Ali obstaja recept za premagovanje hektike in stresa? Čisto preprosto: odkrijte počasnost!
Sten Nadolny je svoj roman Odkritje počasnosti, v katerem je opisal življenje angleškega pomorščaka in raziskovalca severnega tečaja, Johna Franklina (1786 – 1847), napisal že pred 20 leti.
Franklin je bil počasen človek – v razmišljanju, govorici in v dejanjih. Pravzaprav prepočasen za čase med industrijsko revolucijo. Toda njegove domnevne slabosti so bile v bistvu njegove prednosti – vzdržljivost, temeljitost in mirnost.
Bralec romana poleg spoznavanja življenja Johna Franklina hkrati odkriva, da je počasnost človeku prijazen način življenja. Kot je videti, spet prihaja v modo, saj zaradi občutka, da je treba živeti vedno hitreje, zboleva vedno več ljudi. S različnimi preobremenitvami izgubimo občutek za bistveno. Na srečo pa povsod počasi raste spoznanje, da tako ne gre več naprej.
Upočasnitev postaja nov življenjski moto. To pomeni, da nekoliko zavremo v poklicnih in zasebnih 'pospeških' življenja, postanemo nekoliko bolj počasni in se vrnemo k počasnemu stilu življenja. Tako boste na novo odkrili prav redko dobrino našega časa: čas zase. In ta je res pravo razkošje.
V vedno več fitnes centrih trenerji priporočajo sprostitvene metode in mirne gibe z Daljnega vzhoda – tai-chi, qigong, meditacije. Ribarjenje in lokostrelstvo sta oživljena junaka preživljanja prostega časa. Ljudje znova pešačijo, namesto da bi divjali. Poleg tega obstajajo tudi ljudstva, pri katerih je hitenje pravi zločin. Kapauki na Papui v Novi Gvineji so prepričani, da se ne spodobi delati dva dni zapored.
Česa takega pri nas ni mogoče uveljaviti, lahko pa vsak od nas naredi nekaj za upočasnitev osebnega tempa. Nekaj zase boste storili že s tem, da izklopite svoj mobilni telefon. Ulezite se na kavč in ne počnite ničesar – le misli naj odtavajo nekam studoviti meditativni dejavnosti.
Slikanje ali lončarjenje – ustvarjali boste z rokami, izdelek pa bo počasi rasel pred vašimi očmi. K počasnim dejavnostim bi lahko uvrstili tudi kuhanje, saj deluje tako neskončno sproščujoče. Seveda ne pozabimo na počasno uživanje hrane: slow food.
Začetnik tega 'gibanja', Carlo Petrini, je rekel: “Rad bi spoznal zgodbo jedi. Rad bi izvedel, od kod prihajajo sestavine. Prav rad si predstavljam roke tistih, ki so to, kar jem, posadili, predelali in skuhali. ” Torej upočasnitev s počasnim in užitkov polnim prehranjevanjem. Slow food prehranjevanje je že nekaj časa priljubljeno tudi pri nas.
K počasnemu gibanju spada tudi 'počasna trgovina' – prodajalne z več vrednosti, prijetna alternativa nakupovanju v nakupovalnih središ čih. V kölnski belgijski četrti se je pod imenom Chic Belgique zbralo
približno 20 kreativnih lastnikov trgovin, ki svoje izdelke ponujajo nekoliko drugače.
V Berlinu tako najdete tudi posebno veleblagovnico Quartier 206, v frankfurtski četrti Sahsenhausen pa se pri najemu posebnih, 20 kvadratnih metrov velikih boksov izmenjujejo različni oblikovalci. V trgovinah Manufactum boste našli stvari, ki so so tehnično uporabne, dolgotrajne, popravljive in okolju prijazne.
“Mirno, spokojno, pride pomlad in trava zraste sama od sebe. ” Iz zen budizma