Raziskava, objavljena v reviji Molecules, je pokazala, da že ena žlica jogurta po obroku lahko prepreči slab zadah.
Ne spreglejte:
Po raziskavi znanstvenikov z Univerze Ohio State lahko naravni jogurt pomaga nevtralizirati žveplove spojine, ki povzročajo neprijeten vonj.
Raziskovalci so to testirali na primeru surovega česna, ki so ga dali v steklene posode in dodali različne vrste jogurta. Ugotovili so, da je jogurt v 99 odstotkih učinkovit pri zmanjševanju česnovih spojin, zlasti tistih z visoko vsebnostjo beljakovin in maščob.
Tako je grški jogurt in jogurt z okusom, ki ima večji delež beljakovin kot naravni jogurt, lahko najboljši način za boj proti neprijetnemu vonju. Poleg jogurta je za hitro rešitev neprijetnega vonja priporočljivo, da popijete vodo z limono ali pojeste sveže jabolko. Raziskave so tudi pokazale, da lahko polnomastno mleko zmanjša koncentracijo žvepla, ki ga proizvaja česen.
Za nevtralizacijo neprijetnega vonja kot prvo pomoč priporočajo tudi pitje toplega zelenega čaja, ki izpere česnovo olje, ki se zadrži na jeziku ali zobeh.
Znanstveniki prav tako priporočajo, da dnevno popijete vsaj dva litra vode, saj je to lahko ena izmed preprostih strategij za preprečevanje neprijetnega vonja v ustih.
Preberite še: