Tesnobo lahko v večini primerov nadzorujemo in omilimo sami

Verjetno ste se že vsi kdaj znašli v situaciji, ko vas je neprestano tiščalo v prsih, ste imeli občutek strahu ali pa nelagodja in ste bili nemirni. Trpeli ste za tesnobo.

Moja diagnoza, 17. 10. 2019
Tesnobo lahko v večini primerov nadzorujemo in omilimo sami - Foto: Profimedia

O takšnih občutkih poročajo ljudje, ki se spopadajo s tesnobo oziroma anksioznostjo, in kar je pri tem zaskrbljujoče je, da se s tovrstnimi občutki sooča več kot 40 milijonov ljudi.

Problem tesnobe je predvsem takrat, ko le ta traja še dolgo po koncu stresnega dogodka, in ko začne pomembno vplivati na naše vsakdanje življenje. Takrat je dobro, da poznamo glavne znake tesnobe in tudi kako se z njo spopasti.

Kako lahko prepoznate tesnobo?

Tesnoba je psihični in telesni odziv našega organizma na stresorje iz okolja. Kateri so ti stresorji iz okolja, je odvisno od dojemanja vsakega posameznika. Nekomu je na primer stres že nek neprijeten dogodek v službi, medtem ko se nekdo drug s tem pretirano ne obremenjuje in nanj hitro pozabi. Prav tako je lahko človek tesnoben tudi, če v okolju ni neke realne grožnje, vendar si jo sam na osnovi preteklih izkušenj razlaga kot nevarno. V tem primeru govorimo o stanju tesnobe, ki jo sami občutimo na različne načine.

Na telesnem področju se znaki tesnobe kažejo v:

  • mišični napetosti,
  • pretiranem potenju,
  • tresavici,
  • pospešenem dihanju in
  • pospešenem bitju srca.

Lahko prihaja tudi do občutkov ohromelosti in tiščanja v prsih.

Psihično pa tesnobo lahko občutimo kot:

  • hud strah,
  • zaskrbljenost,
  • paniko in
  • žalost.

V takšnih situacijah je oseba izredno nemirna, ima slab občutek nelagodja, umika se stiku z drugimi ljudmi, pogosto tudi joka in kar je najhujše lahko pade v hude napade panike.

Če se vam že dolgo časa pojavljajo podobni občutki, ki so navedeni zgoraj, potem je skrajni čas, da pričnete ukrepati. Zaupajte se svojim partnerjem, prijateljem, staršem ali terapevtom in iz nastale situacije se boste rešili, mogoče ne čisto takoj, zagotovo pa, če boste le vztrajali.

Kako se soočiti s tesnobo?

Prvi korak pri spopadanju s tesnobo je, da se naučite prepoznati znake in se istočasno tudi zavedate, da težava obstaja in da se je potrebno s težavo soočiti in jo premagati. Pri tem je potrebno analizirati svoje lastno delovanje v smislu prepoznavanja vaših občutkov in vašega ravnanja. Takšna analiza je namenjena temu, da spoznate, da zmorete ravnati tudi drugače.

Največkrat se napadi tesnobe pojavijo v situacijah, ki jih ne moremo predvideti. Takrat se soočite z občutkom, da nimate vsega pod nadzorom in vam življenje prične uhajati iz rok. Zato vam v takšnih situacijah priporočamo, da poskrbite za vsa področja, ki jih lahko obvladujete. V tem primeru boste ponovno prevzeli nadzor nad samim seboj in povrnila se vam bo tudi samozavest. Torej, spremenite svoje življenje, vanj vpeljite umirjen ritem, redne in zdrave obroke, dovolj spanca in vsakodnevno telesno vadbo.

Različne tehnike sproščanja so vam lahko v veliko pomoč

Vsak napad tesnobe na telesu pusti tudi določene posledice. Med njimi je tudi nadzor nad dihanjem, ki postane pospešeno in neenakomerno. Da boste znali obvladovati takšne znake, se naučite obvladovati in umiriti svoj dih, ki bo posledično umiril tudi vas. Odlične tehnike , ki pomagajo v takšnih situacijah so meditacija, različne dihalne tehnike in mnoge sproščujoče dejavnosti, ki razbremenijo vaše telo in duha.

V kolikor imate občutek, da se sami ne zmorete soočiti s svojimi občutki tesnobe in nelagodja, potem so zanesljiva rešitev v tem primeru pogovori s psihoterapevti. Preko skupnega pogovora se boste znebili vsega, kar vam otežuje življenje, odvrgli boste breme in se naučili premagovati neprijetne ovire.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza