sprašujem se, ali sem najstarejša oseba, ki piše na tem forumu? Za ta forum mi je povedala mlada dama in v nekaj tednih sem prebrala veliko vaših objav in komentarjev. Mnogi so me nasmejali. Ob nekaterih sem se zdrznila," začne svoj zapis na strani Reddit v skupnosti 'childfree'.

Veliko posameznikov je pisalo, da bi potrdili svojo odločitev, ki jim je spremenila življenje in tu je tudi njena zgodba.

"/.../ vaša odločitev je dobra! In če želite vedeti, zakaj tako mislim, mi prosim namenite pet minut svojega časa."
Profimedia

"Poročena sem bila malo več kot 50 let. Uprla sva se normi in nisva želela imeti otrok. Ljudem sva nekaj časa govorila, da se trudiva, nato pa, da ne moreva imeti otrok. Tako sva preprečila vsakršno razpravo. To je bila najina skrivnost in to vprašanje se ni nikogar tikalo. Če bi bila iskrena in rekla: 'Nimava otrok, ker jih enostavno ne želiva imeti,' bi bila nesoglasja z družino in prijatelji težka za vse.

PREBERITE TUDI: Lahko že enkrat nehamo pare spraševati, kdaj bodo imeli otroke?

Najinih 50 let je bilo popolnih. Imela sva dobri službi, ni nama bilo treba skrbeti za denar, sledila sva svojim interesom in hobijem. Imela sva veliko prijateljev in veliko ljubkih nečakinj in nečakov.

Če bi se lahko vrnila v preteklost, ali bi naredila enako? 100-odstotno ja. Še tisočkrat bi živela isto življenje.

Moje skromno opažanje je, da obstajajo štiri skupine ljudi.

SKUPINA A: Imajo otroke, imajo sijajno življenje in vse je popolno. Poznam mnoge, kar pomeni, da je možno in se dogaja.

SKUPINA B: Imajo otroke, težko življenje in težave. Mnogim je žal, da imajo otroke.

SKUPINA C: Imajo otroke in vse je v redu, nato pa enega dne ostanejo sami in vse redkejši stiki jim zlomijo srce.

SKUPINA D: To je skupina brez otrok. Poznam jih le nekaj.

Po mojih izkušnjah je skupina D vedno najsrečnejša in najbolj zadovoljna. Seveda je veliko srečnih ljudi tudi v skupini A.

Moj mož je umrl pred 10 leti. Dolgo sem žalovala in še zmeraj ga vsak dan pogrešam ...
Profimedia

Ampak življenje brez otrok, ki sem si ga izbrala, pomeni, da me otroci nikoli niso definirali. Imela sem veliko prijateljev in hobijev. Lahko sem zaživela naprej. Življenje gre naprej in jaz ga živim s polnimi pljuči, sem izpopolnjena in imam novega partnerja.

Moji prijatelji, ki so izgubili partnerja in imajo otroke, se pogosto pritožujejo, da jim otroci ne posvečajo dovolj pozornosti. To jih vznemirja in boli. Preveč se zanašajo na njih. Pričakujejo, da jim otroci povrnili ves čas in denar, ki so ga porabili za njih.

Njihovi interesi in hobiji včasih ne obstajajo, ker se/so se njihova življenja vrtela okoli njihovih otrok (in vnukov).

En prijatelj mi je rekel nekaj, česar ne bom nikoli pozabila. 'Prazno gnezdo je resničen problem. To je, kot bi te po 20 ali 30 letih zapustila ljubezen tvojega življenja, a še vedno ostaneta prijatelja. Nikoli več ni isto.'

Jaz imam svoje stanovanje v domu za ostarele, drage prijatelje, izpopolnjene dneve in prijetno osebje, ena izmed njih je mlada dama, ki me je spraševala o tem, kako je biti brez otrok in mi povedala za ta forum.

Srečno vsem."

Vir: reddit.com, cosmopolitan.si

Preverite še: "Nikoli nisem varala, a možev test očetovstva je pokazal negativno - nato pa sem izvedela RESNICO"