Gotovo ste že opazili, da vaše sobne rastline niso vedno srečne na določenih mestih po hiši, razlog za to pa vas bo vsekakor presenetil.
Ne spreglejte:
Škodljivec se nahaja v vsaki kuhinji
Usoda vaših rastlin je odvisna od tega, kako daleč od njih se nahajajo sadje in zelenjava. Obstajajo namreč občutljivi kemični procesi, ki se v teh živilih odvijajo, z njimi pa lahko vaše sadje postane "tihi ubijalec" vašega zelenja.
Sadje med zorenjem sprošča plin etilen, ki je lahko škodljiv za vaše rastline. Etilen je naravni rastlinski hormon, ki lahko močno vpliva na rast in razvoj rastlin. Lahko ustavi rast, povzroči deformacije, prepreči cvetenje in celo pripelje do prezgodnjega venenja. Sadje, kot so jabolka, banane, melone, hruške in breskve, med zorenjem proizvaja večje količine etilena. Tudi paradižnik lahko prispeva k temu procesu.
Kako odpraviti težavo?
Če umikanje sadja iz neposredne bližine rastlin ne zaleže, lahko razmislite o uporabi absorberjev etilena, podobnih tistim, ki jih uporabljajo profesionalni cvetličarji za podaljšanje svežine rezanega cvetja. Če te absorberje postavite poleg sadja, lahko znatno zmanjšate izpostavljenost rastlin etilenu. Lahko jih celo postavite v hladilnik, da podaljšate svežino hrane, kot so brokoli, zelje in cvetača.
Vir: krstarica.com
Preberite še: