Recept: Kremna polenta s tolmincem in ragu s klobaso

24. 10. 2020
Deli
Recept: Kremna polenta s tolmincem in ragu s klobaso (foto: Midva kuhava (Tjaša in Blaž))
Midva kuhava (Tjaša in Blaž)

Že veste, kaj boste danes kuhali za kosilo? Preizkusite polento na malo drugačen način - tako kot jo pripravita Tjaša in Blaž (Midva kuhava). 

Polenta tokrat ne bo z mlekom ali poleg golaža, pripravili jo bomo na drugačen način. Če še nimate ideje za kosilo, se lotite priprave naslednjega recepta. 

Čas priprave: 45 minut

Št. porcij: 4

Sestavine:

Kremna polenta s tolmincem:

  • 1 skodelica polente
  • 4 skodelice vode
  • 0,5 žličke soli
  • 20 g masla
  • 100 g tolminca

Ragu s klobaso:

  • 2 klobasi za kuhanje
  • 1 žlička timijana
  • 2 čebuli
  • 1 paprika
  • 1 žlička dimljene paprike
  • 1 žlica olja
  • 100 ml suhega rdečega vina
  • 200 ml jušne osnove
  • 400 g paradižnikovih koščkov iz konzerve
  • sol
  • poper

Najprej se lotimo priprave polente. V lonec zlijemo vodo in frcnemo sol. Postavimo ga nad srednji ogenj. Ko voda zavre, vanjo z metlico vmešamo polento. Kuhamo po navodilih z embalaže - 30 minut, vmes pa vsake toliko premešamo. Ko je kuhana, polento odstavimo in vanjo vmešamo najprej maslo, nato pa še na drobno nariban sir tolminc.
 

Potem naredimo ragu s klobaso. Širok lonec ali višjo ponev postavimo nad srednji-visok ogenj in vanjo vlijemo olje. Klobasi narežemo na enakomerna kolesca, ki jih stresemo v vroče olje in jih med občasnim mešanjem pražimo 3 minute. Iz lonca začasno poberemo klobaso in jo odložimo na krožnik.

polenta (midva kuhava)

V vročo maščobo stresemo na drobno nasekljano čebulo. Pražimo, da čebula postekleni, nato dolijemo suho rdeče vino. Med mešanjem postrgamo zapečene dele z dna posode in kuhamo, dokler vino skoraj popolnoma ne povre. V posodo vržemo na kocke narezano papriko ter po eno žličko timijana ter dimljene mlete paprike. Dobro pomešamo, nato vlijemo jušno osnovo in paradižnikove koščke.

Kuhamo 5 minut, nato dodamo pečene kolute klobase. Kuhamo nadaljnjih 10 minut, oz. dokler se paprika ne zmehča. Solimo in popramo po okusu.

Pa dober tek!

Recept sta prispevala Tjaša in Blaž - Midva kuhava.