Tako preprost trik, ki poskrbi za boljši spanec – a tako pogosto spregledan

Tako preprost trik, ki poskrbi za boljši spanec – a tako pogosto spregledan (foto: Profimedia) Profimedia
23. 7. 2021

Težko zaspite ali se zbujate sredi noči? Tu je super preprost trik, na katerega zelo verjetno niste pomislili …

Ko so se težave s spanjem pojavljale na vsake toliko, me ni preveč skrbelo. Ne vem, kakšne so vaše izkušnje, toda moji možgani nove ideje najraje ustvarjajo pozno zvečer ali ponoči. Zato je bila neprespana noč sem in tja nekaj običajnega.

Toda prišlo je obdobje, ko se je začelo dogajati prepogosto – več dni zaporedoma sem v spanec tonila ob štirih zjutraj ali pa sem se takrat že prebudila (ne glede na uro, ob kateri sem se odpravila v posteljo).

V obeh primerih se je tisti dan po svetu sprehajal zombi. Kar seveda ni v redu. Ne le zato, ker sem strašila mimoidoče, ne morete si predstavljati, kakšno razdejanje to povzroči v telesu ...

No, takrat nendoma tudi strategije, ki sem jih navadno uporabila v takšni situaciji, niso pomagale. Glasba, ki naj bi me uspavala, me je še bolj razdražila. Pomagalo ni niti to, da vsaj uro pred odhodom v posteljo nisem preverjala telefona ali sedela pred računalnikom.

Imam tudi to navado, da če se v postelji predolgo obračam, enostavno vstanem in se lotim kakšnih izjemno preprostih nalog, takšnih, ki ne zahtevajo veliko razmišljanja in ne vključujejo uporabe računalnika.

Ali pa vse, kar se dogaja v moji glavi, zapišem. Tudi zdaj sem. Pisala … In pisala … Dokler se ob štirih zjutraj nisem zavedela, da mi preostaneta mogoče kakšni dve uri spanja. Če seveda zaspim v trenutku.

Potem pa sem se neke noči preprosto udobno namestila in vzela v roke knjigo. In po nekaj minutah so se mi začele oči zapirati.
Kako logično, kajne?
Toda od vseh trikov, kako hitro zaspati, je prav branje pogosto spregledano.

Celo jaz sem ga, knjižni molj, kakršen sem. Berem zjutraj, berem čez dan, ko le lahko, berem, ko sem na poti in berem zvečer. A tako, sredi noči oziroma po tem, ko mi ni uspelo zaspati, nisem nikoli poskusila. Zdelo se mi je, da moji možgani kljub vsemu niso pripravljeni na takšno nalogo.

A sem se motila.

Že branje pred spanjem zmanjša raven stresa

Profimedia

Branje pred spanjem ima lahko izjemno pozitivne učinke – sprosti, pravi raziskava, ki so jo opravili na Univerzi Sussex. Branje je bilo celo učinkovitejše od poslušanja glasbe. Raven stresa se je pri udeležencih znižala za 68 %.

Ob poslušanju glasbe se je raven stresa znižala za 61 %, pitje čaja ali kave je poskrbelo za 54 % znižanje, sprehod pa za 42 %.

In trajalo je dobrih šest minut, da se je raven stresa pri udeležencih tako znižala.

Branje naš um odvrne od vsakodnevnih skrbi in stresa, pravijo raziskovalci. Za kratek čas s pomočjo zgodb odtavamo drugam in pustimo svoje težave za seboj. Branje poskrbi tudi za sprostitev mišic in upočasni se dihanje.

Branje je tudi dobra telovadba za možgane in to potrebujejo, da ostanejo zdravi. Ker je branje nevrološko zahtevnejše od govorjenja in obdelave slik, pravi dr. Ken Hugh z Haskins Laboratories.

Zakaj branje pomaga zaspati?

Profimedia
Če je branje telovadba za možgane, če jih krepi, kako potem poskrbi tudi za boljši spanec?

Ko beremo, to običajno počnemo v udobnem položaju, v miru in največkrat ob koncu dneva ali po aktivnostih, kar prispeva k stanju sproščenosti in zaspanosti, pravi dr. Christian Jarrett, nevroznanstvenik.

Poleg tega med branjem naše očesne mišice migajo. Skenirajo vrstico za vrstico in se fokusirajo. Vsi ti majhni gibi so pravzaprav telovadba … Tako 'telovadite' in 'telovadite' … In sčasoma se vaše oči popolnoma zaprejo, pravijo raziskovalci.

25 minut več spanja za knjižne molje

Tudi pri založniški hiši Penguin Random House so opravili manjšo raziskavo in ugotovili, da tisti, ki berejo pred spanjem, dobijo 25 minut spanja več, v primerjavi s tistimi, ki ne berejo pred odhodom v posteljo.

In tisti, ki so branje uporabili, da bi lažje zaspali, so poročali, da gre za zelo učinkovit pripomoček za spanje.

Kar je potrdil tudi psiholog, dr. Joshua Tal: »Branje pred spanjem je odličen način za sprostitev, ne da bi modra svetloba prekinjala vaše cikle spanja.«

Dobra stara knjiga je torej fantastičen pripomoček za boljši spanec. 

Dokler vas knjiga ne bo preveč stimulirala seveda (morda prihranite trilerje Stephena Kinga za čez dan), boste lahko izkoristili vse prednosti dobre zgodbe pred spanjem. Ali na večer, ko ne boste mogli zaspati.

Priporočamo pa vam tudi nakup lučke, takšne, pri kateri lahko regulirate svetlobo.

Preberite še:

Preizkusite lahko tudi:

 

Značke: branje knjiga