Soda bikarbona je le začasno olajšanje in nikakor ne rešitev, opozarja strokovnjak.
Na portalu krstarica.com povzemajo besede gastroenterologa prof. dr. Vojislava Perišića, ki opozarja pred uporabo sode bikarbone kot hitre rešitve pri težavah z želodčno kislino. Mnogi jo namreč zaužijejo kar na lastno pest, a to ni prava pot, pravi zdravnik.
"Soda bikarbona aamo na hitro nevtralizira kislino. Učinek traja morda pol ure, potem pa nič več. To ni rešitev. Uporabiti je treba zdravila, ki imajo dolgotrajen učinek," je slikovito pojasnil dr. Perišić. V kolikor imate torej težave s kislino, se je priporočljivo s strokovnjakom pogovoriti o ustreznem farmakološkem zdravljenju.
Želodec potrebuje vlaknine
Nutricionistka Milka Raičević pa poudarja pomen vlaknin v prehrani, ki lahko vaš želodec zaščitijo preventivno. "Vlaknine so naravna zaščita za želodec. Krepijo ga in preprečujejo draženje. Če bi sama imela težave z želodcem, bi iz jedilnika črtala gobe – težko se prebavljajo in veliko ljudi ljudi slabo prenaša. Enako velja za čebulo, odvisno pa je seveda tudi od načina priprave."
Če čebulo denimo najprej namočimo v vodo in šele nato dodamo jedem, lahko ublažimo želodčne težave. Tudi določene sorte čebule manj razdražijo želodec, kakor drugih.
V kolikor imate težave z želodcem je torej v prvi vrsti pomembno, da se posvetujete s strokovnjakom. Seveda pa lahko veliko naredite sami: koristi vam lahko hrana, bogata z vlakninami, živila, za katera opazite, da vam škodijo, pa raje izločite iz jedilnika.
Vir: krstarica.com