Obiskovalec znane grške plaže je zgrožen: "Ne morem razumeti, kako lahko to počnete"

Obiskovalec znane grške plaže je zgrožen: "Ne morem razumeti, kako lahko to počnete" (foto: Profimedia) Profimedia
15. 8. 2022

Splet je nedavno presenetila objava znane grške plaže, ki jo je objavil eden od obiskovalcev...

Na grškem otoku Zakintos se nahaja plaža Navagio oziroma plaža tihotapcev. Ena najbolj znanih grških plaž slovi predvsem po rjasti ladijski razbitini, katere fotografije navdušujejo širšo javnost. Tokrat pa je po spletu zaokrožila drugačna fotografija, ki je šokirala splet.

Ekolog Mihalis Bakas je na svojem Facebook profilu delil fotografijo, ki je dvignila veliko prahu. Na poznani plaži je videti kup smeti, ki pa, kot kaže, turistov sploh ne moti.

“Grško leto 2022. Ne morem razumeti, kako lahko plačate, da za nekaj ur odidete na eno najlepših plaž na tem svetu, nato pa tam pustite smeti,” je pod fotografijo zapisal Mihalis.

Odzval se je tudi župan otoka

Pod objavo so se vsuli številni komentarji, ki obsojajo početje malomarnih turistov, nekateri pa so se ob tem spraševali tudi, zakaj občina ne poskrbi za redno čiščenje plaže. V odgovor se je oglasil tudi župan otoka, Nikitas Aretakis, ki je v pogovoru za grški portal protothema.gr dejal, da plaža Navagio ni v pristojnosti občine, zato občina tudi ni odgovorna za čiščenje.

Kdo je odgovoren za čistočo plaže?

Pred približno mesecem dni so na občini plažo še upravljali, župan pa ob tem zagotavlja, da takrat smeti še ni bilo oziroma, da so odgovorni vestno skrbeli za čistočo. “Do pred mesecem dni smo skrbeli za omenjeno plažo, vendar jo zdaj upravlja odbor za uporabo in izboljšanje plaže, ustanovljen decembra 2021. Zdaj je njihova naloga, da najamejo čoln in ljudi, ki bodo na plaži pobirali smeti. Ko smo bili zanjo odgovorni mi, smo imeli tudi nekoga, ki smo ga plačevali za čiščenje plaže, pa tudi ljudi, ki so pazili na turiste, da ne bi bilo težav z nasedanjem čolnov. Zdaj je naša edina obveznost imeti reševalca iz vode. Za težavo s smetmi pa mora odbor nemudoma najti rešitev,” je po poročanju portala Nova.rs povedal Aretakis.