Napovejte vojno trebušni debelosti

6. 11. 2011

Napovedati vojno trebušni maščobi ni šala, a je vredno poskusiti. Če hočete imeti raven trebuh, potrebujete močno mišično maso, zato predstavljamo vodnik po tem, kako porabiti maščobe in ne mišic, ter kako v tem vztrajati in uspeti.

Današnje ženske imajo povprečno za 20 centimetrov širši obseg trebuha kot njihove 60-letne mame iz prejšnjega stoletja.

Današnja generacija je v povprečju za tri do šest centimetrov višja, številka čevljev se je povečala s 36 na 39, povečal se je obseg prsi in bokov, povečala se je povprečna teža, vse to so posledice pomembnih sprememb, ki so se zgodile v zadnjih desetletjih v našem stilu življenja, pa tudi kakovosti hrane, ki jo pojemo.

Strokovnjake skrbi, da smo se v tem 'razvojnem skoku' najbolj razširili v trebuhu, in ta abdominalna debelost, kar potrjujejo vse moderne zdravstvene študije, je kriva vsaj za 20 različnih obolenj za rakom, najbolj pa za rakom na debelem črevesju pri moških in rakom dojk ter maternice pri ženskah.

Medicina je tu neomajna:

  • 86 centimetrov za ženske in
  • 100 centimetrov za moške sta alarmantni številki.

Tisti, ki so kdajkoli imeli težave z izgubo maščob na trebuhu, vedo, da to ni lahka naloga.

Gre za kompleksen problem, da pa to ni samo stvar telovadbe ter tega, koliko kalorij vnesemo, potrjujejo dejstva, da imajo tudi suhe ženske trebuh in da imajo ljudje, ki dvigujejo uteži in redno delajo trebušnjake, izklesan trebuh, tisti, ki so izgubili 20 kilogramov, pa ne.

Ne tehtajte se, preverite odstotek maščob v telesu!

Ženskam se niti ni treba tehtati, saj teža ni dejanski pokazatelj, bolj je pomembno to, kolikšen je odstotek maščob v telesu.

Hitra hoja, počasen tek, plavanje in druge aerobne aktivnosti, zaradi katerih boste malce dvignili srčni utrip, bodo potrošili največ energije iz maščobe.

Če hočete imeti raven trebuh, potrebujete močno mišično maso, saj bolj ko mišica raste, bolj troši in več energije potrebuje za regeneracijo. Pri tem pa porablja energijo iz maščobnega tkiva. Zato strokovnjaki priporočajo 45-minutno hitro hojo tri- do štirikrat na teden, poleg tega pa trebušnjake, izpadne korake in počepe.

Po trebušnjakih morate narediti tudi vaje za krepitev hrbta, saj lahko v nasprotnem primeru pride do pomika hrbtnih mišic naprej. Zaradi takšne nepravilnosti bo vaš trebuh videti večji.  Raven trebuh je pravzaprav skupek celovitega stabilnega mišičevja.

Čeprav strokovnjaki za fitnes ne podpirajo kozmetičnih rešitev za izgubo maščobnih blazinic, obstaja terapija, ki je učinkovita. Ta proces se imenuje elektrostimulacija, osredotoči pa se na krepitev prav posebnih točk na mišicah.

Telo ne sme biti lačno

Maščobne celice ne morejo izginiti iz telesa, ampak se lahko zmanjšajo. Pri tem telo ne sme biti lačno.

Ogljikove hidrate je treba proti koncu dneva zmanjšati ali jih popolnoma odstraniti z jedilnika. Zato je priporočljivo, da ogljikove hidrate jeste za zajtrk, ker vam dajo moč in so hrana za možgane, za večerjo pa jeste izključno beljakovine.

Če so ogljikovi hidrati, kot so beli kruh, beli sladkor in testenine, ki imajo visok glikemični indeks in nase vežejo vodo, večkrat dnevno na vašem jedilniku, je velika verjetnost, da boste imeli velik trebuh, pa ne zaradi prevelike teže, ampak zaradi nepravilne prehrane. V tem je tudi skrivnost, zakaj imajo lahko suhe ženske tudi velik trebuh.

Telo potrebuje maščobe, beljakovine in vlakna in ni vseeno, od kod jih dobiva. Zato če jeste testenine, jejte polnozrnate. Visokoproteinska hrana, za katero priporočajo, da jo jeste v večernih urah, je nemastni sir, tuna, piščančje meso, riba, soja in zelenjava, na primer leča, grah in rjavi riž.

Težave, ki nastanejo zaradi debelosti

Vsekakor se je treba izogibati gaziranih pijač, saj abdominalna debelost pogosto ni samo posledica notranje maščobe, ki se nabira okrog debelega črevesja, ampak tudi napihnjenosti.

Kaj mislite, kam se odlagajo vsi mehurčki iz pijač? Zaradi podobnih efektov trebuh nima rad niti brokolija, cvetače, zelja, popra, citrusov in žvečilnih gumijev, saj ti ustvarjajo pline v črevesju.

Prav tako je težava v kruhu, ampak ne samo zaradi kruha samega, ampak zaradi načina, kako je spečen, saj zaradi ohranjanja svežosti dodajo encim, ki pri številnih ljudeh povzroči občutek napihnjenosti.

Vloga hrane v vsakdanjiku se raziskuje bolj kot kdajkoli prej, saj je veliko bolezni moderne dobe povezanih ravno s tem. Tako imenovana visceralna maščoba, ki se nabira okrog pasu, ni neprivlačna samo z estetskega vidika, ampak je tudi nevarna.

Bolj od estetike je zaskrbljujoče to, kako maščobe okoli trebuha vplivajo na hormone ali beljakovine, zaradi katerih se pojavljajo bolezni v vseh organih, še posebej slabo pa vplivajo na krvne žile.

Alteroskleroza, sladkorna bolezen in zvišan krvni tlak so težave, ki jih strokovnjaki povezujejo z odvečnimi maščobami v telesu.

S povečanjem obsega za 2,5 centimetra se tveganje za obolenje za tumorjem poveča za pet odstotkov. Na primer ženske z obsegom 85 centimetrov so dvakrat bolj podvržene obolenju za rakom kot ženske z obsegom 77 centimetrov.

Maščoba izloča citokine, ki povzročajo vnetje raznih tkiv in organov. Več je maščobe, več je citokinov in znajdemo se v začaranem krogu. Vnetno stanje, ki se pogosto ponavlja, povzroča propadanje epitelnih celic, vsako vnetje pa vpliva na pojav raka.

Poleg tega odvečna maščoba vpliva na odpornost, na inzulin, ki 'v ogenj' potisne še druge hormone, predvsem rastnega.

Nastane verižna reakcija, pri kateri je v obtoku presežek hormona estrogena. Znano pa je, da to vpliva na pojav raka. Če se sprijaznimo, da je debelost bolezen moderne dobe, potem se je moramo zavedati.

Sprememba življenjskega stila

Namesto da se predamo in prilagodimo novim standardom, je mogoče pametneje, da se vrnemo v obdobje naših prednikov.

Na primer v petdesetih letih se je redkokatera družina družila pred televizijskimi sprejemniki, medtem ko povprečna družina danes preživi pred TV-zaslonom štiri ure.

Poleg tega vse manj pešačimo, saj smo postali odvisni od avtomobilov, jemo hrano vprašljive kakovosti, stres pa je postal naš vsakdanjik. Raziskave so pokazale, da je stres največji razlog za nabiranje maščob okoli trebuha.

Iz Lise