Osebna izpoved: Jesenska tesnobnost je resnična in je ozdravljiva

Osebna izpoved: Jesenska tesnobnost je resnična in je ozdravljiva (foto: Profimedia) Profimedia
29. 9. 2019

Vsako leto, ko je začelo odpadati jesensko listje in so se začeli krajšati dnevi se me lotila jesenska tesnoba. Včasih sem enostavno mislila, da počasi drsim v depresijo, potem sem ugotovila, da se mi tesnoba in slabo počutje ponavljata vsako jesen.

Začela sem si celo pisati dnevnik razpoloženj, da sem videla, kdaj sem bolj občutljiva: in najbolj opazno je bilo, da sem bila že zadnje dni avgusta precej slabe volje, vse pa se je nadaljevalo še v septembru.

A očitno nisem niti približno edina s to težavo, kar nekaj mojih prijateljic sovraži konec poletja in prve jesenske dni, ko imamo vse ponovno kup obveznosti, konec je sproščenih vročih dni in vse imamo občutek, da moramo nekaj spremeniti v naših življenjih. No letos sem se lotila jesenske otožnosti z vsemi močmi in moram reči, da se tik pred začetkom oktobra počutim odlično.

1. Ne želim se dokazovati

Vsako jesen me je kot kakšno šolarko napadlo, da se moram nujno vpisati v kakšen krožek. Obvezno sem poiskala kakšno novo telovadbo pa tuj jezik, celo na srečanja knjižnega kluba sem hodila. Lani sem našla celo sedem različnih stvari, ki sem jih hotela obiskovati. Letos? Letos sem povsem mirna, hodim na jogo in zvečer se zvalim na kavč ter berem.

Odločila sem se, da to jesen uživam in se ne mislim dokazovati, kako vse zmorem in kako me vse zanima. Včeraj se mi ni ljubilo niti brati in sem povsem mirno uživala v gledanju lahkotne serije.

2. Izberite izzive, ki vam ne povzročajo stresa

Ne razumite me narobe, novi izzivi so dobri za možgane. Vedno se trudim računati na pamet, sem in tja rešim sudoko in križanko, a več kot to se mi zdi, da mi povzroča stres v telesu.

Ne želim več sama sebi postavljati ciljev, ki me spravijo v stisko in mi kratijo spanec. Ne pišem več bloga, ker mi ni več do tega, raje sem se vpisala na bikram jogo, ki pa jo bom morda tudi opustila, ker mi vročina enostavno ne paše. Najti moram nekaj v čemer resnično uživam. Razmišljam o slikanju.

3. Bodite pozorni na alergije in vnetja 

Jeseni se lahko ali neprijetno počutimo tudi zaradi alergij. Medtem ko so seneni nahod in alergije na cvetni prah dreves običajno povezani s spomladanskimi meseci, lahko sezonske alergije nov vrh dosežejo tudi v zgodnjih jesenskih mesecih. Hladen jesenski zrak skriva dražila, ki so lahko prav tako neprijetna za nas, kot je cvetni prah.

Študija iz leta 2009, ki je bila objavljena v ameriški zdravniški reviji Journal of Affective Disorders kažejo, da človek, ki ima v telesu različna vnetja, tudi hitreje zapade v depresijo. Menda je jeseni celo več samomorov kot pomladi.

4. Ne pozabite dihati

Ko se slabo počutite in začutite, da vas napada anksioznost, se osredotočite na dihanje. Štejte do pet, ko vdihnete, in nato do pet, ko izdihnete. Zaprite oči in dihajte, boste videli, kako se boste umirili in pozabili, kaj vas je spravilo v tako stisko. Pomagajo tudi dolgi sprehodi po gozdu in redne meditacije.

5. Ne pozabite na vitamin D in magnezij

September je popoln mesec, da se naužijete še zadnjih močnih sončnih žarkov in vitamina D. Prav vsak košček telesa ima receptorje za vitamin D in vsi si ga želijo – možgani, srce, mišice, imunski sistem, kar pomeni, da vitamin D potrebujem na vseh nivojih delovanja našega telesa.

Poskusite tudi z jemanjem magnezijevega citrata. Pokazalo se je, da zmanjšuje tesnobo pri nekaterih ljudeh. Prispeva pa tudi k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti, ravnotežju elektrolitov,  sproščanju energije pri presnovi,  delovanju živčnega sistema, mišic, ima vlogo pri sintezi beljakovin,  prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju in ohranjanju zdravih kosti in zob.

Preberite še: 11 razlogov, zakaj narava izboljša naše fizično in mentalno zdravje? ali Zakaj je ples najboljša oblika gibanja? 

Prispevek pripravila: L. T.