Nehajte dvomiti o sebi - TAKO prepoznate pasti tuhtanja in se jih znebite!

Nehajte dvomiti o sebi - TAKO prepoznate pasti tuhtanja in se jih znebite! (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
2. 8. 2020

Ženske tuhtamo, moški pa pritrjujejo! Znanstveniki menijo, da vedo, zakaj to počnemo.

Starši naj bi hčerkam pogosteje razkrivali svoje skrbi in strahove kot sinovom. To lahko privede do težav s samozavestjo pri dekletih. Moški pogosteje nekaj ukrenejo, ne da bi razmišljali o tem, ženske pa več premišljujemo.

Tega je zdaj konec! Razkrivamo najpogostejše pasti tuhtanja in tudi, kako se jih znebite.

Škoda je vašega časa, da bi si belili glavo z nepotrebnimi skrbmi!

"Kaj vse sem naredila narobe?"

Psihologi vedo, da je življenje številnih žensk razdeljeno na dve polovici: v prvi so naredile vse narobe in napak, v drugi pa premišljujejo o tem. Pogosto tako intenzivno, da kar pozabijo živeti.

Spremenite pogled na to in uvedite tretji del svojega življenja: zavedajte se vsega, kar ste naredili napak, vendar se veselite tudi stvari, ki ste jih naredili prav!

"Sem dovolj dobra?"

V teh časih se nam prepogosto zdi, da bi morale biti vitkejše, lepše in pametnejše. O tem vprašanju tuhtamo prepogosto in predolgo.

Razumljivo, vendar nesmiselno: v vaši glavi bo vedno bodo obstajale ženske, ki so lepše, vitkejše in pametnejše od nas. Zato se raje izogibajte temu vprašanju, ki v vas ne sproži ničesar drugega kot zniževanje vaše samozavesti.

Namesto tega si recite: "Dobra sem taka, kot sem. In pika!"

"Me ljubi?"

Gre za eno najbolj odvečnih tuhtanj, v katero pa pademo znova in znova. Ne glede na to, koliko smo stari in koliko izkušenj že imamo v partnerskih odnosih.

Tudi na to vprašanje nikoli ne boste dobili odgovora, kajti ljubezen vsak doživlja po svoje. Če ste srečni s svojim partnerjem, enostavno uživajte v tem in ne iščite v vsaki še tako majhni 'napaki' svojega partnerja ("Spet ni opazil, da imam novo frizuro!?") dokazov, da vas ne ljubi.

"Zakaj jaz?"

Ob raznih udarcih usode si radi zastavimo ravno to vprašanje – odgovora pa ni in ni.

Podobno vprašanje si raje postavite pri situacijah, ki bi lahko spodbudno vplivale na vašo samozavest. Raje si recite: "Zakaj pa ne jaz?" Če boste na stvari gledali tako, boste tudi lažje krmarili skozi težja življenjska obdobja!

"Ali lahko res rečem ne?"

Ja! In še enkrat: Ja! In sicer brez vsake slabe vesti.

Razen če je iz strateških razlogov (na primer v službi) bolje, da rečete ja, mislite pa ne!

"Kaj si mislijo drugi?"

V odrasli dobi si sploh ne bi več smeli zastavljati tega vprašanja. Pomembno je samo, kaj mislite vi.

To seveda ne pomeni, da vam ni treba prisluhniti mnenju drugih ali pa se požvižgati na prošnje svojega šefa. Pomeni pa, da sosedov prav nič ne briga, kako vzgajate svoje otroke, kako pogosto čistite okna – in ali ste ob tem oblečeni ali goli!

Preverite še: