Ta vprašanja si zastavite v prvih 100 dneh razmerja

Ta vprašanja si zastavite v prvih 100 dneh razmerja (foto: Profimedia) Profimedia
13. 8. 2022

Obstaja veliko zgodnjih (opozorilnih) znakov – nekateri so subtilni, drugi precej očitni –, ki lahko pomagajo preprečiti stres, glavobole in morda celo strto srce. Tu je nekaj vprašanj, ki si jih lahko zastavite v prvih 100 dneh razmerja. 

1. Ali zaupate svojemu partnerju? "Brez zaupanja ni trdnih temeljev, na katerih bi gradili čustveno intimnost," piše strokovnjakinja za odnose in klinična psihologinja dr. Andrea Bonior na strani Psychology Today. 

2. Ljubite močenje, kot on/a ljubi vas? Ali so čustva bolj enostranska. 

3. Vas spoštuje? V zdravem odnosu je komunikacija odprta in poteka na način, ki ne ponižuje in zaničuje. Prav tako partnerja na splošno cenita drug drugega. 

PREVERITE: TAKŠNEGA vedenja ne boste videli v zdravem odnosu!

4. Se počutite zadovoljni? Povedano drugače: čutite, da od svojega partnerja dobite tisto, kar potrebujete, pravi terapevtka.

5. Ali drug drugemu izkazujeta hvaležnost? "Že majhni izrazi hvaležnosti in spoštovanja lahko pomagajo izboljšati zadovoljstvo v odnosu," Pravi dr. Bonior. Preprosti "hvala" lahko naredi veliko razliko.

6. Ste zaznali manipulativno vedenje? Najboljši odnos je seveda tisti, v katerem nista prisotna ne zloraba (in sem spada tudi čustvena zloraba) ne manipulacija. Žal se veliko preveč posameznikov "zadovolji" z razmerjem, v katerem pride prav do tega. 

VEČ: Prvi znaki, da gre za čustveno zlorabo

7. Ali gojita zamere? Odpuščanje je del vsakega zdravega odnosa. Če ima oseba težave z odpuščanjem, bo zdravje odnosa trpelo. 

8. Vaju združujejo podobni interesi? Kar ne pomeni, da prav vse počneta skupaj. A dobro je, da znata uživati v družbi drug drugega. 

9. Ali spoštujeta razlike in vrednote drug drugega? Spoštovanje individualnosti drugega je pomembno. Če močno nasprotujete vsem partnerjevim pogledom in obratno, boste verjetno imeli težave pri ohranjanju razmerja. 

10. Ali je vajina komunikacija zdrava? Komunikacija je spoštljiva, zlasti ko se pogovarjata o stvareh, o katerih ni tako enostavno govoriti.

11. Ali vaš odnos negativno vpliva na druga področja vašega življenja? Kot so kariera, prijateljstva in družina. Če vam vaš odnos preprečuje, da bi uspevali na vseh področjih svojega življenja, je to lahko znak, da vaš odnos ni zdrav.

12. Ste se močno spremenili in zgubili stik s seboj? Postali ste tako rekoč druga oseba in močno se trudite, da bi zadovoljili partnerja, pri tem pa ignorirate svoja čustva in vrednote. 

13. Je v odnosu prisotna vzajemnost? Zagotovo ste že večkrat brali: odnos je dajanje in prejemanje. 

14. Ste pogosto razburjeni, jezni, žalostni ali razočarani? 

15. Znata biti potrpežljiva drug do drugega? 

16. Imate občutek, da je z vami nekaj narobe? Zaradi partnerja se ne bi smeli počutiti negotove, izgubiti zaupanje ali dvomiti vase.

17. Ali imate s partnerjem večinoma pozitivne ali negativne interakcije?

18. Se je vaše duševno zdravje od začetka vajine zveze poslabšalo? Toksičen odnos bo negativno vplival na duševno zdravje in dobro počutje.

19. Se je v vašo dušo pritihotapil brezup?

20. Je med vama dovolj naklonjenosti? Po besedah dr. Boniorjeve lahko že "majhne geste naklonjenosti, kot so objemi, poljubi in tolažilni dotiki, veliko pripomorejo k temu, da se vsaka oseba v svojem odnosu počuti varno."

21. Imate občutek, da ste ves čas pod nadzorom? Po besedah psihiatrinje dr. Abigail Brenner je to ena pomembnejših rdečih zastavic v razmerju – ljubosumen in oblasten partner. 

22. Sta drug do drugega odprta in iskrena? 

23. Se partner obnaša povsem nezrelo?

PREVERITE: 7 lastnosti zrelega moškega

24. Ste pogosto zaskrbljeni ali negotovi glede razmerja? Namesto da bi uživali in gradili nove spomine, se počutite nelagodno in nenehno iščete potrditev. To ustvarja dodaten pritisk na oba. 

25. Sta oba prilagodljiva in pripravljena sklepati kompromise?

26. Si dajeta dovolj prostora za osebno rast? Ljudje se spreminjamo, prav tako naši interesi in cilji. Zato potrebujemo dovolj prostora in podporo za svojo rast. 

27. Vam je nelagodno ob misli na partnerjevo preteklost? Morda zaradi preteklih vedenj, morda zato, ker je ob razpravljanju o svoji preteklosti skrivnosten/a. 

28. Ali konflikte rešujeta na zdrav način? Brez prikrivanje čustev torej ali napadov. 

29. Ali ima partner nerešene pretekle zveze? "Če oseba ne more oceniti, zakaj se pretekla razmerja niso obnesla, ali za vse težave nenehno krivi drugo stran, lahko z veliko mero zaupanja stavite, da bi se lahko isto zgodilo z vašim razmerjem," pravi. Dr. Brenner.

30. Ali je med vama iskreno veliko zanimanja in privlačnosti drug do drugega?