Ščiti srce, krepi sklepe in lajša aritmijo: ta rastlina ponuja nešteto učinkov za zdravje, raste pa na vsakem koraku

22. 2. 2025
Deli
Ščiti srce, krepi sklepe in lajša aritmijo: ta rastlina ponuja nešteto učinkov za zdravje, raste pa na vsakem koraku (foto: Profimedia)
Profimedia

Ta rastlina pri nas raste praktično povsod, ponuja pa nešteto pozitivnih učinkov za zdravje.

Glog je izjemno zdravilna rastlina, ki se že stoletja uporablja za zdravljenje ljudi in živali. Nekateri celo pravijo, da je ravno glog najbolj zdravilna rastlina na svetu, pri nas pa raste praktično na vsakem koraku.

Zagotovo vas zanima tudi:

Glog
Profimedia

Naravni eliksir za zdravje srca in ožilja

Homeopatske knjige omenjajo glog kot izjemno zdravilo za srce. Tinktura iz gloga naj bi bila zelo učinkovita pri preprečevanju srčnega infarkta, saj pozitivno vpliva na srčno mišico.

Glog se po ljudski medicini pogosto uporablja pri težavah s povišanim krvnim tlakom, oslabljenim srcem in aritmijo. Priporoča se tudi po srčnem napadu, saj izboljšuje prekrvavitev ter spodbuja delovanje srčne mišice.

Strokovnjaki svetujejo, da bi ljudje, starejši od 50 let, občasno uživali tinkturo gloga kot preventivni ukrep za ohranjanje zdravja srca.

Druge zdravilne lastnosti gloga

Poleg pozitivnih učinkov na srce ima glog tudi številne druge zdravstvene koristi, med katerimi so:

  • Več energije in boljše počutje – pomaga pri utrujenosti, pomanjkanju energije, nespečnosti, težavah z dihanjem, omotici in šumenju v ušesih.
  • Naravni pomirjevalec – glog velja za rastlino z močnim pomirjevalnim učinkom.
  • Lajšanje težav v menopavzi – pomaga pri hormonskem neravnovesju in spremljajočih simptomih.
  • Podpora pri hujšanju – spodbuja izločanje odvečne vode iz telesa in pomaga pri regulaciji telesne teže.
  • Krepitev sklepov – krepi vezivno tkivo in izboljšuje gibljivost sklepov.
  • Boljša prebava – pomaga pri prebavnih motnjah in pomirja želodčne težave.

Plodove gloga nabiramo jeseni, ko so svetlo rdeče barve. Po obiranju jih posušimo, lahko pa jih tudi zmeljemo in nato posušimo za pripravo čaja. Redno uživanje gloga v obliki čaja, tinkture ali prehranskega dodatka lahko pripomore k boljšemu zdravju in splošnemu počutju, v primeru kakršnih koli zdravstvenih težav pa se je pred uživanjem potrebno posvetovati s strokovnjakom.

Vir: kafe.rs

Ne prezrite jih: to so prvi znaki, ki vas opozarjajo, da so vaša jetra preobremenjena s toksini