Ali lahko prekomerna skrb za šolske obveznosti vpliva na zdravje?

Šola že dolgo ni več to, kar je bila v preteklosti. Bistvena sprememba, ki jo opažamo številni starši, je zelo velika obremenjenost naših otrok s šolskimi obveznostmi.

Ali lahko prekomerna skrb za šolske obveznosti vpliva na zdravje? - Foto: profimedia

Veliko se je spremenilo. Ne le, da so se zamenjali učitelji in učni načrti, konec koncev tudi naši otroci niso več takšni, kot so bili v preteklosti. Celotna družba se je spremenila do te mere, da je danes podoba šole popolnoma drugačna, kot je bilo to še nekaj let nazaj. 

Otroci različno doživljajo šolske obveznosti

Otroci so si med seboj zelo različni, zato je tudi njihovo dojemanje in opravljanje šolskih obveznosti zelo različno. Nekateri za njih ne porabijo veliko časa, medtem ko drugim šola vzame tudi ves prosti čas, ki ga imajo na voljo. Nekateri otroci so na eni strani bolj skrbni, medtem ko drugi jemljejo šolske obveznosti na zelo lahkoten način.

Dejstvo je, da prekomerna skrb za šolske obveznosti lahko na otroku pusti tudi čustvene posledice, ki se kasneje lahko odražajo tudi na zdravju.

Stres je povod za številne zdravstvene težave otrok

Stres ne izbira niti po starosti, zato ni nič nenavaden podatek, da se z njim spopadajo že najmlajši otroci. Prekomerna skrb za šolske obveznosti in vsi pritiski ter želja po čim boljšem učnem uspehu, uvrščajo šolo med enega najbolj pogostih stresorjev pri otrocih. Sprva se običajno pojavijo spremembe v vedenju in razpoloženju, ob dolgotrajnejšem izpostavljanju takšnemu stresu, pa lahko sledi tudi depresivnost in anksioznost.

S tem pa se težave ne končajo, ampak se lahko še stopnjujejo, kar se odraža tudi na njihovem zdravstvenem stanju:

  • Prva takšna težava, ki jo starši opazijo je, da otroci izrazijo bolečine v trebuhu. Ker je trebuh center črevesnega živčnega sistema, kjer se prepletajo veliki živci in anksioznost, otroke dejansko resnično boli trebuh.
  • Zaradi vseh skrbi so lahko prisotni tudi glavoboli, vključno z migreno. Ker se otroci preveč obremenjujejo s šolskimi obveznostmi, jim enostavno ostane premalo časa za sprostitev, zato so takšni glavoboli tudi zelo pogosti.
  • Prekomerna utrujenost je posledica pomanjkanja spanja in premalo počitka. Pri tem ni nujno, da gre za fizično utrujenost, ampak tudi za psihično utrujenost.
  • Zaradi skrbi za šolske obveznosti otroci tožijo o slabem počutju, pri čemer ni posebej znanega medicinskega vzroka.

Tudi starši oziroma skrbniki lahko postanejo žrtve šolskih obveznosti

V velikih primerih pa lahko skrb za šolske obveznosti postane tudi družinski problem. Na eni strani gre za neprestano pregovarjanje glede nalog in učenja, na drugi strani pa so starši vse bolj vpeti tudi v opravljanje šolskih obveznosti. To jim vzame ogromno časa in energije, kar pa je ob 8 - urnem delovniku lahko zelo naporno in izčrpajoče. Namesto, da bi si starši tako popoldan vzeli čas zase in za kratek sprehod v naravi ali kakšno drugo aktivnost, morajo popoldan preživeti še ob šolskih knjigah.

Vse to lahko pripelje do številnih zdravstvenih težav, ki se od začetnih, najbolj nedolžnih, stopnjujejo do najbolj resnih. Začetni glavoboli in utrujenost se tako lahko stopnjujejo v izčrpanost, težave s pritiskom ali druge resne zdravstvene težave.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri