Stroka odkriva: Mlečni izdelki lahko poslabšajo vaše spolno življenje!

Stroka odkriva: Mlečni izdelki lahko poslabšajo vaše spolno življenje! (foto: Profimedia) Profimedia
19. 11. 2022

Si želite izboljšati svoje spolno življenje? Morda je čas za spremembe v prehrani...

Znanstveniki že leta opozarjajo, da je prehrana brez mlečnih izdelkov lahko bolj zdrava za telo ter bolj prijazna planetu. Zdaj pa se je izkazalo tudi, da lahko pripomore k boljšemu spolnemu življenju.

Po poročanju portala livekindly.com naj bi ravno mlečnine bile tiste, ki lahko vplivajo negativno vplivajo na libido, težave z erekcijo ter celo na kakovost sperme pri moških.

Mlečnine lahko vplivajo na kakovost sperme

V eni od epizod podkasta "It's All About Food" je dr. Neal Barnard pojasnil, da lahko uživanje sira vpliva na plodnost pri moških. Po njegovih besedah naj bi moški, ki zaužijejo veliko sira, imeli najmanjše število ter najslabšo gibljivost semenčic. 

Podobno je ugotovila tudi ena od raziskav, v kateri so strokovnjaki analizirali vpliv prehrane na kakovost sperme. Izkazalo se je, da se je pri moških, ki uživajo veliko polnomastnih mlečnih izdelkov (predvsem sira), zmanjšala gibljivost semenčic.

V enaki raziskavi so odkrili visoko koncentracijo estrogena v mlečnih izdelkih, kar bi lahko bilo krivo za omenjene spremembe.

Imate težave z libidom? Morda je čas za spremembo prehrane

Ne samo, da mlečni izdelki lahko negativno vplivajo na spremembe v spermi, ta živila lahko prispevajo tudi k upadu libida.

"Mleko, sir ter druge mlečnine lahko spremenijo raven spolnih hormonov pri ljudeh in zato vplivajo na libido," je za portal livekindly.com povedala dietetičarka Julieanna Hever.

V eni od študij so odkrili, da se je po zaužitju kravjega mleka pri moških znatno povečala raven ženskih spolnih hormonov. To je povzročilo zmanjšano izločanje testosterona, ki pomaga spodbujati moški libido.

Težave pri erekciji pri moških in bolj šibek orgazem pri ženskah

Do težav z erekcijo lahko pride zaradi različnih dejavnikov, kot so starost, duševne težave ter bolezenska stanja, kot je denimo sladkorna bolezen. Včasih pa se vzrok skriva tudi v prehrani.

V eni od raziskav je bilo ugotovljeno, da lahko mlečni izdelki z visoko vsebnostjo nasičenih maščobnih kislin pripeljejo do težav z erekcijo. Ravno ti izdelki namreč lahko v telesu povišajo krvni tlak ter raven holesterola. Oboje lahko povzroča težave s pretokom krvi, kar privede tudi do šibkejše ali bolj kratkotrajne erekcije.

Ravno težave s pretokom krvi pa lahko vplivajo tudi na spolno življenje pri ženskah. Če je pretok krvi oviran, se tudi ženske težje vzburijo, njihovi orgazmi pa so bolj šibki ali jih celo sploh ni.

Če torej tudi vi opažate katero od omenjenih težav, je morda čas, da iz svoje prehrane izločite (ali vsaj zmanjšate) mlečne izdelke ter jih nadomestite s kakovostnimi polnovrednimi živili.

Vir: livekindly.com