Telovadite, a kilogrami ostajajo enaki? To je 10 možnih razlogov

4. 7. 2024
Deli
Bodite pozorni na to, kdaj bo čez dan najbolj sončno in vroče. (foto: Profimedia)
Profimedia

Zakaj vam ne uspe shujšati? 

Dvigovanje uteži je eden najboljših načinov za izgradnjo mišic in preoblikovanje telesa. Strokovnjaki za hujšanje pogosto priporočajo vadbo za moč. Kaj pa, če počnete prav to in kilogrami ostanejo? Vsekakor ne opustite treninga, ampak raziščite možne razloge, zakaj ne hujšate.

1. Pridobivate več mišične mase

Ne mislite, da je to slabo, ker ni. Več kot dvigujete, bolj se krepijo vaše mišice. Toda včasih ta mišična masa pomeni podobno ali višjo vrednost na lestvici. - Dvigovanje uteži pomaga graditi mišice, ki so gostejše in težje od maščobe, - pravi Avery Zenker, strokovnjak za prehrano pri Everflex Fitness. To pomeni, da lahko topite maščobo, vendar se številka na tehtnici morda ne bo bistveno zmanjšala, ker zgrajene mišice povečajo težo. Kakršno koli povečanje telesne mase zaradi mišic vas ne sme odvrniti od vadbe.

 Preberite še:

2. Ne jeste uravnoteženo

 Ko gre za hujšanje, je zdrava in uravnotežena prehrana ključnega pomena. Vadba za moč je odlična za metabolizem, vendar ne bo povzročila izgube teže, če vaša prehrana ni optimalna. Poskusite se osredotočiti na polnovredna živila, bogata s hranili. To vključuje ravnovesje beljakovin, zdravih maščob, ogljikovih hidratov, sadja in zelenjave. Če ste nenehno v telovadnici, v svojo prehrano vključite zdrave beljakovinske ploščice ali smutije, da boste imeli dovolj energije.

3. Ne zaužijete dovolj beljakovin

Beljakovine so pomembne za okrevanje in rast mišic ter zagotavljajo občutek sitosti čez dan. Nezadosten vnos beljakovin lahko prepreči okrevanje mišic in zmanjša učinkovitost treninga. Dieta z visoko vsebnostjo beljakovin lahko pomaga tudi pri izgubi teže, kažejo raziskave. Uživanje beljakovin namreč zmanjša raven grelina (hormona, ki signalizira, kdaj je čas za jesti), zato ne čutite želje po prenajedanju, kar sčasoma prepreči pridobivanje teže.

4. Uživate alkohol

Alkohol je lahko skriti vir praznih kalorij, ki sabotirajo hujšanje. Poleg tega redno pitje alkohola utrudi telo in vaša uspešnost na treningu je slabša.

5. Vaje izvajate premajhno intenzivno

Nič ni narobe z lahko vadbo, a če je vsaka vadba 'prenežna', vam to dolgoročno morda ne bo pomagalo pri hujšanju. Po treningu je zaželeno, da se počutite utrujeni, zato ne oklevajte pri dvigovanju uteži ali številu ponovitev serij.

6. Niste dosledni

Doslednost je ključna za doseganje katerega koli cilja in če niste dosledni pri svojih vajah in navadah, lahko to ovira vaš napredek pri izgubi teže. Imejte urnik, načrt in program ter redno hodite na treninge.

7. Preveč prigrizkov

Vadba za moč je naporna in zahteva od nas »gorivo«. To lahko privede do nenehnega uživanja prigrizkov, kar na koncu ovira proces hujšanja. O obrokih torej razmišljajte vnaprej, namesto da posegajte po hrani, ki vas ne bo preveč nasitila in ima visoko kalorično vrednost.

8. Jeste prehransko revno hrano

 Kalorični primanjkljaj – kurjenje več kalorij, kot jih porabite – se pogosto šteje za zlati standard strategije hujšanja. Če pa vaše telo ne dobi dovolj kalorij, lahko občutite izgubo mišic, utrujenost, pomanjkanje hranil in celo zmanjšano motivacijo za nadaljevanje vadbe. Namesto omejevanja kalorij napolnite krožnik s hranilno bogato polnovredno hrano in se osredotočite na intuitivno prehranjevanje, ki vključuje sledenje namigom lakote in sitosti.

9. Potrebujete več počitka, okrevanja in spanja

 Telo se krepi med okrevanjem, ne med vadbo. Bodite prepričani, da se raztezate, imejte dneve počitka in ne trenirajte iste mišične skupine zaporedoma. Privoščite si 24 ur počitka med treningi.

10. Za rezultate je še prezgodaj

Naravno je, da želimo hitre rezultate, vendar je pomembno, da je izguba teže zdrava in trajna, zato bodite potrpežljivi na tej poti. Pomembne spremembe pogosto zahtevajo čas, še posebej, če želite povečati mišično maso in hkrati izgubljati maščobo, piše Woman's Health.