Vnetje sečil nas lahko doleti tudi poleti

Okužbo sečil naznanjajo pekoča bolečina ob mokrenju, pogosto odvajanje seča, kri v vodi, lahko pa tudi vročina in bolečine v ledvenem predelu hrbta.

Vnetje sečil nas lahko doleti tudi poleti - Foto: Profimedia

Znaki okužbe sečil

Okužbo sečil naznanjajo:

  • pekoča bolečina ob mokrenju,
  • pogosto odvajanje seča,
  • kri v vodi,
  • lahko pa tudi vročina in bolečine v ledvenem predelu hrbta.

Težave se lahko pojavijo nenadoma, lahko pa vnetje poteka dlje časa, tudi brez izrazitih simptomov.

Uroinfekt praviloma povzroča bakterijska okužba sečil, pojasnjuje specialist ginekologije in porodničarstva Aleksander Merlo, dr. med., iz Bolnišnice za ženske bolezni in porodništvo Postojna: »Ob padcu odpornosti izjemoma tudi glivice in virusi. Uroinfekti so navadno ponavljajoči se zaradi slabih higienskih navad in obnašanja ob večjih temperaturnih spremembah. Nezdravljena vnetja sicer hitro preidejo v ponavljajoče težave in posledično govorimo o kroničnih vnetjih.«

Bakterije v sečila najpogosteje vstopijo skozi sečnico, se v zastalem urinu v mehurju razrastejo in povzročijo vnetje sluznice. Če okužba prizadene spodnja sečila, strokovnjaki govorijo o cistitisu in uretritisu, če ledvice, pa o pielonefritisu. 

Prvo stanje je pogosto in neprijetno, a ob ustreznem zdravljenju hitro izzveni. Nezdravljeno vnetje ledvic pa je nevarno, saj lahko privede do ledvične odpovedi. 

Izpostavljene predvsem ženske

Vnetja sečil so pri ženskah dvakrat pogostejša kot pri moških, posebej izpostavljene so spolno aktivne ženske, uroinfekti pa so pogostejši tudi v menopavzi. »To je običajno posledica sprememb, ki zaradi opešanega hormonskega izločanja jajčnikov in posledičnih stanjšanj sluznic nastopijo na rodilih in sečilih. Poleg tega leta prinesejo še druge internistične težave, na primer povišane vrednosti krvnega sladkorja in krvnih maščob, kar še dodatno stopnjuje že prisotne težave urinarnega trakta. Sečnica je pri ženski populaciji tudi sicer bistveno krajša kot pri moških in bližina vhodov v nožnico in danko pospešuje razmnoževanje klic, najpogosteje bakterije E.Coli«, razloži postojnski ginekolog Merlo.

Dejavnik, ki povečujejo tveganje za okužbo sečil, je tudi sladkorna bolezen, pri kateri prisotnost sladkorja v urinu pospešuje razrast bakterij.

Pri obeh spolih tveganje za pojav okužbe sečil povečuje tudi razvojna nepravilnost sečil oziroma vse prepreke, kot so tumorji ali ledvični kamni, ki povzročajo zastajanje urina. Med dejavnike tveganja sicer spadajo še urinski kateter, uporaba diafragme, močno povečana prostata, slab imunski sistem in stres.

Kopalke naj se ne sušijo na telesu!

Da je treba mokre kopalke takoj zamenjati s suhimi, so znale od nekdaj zapovedovati mame. So že vedle, zakaj. Mokre kopalke, ki hladijo predel sečil in rodil, lahko namreč povečajo tveganje za vnetje mehurja in posledično ledvic. Kot je znano, se vnetje ob izpostavljenosti nenadnim spremembam temperature pogosteje pojavi.

Mokre kopalke pa ne povzročajo le vnetja sečil, temveč lahko tudi okužbo nožnice ali jajčnikov. Vlaga pospešuje razrast bakterij in glivic, slednje je še pogosteje pri kopanju v bazenu, kar lahko privede do vnetja. Zato je po vsakem kopanju priporočljivo, da mokre kopalke čim prej zamenjamo s suhimi, ali kot svetuje dr. Merlo: »Kopalke naj se nikar ne sušijo na telesu!«

Kdaj k zdravniku?

Ob prvih težavah, kot sta pekoč občutek pri uriniranju in pogostejše tiščanje na vodo, pogosto pomaga že pitje večjih količin tekočine – dva do tri litre na dan. Za blažitev blagih vnetnih težav si lahko pomagamo z domačo lekarno, predvsem z večjimi količinami vode, čajev in brusničnega soka, čaja ali kapsul, peteršiljevo vodo, izogibanjem sladkim jedem in pijači in podobno.

Toda če težave v kratkem času ne izzvenijo, moramo obiskati zdravnika: »Če v nekaj dneh samopomoči ni rezultatov, absolutno ne svetujem čakanja, ampak pregled pri izbranem zdravniku. V primeru bolečin v ledvenem predelu ali v zgornjem delu trebuha pa je pregled pri zdravniku vsekakor obvezen takoj. Obstaja namreč nevarnost širitve infekcije navzgor proti ledvicam, ker situacijo poslabša in zakomplicira,« sklene direktor postojnske porodnišnice Aleksander Merlo.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza