Že veste, kaj boste danes kuhali za kosilo? Preizkusite polento na malo drugačen način - tako kot jo pripravita Tjaša in Blaž (Midva kuhava).
Polenta tokrat ne bo z mlekom ali poleg golaža, pripravili jo bomo na drugačen način. Če še nimate ideje za kosilo, se lotite priprave naslednjega recepta.
Čas priprave: 45 minut
Št. porcij: 4
Sestavine:
Kremna polenta s tolmincem:
Ragu s klobaso:
- 2 klobasi za kuhanje
- 1 žlička timijana
- 2 čebuli
- 1 paprika
- 1 žlička dimljene paprike
- 1 žlica olja
- 100 ml suhega rdečega vina
- 200 ml jušne osnove
- 400 g paradižnikovih koščkov iz konzerve
- sol
- poper
Najprej se lotimo priprave polente. V lonec zlijemo vodo in frcnemo sol. Postavimo ga nad srednji ogenj. Ko voda zavre, vanjo z metlico vmešamo polento. Kuhamo po navodilih z embalaže - 30 minut, vmes pa vsake toliko premešamo. Ko je kuhana, polento odstavimo in vanjo vmešamo najprej maslo, nato pa še na drobno nariban sir tolminc.
Potem naredimo ragu s klobaso. Širok lonec ali višjo ponev postavimo nad srednji-visok ogenj in vanjo vlijemo olje. Klobasi narežemo na enakomerna kolesca, ki jih stresemo v vroče olje in jih med občasnim mešanjem pražimo 3 minute. Iz lonca začasno poberemo klobaso in jo odložimo na krožnik.
V vročo maščobo stresemo na drobno nasekljano čebulo. Pražimo, da čebula postekleni, nato dolijemo suho rdeče vino. Med mešanjem postrgamo zapečene dele z dna posode in kuhamo, dokler vino skoraj popolnoma ne povre. V posodo vržemo na kocke narezano papriko ter po eno žličko timijana ter dimljene mlete paprike. Dobro pomešamo, nato vlijemo jušno osnovo in paradižnikove koščke.
Kuhamo 5 minut, nato dodamo pečene kolute klobase. Kuhamo nadaljnjih 10 minut, oz. dokler se paprika ne zmehča. Solimo in popramo po okusu.
Pa dober tek!
Recept sta prispevala Tjaša in Blaž - Midva kuhava.
- Preverite tudi, kako se pripravi gibanica ali primorska jota