10 znakov, da lahko vaša nova zveza postane toksična

10 znakov, da lahko vaša nova zveza postane toksična (foto: Profimedia) Profimedia
26. 6. 2021

Novo je vznemirljivo – tako je tudi z romantično zvezo. Vse je popolno, energija, strast, intimnost. A v resnici se šele spoznavata, zato …

Upočasnite in si resnično vzemite čas ter spoznajte osebo. Tako se lahko izognete zapletenemu odnosu ali zelo boleči izkušnji.

Pogosto je težko opaziti, ali je oseba narcistične narave. Ne le zato, ker želi večina ljudi na začetku zveze narediti dober vtis, narcistične lastnosti so pri vsakem posamezniku različno izrazite, pospremijo pa jih tudi lastnosti, ki so lahko nasprotne narcističnim.

A meseci bodo minevali … Začeli se bodo kazati znaki, da je partner oziroma partnerka morda toksičen/a.

Tu je 10 znakov, da lahko vaša nova zveza postane toksična

10 znakov, ki bodo razkrili pravo naravo novega partnerja. To so oblike vedenja, ki jih zlahka pometemo pod preprogo ali upravičimo z 'ima samo slab dan'.

Če se pri partnerju (velja za oba - zanjo in zanj) kaže 7 od 10 znakov, jim le namenite nekaj več pozornosti:

1.

Na začetku je želel partner vedeti VSE. Zdaj se zdi izjemno nezainteresiran, celo nejevoljen. To toksični osebi omogoča nadzor nad osebo. Čustveno zapuščena oseba čuti potrebo po tem, da znova pridobi partnerjevo pozornost in ljubezen, kar pogosto zahteva žrtvovanje sebe.  

2.

Partner začne zbadati in komentirati in ti komentarji so navadno boleči. Na koncu nastalo situacijo vedno upraviči s, češ da je šlo za šalo in da ste preveč občutljivi.

3.

Neprestano kritizira druge in opravlja. Za njihovimi hrbti seveda. To vključuje tudi partnerjeve najbližje prijatelje.

4.

Opravičila so redka in ni iskrenega obžalovanja. Ali pa se enako vedenje nadaljuje tudi po opravičilu.

5.

Partner poskuša zgodbo predstaviti drugače – v novem scenariju je žrtev on/ona. Kot žrtev lahko preusmeri odgovornost in krivdo pripiše drugim.

Primer: Tina in Danijel se dogovorita za kosilo v mestu. Tina pošlje Danijelu sporočilo, a ne dobi odgovora. Ko Danijel končno odgovori, piše, da je kosilo zamudil zaradi obveznosti v službi. In doda, da so v službi izvedeli nekaj slabih novic in se mora nujno srečati s kolegi. Tina nato izve, da je bilo nekaj njenih prijateljev prav tako tem srečanju po službi. Počuti se izločeno in zmedeno.

Ko se poskuša o tem pogovoriti z Danijelom, znori in pove, da je razočaran glede službe in »če ji res ne bi bilo vseeno zanj, ne bi omenjala tega.«

6.

Sprva se zdi partner zelo odprt in pustolovski, kasneje se izogiba dejavnostim, ki zahtevajo že malce truda.

7.

Partner verjame, da ima vedno prav in da ve tako rekoč vse. Biti mora po njegovo/njeno ali nič.

8.

Partner se kuja, goji zamero in vztraja z molkom, ko nekaj ni po njegovo/njeno. Pomembno je razlikovati med kujanjem in tisto minuto, ki jo oseba potrebuje, da se umiri, preden naslovi težavo. V prvem primeru oseba ne želi nikakršne interakcije, ker ni prejel/a tistega, kar želi.

9.  

Zdi se, da želi partner pridobiti oziroma imeti nadzor nad financami, aktivnostmi, hobiji in odnosi, ki jih imate. Dogaja se povsem subtilno. Če se to ne zgodi in ne more nadzorovati, kritizira in ponižuje, ker sodelujete pri teh dejavnostih.

10.

Partner se čuti izjemno pomembnega in njegov/njen ego potrebuje neprestano hranjenje.

Primer: Katja je slabe volje. Njena volja se še poslabša, ko ne dobi pozornosti. Da bi se Tim izognil njeni jezi in slabi volji, okoli hodi kot po jajcih in skrbi za vse njene želje.

Na žalost so lahko te značilnosti zelo utrudljive in ni jih enostavno odpraviti. Morda vas bo begalo. A ne prelagajte krivde nase ... Spoznajte njegovo/njeno motivacijo, morda pa bo kljub vsemu dovolj odprt/a za pogovor s strokovnjakom.

Preberite še:

Prirejeno po PsichologyToday