TAKO ugotovite, če se prekomerno znojite

TAKO ugotovite, če se prekomerno znojite (foto: Profimedia) Profimedia
17. 8. 2022

Kdaj je potenje običajno in kdaj lahko predstavlja težavo? Preverite.

Znoj je naraven del življenja, ki igra veliko vlogo pri ohlajevanju telesa, pa tudi pri izločanju strupov. Vendar je prekomerno znojenje lahko precej neprijetno in moteče, lahko pa celo nakazuje na določene zdravstvene težave.

Kaj je običajno in kaj ne?

Količina znoja, ki velja za običajno, je precej spremenljiva in je odvisna od posameznika ter njegovega življenjskega sloga. Večje količine znoja telo proizvede takrat, ko je ogreto; ko je zunaj vroče, smo živčni, imamo vročino ali pa smo telesno aktivni. Potenje se včasih pojavi tudi takrat, ko uživamo začinjeno hrano.

Če torej telovadite ali opravljate fizična dela, obenem pa to počnete v višjih temperaturah, lahko pričakujete tudi povečano znojenje.

Kaj je prekomerno znojenje?

Pojav, ko se znojimo veliko več, kakor telo potrebuje, imenujemo prekomerno znojenje ali hiperhidroza. Za težavo trpi približno 3 % prebivalstva.

Ker imajo ljudje različne potrebe po znojenju, je zato tudi težko oceniti, kdaj je znojenje prekomerno. V splošnem pa stroka navaja nekaj znakov, ki lahko namigujejo na to, da je vaše znojenje prekomerno:

  • Znojenje nastopi tudi takrat, ko niste aktivni in vam ni vroče;
  • Količina znojenja se naenkrat iz nepojasnjenih vzrokov poveča;
  • Potite se veliko več, kakor drugi, ki so enako aktivni v enakih pogojih;
  • Opažate veliko količino znojenja na samo nekaterih delih telesa.
Zakaj pride do prekomernega znojenja?

Pogosto se zgodi, da vzroka za prekomerno potenje ni možno najti. Včasih lahko do pojava pride zaradi genetike - v tem primeru se prekomerno potenje najpogosteje pojavi v puberteti. Znojenje na dlaneh in stopalih se lahko pojavi tudi pri mlajših otrocih.

Nenadno prekomerno potenje v odrasli dobi pa je lahko posledica določenih zdravstvenih težav, jemanja zdravil ter sprememb v telesu. Najpogostejši odkriti vzroki za prekomerno potenje so:

  • Freyev sindrom;
  • Jemanje zdravil za sladkorno bolezen, bolezni ščitnice, visok krvni tlak ter nekaterih antidepresivov;
  • Različne okužbe;
  • Nekatere vrste raka;
  • Bolezni srca ali pljuč;
  • Menopavza.

Prekomerno znojenje sicer samo po sebi ni nevarno, je pa ob tem še toliko pomembneje, da poskrbite za ustrezno hidracijo. V kolikor sumite, da se potenje pojavlja kot posledica zdravstvene težave, pa se posvetujte z zdravnikom, ki vam bo lahko svetoval in vas napotil na ustrezne preiskave.

Vir: webmd.com