat telovadim … Seznam se bo daljšal, z njim pa bo rasla tudi vaša samozavest.