Preveč in premalo vlage v zraku slabo vpliva na zdravje

Vsekakor je vlaga v prostoru dobrodošla, vendarle pa na naše zdravje neugodno vpliva tako premajhna kot prevelika količina vlage. 

Preveč in premalo vlage v zraku slabo vpliva na zdravje - Foto: Profimedia

Vlažnosti v večini primerov ne vidimo. Lahko pa jo vidimo, na primer v obliki megle. Relativna vlaga v odstotkih pomeni natančno količino vode v zraku pri določeni temperaturi. Količina vode v zraku je nižja pri nižjih temperaturah.

Ohranjanje primerne stopnje vlažnosti zagotavlja najboljše udobje 

Najprimernejša količina vlage se giblje med 50 in 60 %. Če boste v svojem domu in drugih zaprtih prostorih ohranjali to stopnjo, si boste zagotovili najboljše udobje. 

Stopnja vlage pod 40 % predstavlja suho okolje. Če so temperature nizke, to vpliva na našo kožo ter jo izsuši. Obenem tako okolje povzroča še draženje kože ter nelagodje

Ko je stopnja vlage v zraku višja kot 65 %, to predstavlja vlažno okolje. Vlaga se na ta način lahko ujame na oknih, po vogalih ter podobno. Pri tem nastaja kondenzacija, ki kmalu začne kapljati ter s tem namakati površine. 

Na površini se pričnejo razvijati plesni, bakterije se pričnejo razmnoževati, nastajajo še druge negativne posledice. Pršice se, na primer, razvijejo pod 70 % vlažnostjo. Nato živijo zlasti v mehkem pohištvu, na primer, na ležiščih. To lahko povzroča alergijske in astmatične reakcije. 

Nadzor stopnje vlage v prostoru

Izjemno pomembno je, da se zavedate, da okolje, v katerem bivate ali se pogosteje nahajate, zelo vpliva na počutje in ne nazadnje tudi na zdravje

V prostorih si zagotovite primerno vlažnost ter si tudi s tem zagotovite dobro počutje. Če mislite, da imate v svojem okolju težavo z vlago, je najbolje, da uporabite odstranjevalec vlage ter tako ohranite sveže pa tudi uravnoteženo okolje v svojem domu.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza