Predpriprava na hujšanje: 7-dnevni mentalni shujševalni izziv

Predpriprava na hujšanje: 7-dnevni mentalni shujševalni izziv (foto: Profimedia) Profimedia
14. 9. 2021

Preden se lotite hujšanja, morate pri sebi razčistiti nekaj stvari, da bo proces lahko uspešen. Lotite se 7-dnevnega izziva, ki vas bo pripravil na glavni del. 

Če ste z dietami začeli že neštetokrat, a nikdar niste bili uspešni, se morate ustaviti in vprašati, kaj vas zavira na poti do uspeha. Razlogov je lahko veliko in morda jih najdete v 7-dnevni mentalni pripravi. 

Vsak dan si vzemite čas za eno od nalog, vrstni red pa si lahko izberete sami (zato seznama nismo oštevilčili). Na koncu boste imeli čistejšo sliko, kaj pravzaprav pričakujete od sebe in kako se lotiti izgube kilogramov. 

Priporočamo, da se hujšanja vedno lotite s pomočjo zdravnika in drugih strokovnjakov, ki vas bodo vodili skozi celoten proces, in da se v nobenem primeru ne stradate in drastično spremenite prehrane brez odobritve zdravnika ali prehranskega strokovnjaka. 

7-dnevni izziv

DNEVNIK ZDRAVEGA ŽIVLJENJA

Ne, ne bomo mu rekli dnevnik hujšanja, saj želite doseči življenjski slog, ki ga boste lahko vzdrževali še leta po tem, ko pridete do želene teže. Zato mu recite dnevnik zdravih navad, zdravega življenjskega sloga ali kako podobno. 

Vanj naredite prvi zapis: 

1.) Na kateri točki ste trenutno? Kakšna je vaša teža, imate zdravstvene težave, kako se počutite na splošno? Bodite iskreni do sebe. 

2.) Zapišite svoje cilje. Kakšno težo bi radi dosegli? Kakšnega zdravstvenega stanja si želite? Kakšne spremembe v splošnem počutju želite izkusiti? Naj bodo cilji dosegljivi. 

Veliko raje boste pogledali svoj zapis čez nekaj mesecev, če bo odražal realno stanje in bo razlika v napredku zato še bolj opazna. Poleg tega je dnevnik namenjen samo vam, zato ni potrebe po olepšavah in prirejanju podatkov. 

PRETEKLOST JE PRETEKLOST

Nakopičeni kilogrami imajo verjetno širše ozadje, ki se ga ne boste morali znebiti v enem dnevu, lahko pa začnete delati na tem. Preteklost ne določa, kakšni ste danes in kakšni boste v prihodnosti. Imate se pravico odločiti, da boste kaj spremenili in zaživeli drugače. 

Ne mislite, da si ne zaslužite vsega lepega le zato, ker imate nekaj kilogramov preveč. Opustite zamere do sebe in drugih, težke dogodke in neuspehe v preteklosti. Prestavite se v sedanji trenutek in poskrbite zase. 

Profimedia
RAZLOGI IN DOBRE POSLEDICE

Potrebovali boste dnevnik. 

Razmislite in zapišite naslednje 3 stvari: 

1.) Kakšni so vaši razlogi za izgubo teže? Dodajte tudi, kako se želite počutiti. 

2.) Kakšne so dobre posledice izgube teže, ki se jih veselite? Nekateri odgovori bodo podobni zgornjim, a nič zato. Pomembno je, da ste odkriti. 

3.) Katere so dobre strani, da ostane takšni, kot ste trenutno? To vprašanje vas bo morda vznemirilo, a je kljub temu pomembno. Primeri odgovorov: lahko jem kar želim, ne rabim telovadbe, ne rabim novih navad. 

Ko bo težko, se vam ne bo ljubilo telovaditi in vas bo zamikala vrečka čipsa, vam bodo odgovori prinesli novo mero motivacije. 

MERLJIVI CILJI

Zadali si boste manjše cilje s področja gibanja, prehrane in navad, ki jih želite doseči. Pomembno je, da so cilji merljivi - torej natanko veste, kaj morate storiti, da jih lahko odkljukate. 

Primer slabo zastavljenega cilja: Želim izgubiti težo. Že ko boste izgubili 1 kg, bo cilj dosežen, pa si verjetno niste želeli tega. 

Primeri dobro zastavljenih ciljev: 

  • Vsak dan moram hoditi vsaj 20 minut. 
  • V službo si vedno nesem malico s seboj. 
  • Med vikendom v naprej pripravim obroke, da imam čez teden manj dela s kuhanjem. 
  • Vsak dan bom pojedel/pojedla vsaj 3 različne sadeže. 
  • Med vikendom se še vedno držim svojega spalnega ritma. 

Čez kakšen mesec oziroma, ko dosežete določen cilj, si zastavite novega. 

POSLUŠAJTE SVOJE TELO

Telo nam vedno sporoča, kaj potrebuje, moramo pa mu znati prisluhniti. V naslednjih dneh si vzemite čas in opazujte svoje potrebe. Ali ste zares lačni, ali si boste prigrizek privoščili kar tako iz dolgčasa in navade? Vas boli hrbet od prekomernega sedenja na kavču in bi namesto televizije potrebovali sprehod? 

Neverjetno je, koliko težav lahko rešite že s tem, da zadovoljite svoje potrebe. Ko boste omogočili telesu optimalno delovanje, bo sodelovalo z vami in vas podpiralo tudi pri hujšanju. 

USIDRAJTE DOBRE OBČUTKE

Pomembno je, kakšne občutke imate, ko pomislite na telovadbo, zdravo prehrano, dobre navade ... Ali bo to obveznost ali nekaj, kar boste radi počeli?

Zato si vsakokrat skušajte usidrati v spomin, kako ste se počutili po npr. daljšem sprehodu ali na vrhu osvojenega hriba, kako dobra je bila sadna skleda, ki ste si jo pripravili in koliko več energije imate, ker spijete dovolj vode. 

Če bodo možgani vse to povezali z lepimi spomini, naj vas ne skrbi za napredek in motivacijo. 

OSREDOTOČITE SE NA TO, V ČEMER UŽIVATE

Čeprav boste hujšali, to ne pomeni, da pri tem ne smete uživati.

Nekatere vaje bodo pač nujno potrebne, še vedno pa si lahko izberete športne aktivnosti, ki so vam všeč. Nič zato, če ne marate vse zelenjave in sadja - osredotočite se na tista živila, ki se vam zdijo okusna in preizkusite nove recepte z njimi. Tudi pri navadah je tako - zakaj bi vstajali ob peti uri zjutraj in se odpravili na tek, če veste, da sovražite zgodnje vstajanje? In obratno - ne rabite telovaditi pozno v noč, če se ob večerih raje sproščate ob branju, kopeli, jogi ... 

To je vaš proces, zato ga prilagodite svojim užitkom in potrebam ter v njem uživajte!