Pravila posta

20. 3. 2017 | Vir: Jana
Deli
Pravila posta (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Posta ne zapovedujejo le duhovni učitelji; Pitagora se je postil, da bi si povečal sposobnost razmišljanja, prav tako njegovi učenci. Za večjo miselno prodornost in jasnejše misli sta desetdnevne poste prakticirala tudi Sokrat in Platon.

V medicini je post zaslovel s Hipokratom, ki je zapisal: »Lakota je mati zdravja, prenasičenost pa izvor številnih bolezni.«

Dandanes se o postu zaradi njegovih blagodejnih učinkov, predvsem zaradi čiščenja organizma in s tem spodbuditve samozdravilnih učinkov, ki jih nosimo v sebi, veliko govori. A morda se ga prav zato, ker je tako preprost, številni lotevajo nepremišljeno.

Pravila posta

Tako kot pri vseh stvareh je pri postu, če želimo, da očisti naše telo in um, treba upoštevati naslednje:

Na post se je treba pripraviti.
  • Vsaj teden dni prej, preden nehamo uživati trdo hrano, moramo opustiti alkohol, cigarete in kavo ter predelano hrano.
  • Sledijo naj meso, jajca, mlečni izdelki, vsaj tri dni pred postom pa tudi škrobna živila.
  • Zadnje dni pred postom uživamo le še zelenjavo in sadje, če se le da, presno.

Teorije o postu se med seboj, tako kot pri vsaki stvari, malce razlikujejo, vendar marsikatera zapoveduje, da naj bi telo na post pripravljali toliko časa, kolikor bo trajal sam post, in se od njega na 'normalno prehrano' navajali toliko časa, kolikor je trajal post, po obratnem vrstnem redu (torej začnemo s krhljem jabolka in se nazadnje, če je res treba, predamo razvadam).

Med postom nikakor ne smemo piti kave ali alkohola, kaditi, si privoščiti 'le žličke sladičke'. Z vsem naštetim bi naredili telesu med procesom čiščenja veliko škodo.

Med postenjem je nujno klistiranje enkrat dnevno.

Klistirate se lahko s toplo vodo ali z blagim žajbljevim čajem. »Najučinkovitejša je bio kava arabica, saj pomaga očistiti tudi jetra,« svetuje Simona Šket, avtorica programov za postenje ter knjige Preventiva pred rakom in rehabilitacija onkološkega bolnika. Torej kave nikakor ne pijemo, čiščenje črevesja (klistiranje) z njo pa bo delovalo blagodejno.

Med postom nikar ne pozabite piti vode ali blagih zeliščnih čajev.

Le tako boste lahko iz telesa 'odplaknili' strupe in pospešili čiščenje.

Priporočljivo je suho krtačenj.

In nato prhanje vsako jutro – tako boste nežno prebudili telo, pospešili prekrvavitev in izločanje toksinov.

Med postom se čim več gibajte na svežem zraku.

Z dolgimi sprehodi boste pospešili prekrvavitev ter s tem izločanje strupov in se istočasno prepustili sebi, svojim mislim, čustvom, ki bodo v tem času zahtevali več vaše pozornosti.

Med postom se čim bolj izogibajte stresu ter čim več časa posvetite sebi.

Tako post ne bo deloval le na vaše telo, temveč se boste z njim lahko znebili tudi kakšne razvade, preobrnili miselnost, razširili zavedanje. Če si boste le dopustili.

Med postom je pomembno razčlenjevanje morečih sanj.

»Takrat se čisti tudi podzavest in s pomočjo teh sanj točno ozavestimo stvari, ki nas morijo,« razlaga Simona Šket.

Za koga postenje ni primerno?

»Post ni za mladoletne ter za ljudi z demenco, ker niso ves čas pri stvari; pri postu gre namreč tudi za mentalno čiščenje,« opozarja Simona Šket.

Kako dolgo?

To je odvisno od vas in tega, kaj želite s postom doseči – postite se lahko en dan (njegovo moč boste na lunine mene okrepili), pa tudi 80 dni. »Z 42-dnevnim postom poskrbite za obnovo tkiv,« razlaga Simona Šket.

Najtežji je prvi teden posta, ko se telo intenzivno čisti strupov; takrat lahko boli glava, vas muči lakota, občutki v telesu so drugačni. »Najobčutljivejši del posta, acidozna kriza, navadno traja le 24 do 36 ur,« pravi strokovnjakinja za zdravo prehrano Marjetka Založnik, dipl. ing. živ. tehn.

Ko se telo na post navadi, lakota izgine, presenečali vas bodo tudi valovi močne energije (pa tudi nemoči, ko bo telo želelo, potrebovalo počitek).

Kakšen post?

Obstaja veliko vrst posta,

  • najstrožji je tisti, ki ga preživite le ob vodi,
  • najbolj priljubljen pa ob sveže stisnjenih sadnih in zelenjavnih sokovih, vodi oz. juhi prekuhane zelenjave (brez soli in začimb) in blagimi zeliščnimi čaji. Takšen post telo zelo dobro prenaša, ni prenaporen (ob njem lahko opravljamo vsakodnevne obveznosti).

O postu ob sokovih obstaja tudi v slovenščini precej literature, za zdravljenje težjih bolezni pa se Slovenci največkrat odločajo za post po Gersonovi metodi ali Breussu.

»Med postenjem je zelo pomembno, da sta vse sadje in zelenjava, ki ju porabite za sočenje ali juhe, biološko pridelana. Če med postom pijete žajbljev čaj, mora žajbelj tri minute vreti, da se izločijo strupena eterična olja, priporočljive pa so tudi mešanice čajev, kot so šentjanževka, njivska preslica, rman, melisa, meta; zanje se odloči terapevt glede na težave, ki jih ima človek,« pojasnjuje avtorica knjige o postenju in zdravljenju Simona Šket.

Kaj vam bo prinesel post (in kaj odnesel)?

»Post je učinkovita metoda zanesljivega razstrupljanja telesa, pomaga pri obnovi in zdravljenju organov. Poleg tega pomaga upočasniti proces staranja in pripomore k daljšemu življenju. Pri postu se očistimo strupov, porabijo se odmrle in okvarjene celice, regenerirajo se notranji organi,« na hitro povzema blaginje posta strokovnjakinja Marjetka Založnik.

Besedilo: Petra Arula