Če imate razdražen želodec, ne pijte sode bikarbone: zdravnik razkriva, kaj je priporočljivo početi

18. 10. 2024
Deli
Ob težavah z želodcem pozorni tudi na to, katera živila razdražijo vaš želodec in se jih izogibajte. (foto: Profimedia)
Profimedia

Nekateri ljudje kot naravno pomoč zoper boleč in razdražen želodec uporabljajo različne naravne pripravke. 

Med njimi je tudi soda bikarbona, ki po mnenju gastroenterologa prof. Dr. Vojislava Perišića ni najboljša rešitev za ljudi, ki jih mučita boleč želodec in visoka kislina. 

Metoda s sodo bikarbono sicer velja za učinkovito metodo in rešitev za marsikatero splošno težavo, toda za želodčne težave jo znani gastroenterolog odsvetuje. Pojasnjuje, da to ni učinkovita metoda zdravljenja in ne rešuje težav na dolgi rok, temveč le za kratek, dokler se težava ne vrne.  

Ne spreglejte:

Bodite pozorni tudi na to, katera živila razdražijo vaš želodec

V kolikor imate težave s povečano želodčno kislino bodite pozorni na živila, ki vam povzročijo povečano kislino. Teh se pri vsakodnevnih obrokih raje izogibajte. »Obstajajo tudi tihe kisline, kjer se verjetno ne čuti zgage, občuti pa se nekaj nelagodja,« je še poudaril dr. Perišić in dodal, da je takrat najbolje piti čaj.

Pred zajtrkom sicer priporoča, da ljudje s tovrstnimi težavami popijejo skodelico čaja iz šentjanževke (to je edina rastlina, ki vsebuje spojino, ki obloži želodčno sluznico), po zajtrku pa metin čaj. »Dobro bi bilo, če čez dan popijete skupno 4 do 5 skodelic metinega čaja.« 

Kaj storiti ob nenehnih bolečinah v želodcu?  

Dr. Perišić je podal še nekaj prehranskih nasvetov, ki lahko koristijo ob težavah z želodcem. Poudaril je, da se je potrebno izogibati vode z mehurčki, saj lahko le-ta naredi več škode kot koristi.

Ženska z bolečino v trebuhu na predelu jeter
Profimedia

Kot splošno usmeritev priporoča, da je koristno skrbno izbrati živila in obroke razporediti tekom dneva. Svetuje pet majhnih obrokov tekom dneva z malo maščobe. »Uživajte lahke ogljikove hidrate, pire krompir in korenje, naredite jabolčni pire, nato pojejte banano. Lahko jeste tudi ocvrtega piščanca.« Prav tako priporoča čebulo, ki je nadvse koristno živilo.

»Čebula je hranljiva, vsebuje kvercetin. Moja pokojna mama jo je razpolovila, da je na štedilniku počrnela, nato pa jo je dala v juho, saj je se je zavedala njenih zdravilnih učinkov« Ob teh nasvetih pa je potrebno še dodati, da v kolikor vaše zdravstvene težave trajajo dlje časa, se obrnite na svojega osebnega zdravnika.   

Vir: nova.rs

Še posebej so priporočljive za kadilce: to so 3 začimbe, ki čistijo telo in pospešujejo izločanje škodljivih snovi