Tako pevka Mariah Carey ohranja duševno in telesno zdravje pri 49 letih

Tako pevka Mariah Carey ohranja duševno in telesno zdravje pri 49 letih (foto: Profimedia) Profimedia
9. 1. 2020

Zavrtite si When you believe, pop klasiko Mariah Carey v duetu z Whitney Houston (zdaj že pokojno divo, ki pa bo večno živela v naših zvočnikih), ki dobro ponazarja življenjski nazor te 49-letne dive. Preberite, kako ohranja mentalno in fizično zdravje in vzemite njene nasvete za navdih pri uveljavljanju sprememb v svojem življenju.

20 top nasvetov ZA ZDRAVO ŽIVLJENJE po izkušnjah Mariah Carey

ŠPORT IN PREHRANA:

1. Redna vadba + zdrava prehrana

»Čeprav veliko telovadim – vsaj trikrat na teden, gre 90 odstotkov zaslug za moj videz in vitalnost zdravi prehrani, s katero obenem vzdržujem zdravo telesno težo,« je povedala Mariah.

2. Plavanje

»Obožujem občutek, ko moje telo objame voda,« je povedala v nekem intervjuju. Kadar ima priložnost, zaplava v morju. »Pogosto si privoščim tudi vadbo v bazenu, kar je dobro tako za mojo dušo kot za mišice,« je še dodala.

3. Hoja

Če ima priložnost, se rada sprehaja, kadar te možnosti ni, pa ljubezen do hoje udejanji na tekaški stezi v fitnesu.

4. Seks za povišan srčni utrip

»Ni boljše telovadbe od seksa. Obožujem te sladke intimne trenutke, ki si jih deliva z mojim partnerjem … vsako jutro,« je priznala v nekem intervjuju.

5. Manjše porcije, več obrokov

»Namesto, da bi se trikrat na dan močno najedla, si raje privoščim več manjših obrokov tekom celega dneva in tako nikoli ne čuti volčje lakote,« je povedala za US Weekly.

6. Kardio vadbe in vaje za moč

Običajen trening Mariah Carey je kombinacija vaj za moč in intenzivne vadbe, kot je aerobika. »Treniram od 60 do 90 minut,« je povedala v neki pogovorni oddaji.

7. Proteini.

Pevka prisega na obroke, ki so bogati z beljakovinami. Največkrat si privošči lososa. »Včasih je res malo monotono, ampak deluje,« je povedala za E! News.

8. Izogibanje sladkorju in kruhu

»Že nekaj časa pazim pri uživanju procesiranega sladkorja,« je povedala za Hollywood Life. »Če začutim potrebo po sladkem, si privoščim kak mango ali borovnice.«

Sadje vsebuje naravno prisoten sladkor, ki se v telesu obnaša drugače od 'strupenega' belega sladkorja in različnih umetnih sladil – pri uživanju le-teh nam sladkor v krvi hitro naraste, pridobivamo odvečno težo in imamo manj energije.

9. Omega 3

Prisega na zdrave maščobe, ki pozitivno učinkujejo tudi na njeno mentalno zdravje.

Preberite še, katera živila naši možgani obožujejo.

10. Zelenjavne juhice

Juhe z različno zelenjavo so po njenem recept za uspešno ohranjanje telesne teže in zdravja. »Lahko poješ kolikor hočeš, pa si s tem samo koristiš,« je priznala.

Tudi vi si lahko vzamete nekaj trenutkov zase in si skuhate okusno in nasitno zelenjavno juhico iz lokalne ekološko pridelane zelenjave. Poglejte si ta recept, ki na inovativen način združuje zdravilno bombo - avokado in sezonsko ljubljenko - bučo!

Profimedia
11. Zmernost

Včasih se pregreši, »rada imam maslo, ampak ga ne jem vsak dan!« - zaveda se, da je za zdravje uma in telesa pomembno ohranjati ravnovesje.

12. Omejevanje količine prigrizkov

Vsake toliko časa si privošči svoj najljubši prigrizek, ''za dušo'', a ne pusti, da bi jo to zasvojilo.

13. Kozarček rujnega za dobro kri

»Vino imam zelo rada, težko bi se mu povsem odpovedala. En kozarec rdečega po napornem dnevu se zelo prileže in mi povsem zadostuje,« je povedala za Hollywood life.

14. Pomoč nutricionista

Vsak človek kdaj pa kdaj potrebuje nasvet strokovnjaka. Zvezdi njenega kova to seveda ne predstavlja nobenih finančnih zagat. Če niste prepričani, ali vam vaš življenjski stil zares ustreza, lahko poiščete pomoč, ki vam ne bo opustošila denarnice. Preberite kakšno knjigo.

15. Bio zelenjava in meso

Prednost daje mesu, ribam in zelenjavi iz ekološke pridelave.

UM, TELO IN DUŠA:

16. Ljubezen do sebe

»Pričakuje se, da bomo vsi lepi in super vitki … to je traparija. Vsak od nas je po svoje lep. Pomembno je, da smo zadovoljni s seboj – tako na zunaj kot znotraj,« je dejala v pogovoru z Oprah Winfrey.

17.  Starost je samo številka!

Sicer ne vemo, zakaj je podlegla pritiskom glede videza in posledično številnim plastičnim operacijam, ker je bila izvorno mnogo lepša in naravnejša, ampak … Mariah Carey zase pravi, da se stara dostojanstveno.

Ne ozira se na emšo in ne paničari; ponosna je na to, kar je. Vsako leto je prineslo nove izkušnje in vse to jo je oblikovalo v osebo, kakršna je danes.

»Praznujem obletnice, ne štejem let,« je povedala za The Observer.

18. Učenje iz izkušenj

Mariah Carey ima zdrav pogled na slavo in vse, kar ji pritiče. Ne dopušča, da bi jo usmerjal ego.

»V vsakem razmerju sem se naučila nekaj novega o sebi in o odnosih. Zdaj vem, da je pomembno, da se človek z zvezi počuti vrednega in ljubljenega, karierni uspeh je pač samo en od aspektov mojega življenja,« je povedala Oprah.

19. Skrbi za svoje mentalno zdravje

»Včasih sem se bala, da bodo vsi izvedeli, da imam bipolarno motnjo. To sem mnoga leta prikrivala … potem pa je breme postalo pretežko, morala sem se soočiti s težavo in poiskati pomoč,« je zaupala reviji People in povedala, da je njeno življenje mnogo bolj kvalitetno, odkar hodi na terapijo in jemlje ustrezna zdravila.

20. Poslušanje telesa in določanje meja

»Nosečnost je bila res težka preizkušnja za moje telo, zato sem se odločila, da ne bom imela več otrok, čeprav se od žensk to morda pričakuje, « je povedala za Access Hollywood.

Za dodaten navdih preverite tudi: To je recept, s katerim Jennifer Lopez ohranja svojo fantastično postavo

In preberite še: 

ali pa

Pripravila: VH

Profimedia

Navdih: Women's Health Mag