Recept: Palačinke po staro ljubljansko

10. 11. 2020
Deli
Recept: Palačinke po staro ljubljansko (foto: profimedia)
profimedia

Ljubljano verjetno že dobro poznate, kaj pa ljubljanske jedi? Poleg žabjih krakov, zmajeve potice in fig Prešernovih, vam bodo ponudili tudi ljubljanske palačinke. 

Ko se sprehajate po Ljubljani, naj vas mimo zmajskega mostu in gradu pot zanese v stari del mesta, ki vas bo popeljal v zgodovino. Kadarkoli pa lahko stari del Ljubljane pričarate v svoji kuhinji in postrežete ljubljanske skutne palačinke po staro ljubljansko. 

Za 4 osebe pripravite naslednje sestavine:

Testo: 

  • 250 g mehke moke
  • 5 dl mleka
  • pribl. 60 g masla
  • 2 – 3 jajca
  • 1 žlica sladkorja
  • sol

Skutin nadev s pehtranom:

  • 250 g skute
  • 2 dl sladke smetane
  • 1 – 2 jajci
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 žlica drobtin
  • ščepec soli
  • 1 šopek pehtrana

Jajčni preliv:

  • 1 dl sladke smetane
  • 1 jajce
  • ščepec soli

Najprej pripravite testo. V kotliček presejte moko, dodajte razžvrkljana jajca in ščepec soli. Med stepanjem postopoma prilijte mleko. Sestavine zmešajte v gladko, tekoče testo, ki ga pustite počivati 30 minut.

V ponvi za palačinke stopite nekaj masla, nato pa nanjo vlijte maso za palačinike (testo). Specite vse palačinke in jih postavite na krožnik ter pokrijte s pokrovko. 

Sedaj pripravite skutin nadev. Pehtran grobo sesekljajte. Skuto pretlačite, in ji primešajte smetano, jajca, sladkor, drobtine, ščepec soli in sesekljan pehtran.

Pečico segrejte na 200 stopinj. Palačinke namažite z nadevom, zvijte in zložite v pekač. Preden jih daste v pečico, naredite še jajčni preliv. V skodelici gladko zmešajte sladko smetano, jajce in ščepec soli. S tekočino prelijte palačinke, ki jih za 30 minut položite v ogreto pečico. 

Radi imamo domače! 

Spodbujanje lokalne pridelave ima številne prednosti, ne  le v kakovosti, temveč prispeva tudi k zmanjševanju onesnaževanja okolja in pozitivno vpliva na lokalno ekonomijo. 

Tega se zelo zavedajo tudi pri Mercatorju, saj želijo najprej ustreči kupcem, ki vedno bolj povprašujejo po lokalnih izdelkih, s tem pa krepijo tudi lokalno tradicijo in širijo domačo proizvodnjo. Zato boste na njihovih policah našli veliko izdelkov s slovenskih kmetij - označuje jih srček z napisom Radi imamo domače

Mercator

Recept: gurman.eu