6 odličnih lokacij za nabiranje kostanja okoli Ljubljane (in kateri kostanj je najbolj sladek)

6 odličnih lokacij za nabiranje kostanja okoli Ljubljane (in kateri kostanj je najbolj sladek) (foto: profimedia) profimedia
8. 10. 2020

Radi z otroki nabirate kostanj, a vsako leto znova ne veste, kam bi jo mahnili in kje ga je največ? No, mi smo malo pobrskali po slovenskih hribčkih, posebno tistih v okolici Ljubljane, in našli 6 odličnih lokacij, kjer vam kostanj dobesedno leži pod nogami

In mimogrede – resnica je, da ima Slovenija takšne gozdove, da ga je mogoče najti prav povsod, celo do 800 metrov nadmorske višine.

In še majhen namig, preden jo mahnete v gozd: kostanjevim drevesom ustreza toplota, zato se odpravite na sončna pobočja.

1. Orle

Ljubljančani, posebno tisti z Rudnika, redno obiskujejo Orle, do katerih sicer lahko pridemo z različnih smeri: z Golovca, Urha in seveda z dolenjske strani iz Rudnika in Lavrice.

Kostanja je povsod dovolj in Orle so tako prijazen hribček, da otroci ne bodo prav nič stokala, da jih bolijo nogice in da ne morejo hodit. Za še bolj prijazen izlet pa lahko na vrhu Orel obiščete gostilnico, menda se lahko pohvalijo z odličnim šmornom.

2. Rašica

Če iščete sproščujoč gozd z veliko kostanja, le nekaj kilometrov oddaljen iz centra Ljubljane, se odpravite na Rašico, na vrh Staneta Kosca.

Nešteto poti po gozdnem pobočju, razgledni stolp in simpatičen Planinski dom, ki vas čaka na vrhu, sta popolna za motivacijo pri nabiranju kostanja.

3. Katarina

Katarina je še ena od svetlih točk Ljubljančanov in okoličanov. Na vrhu je dobra gostilna in vzpon ni pretežek, to je popolna kombinacija za popoldanski rekreativen izlet, da se malo razmigamo in prezračimo glavo.

V teh dneh pa lahko mimogrede naberete še kostanj za zdravo in malo drugačno večerjo.

4. Janče

profimedia

Na Jančah so posebni 'norci' na kostanj, saj prirejajo prave kostanjeve nedelje z veliko glasbe in zabave.

In če kostanj ne bo dovolj zabaven za otroke, je na vrhu Janč pravi mali igralni raj, tako da boste v miru popili svojo kavo.

5. Urh

Urh je pravi raj tako za ljubitelje nabiranja gob kot kostanja. Urh se dviga nad Dobrunjami, vzpon pa je res lahek in kratek.

6. Rožnik

DDD

Ja, celo praktično sredi Ljubljane, na Rožniku, boste našli kostanj. Seveda pohitite, ker se po Rožniku sprehaja veliko ljudi, čeprav je res, da s Ljubljančani bolj zagrizeni tekači kot nabiralci kostanja.

In na vrhu ne pozabite kupiti slastnega flancata in domač ledeni čaj.

Veste, kateri kostanj je najbolj sladek?
Če so kostanji obarvani belo ali zeleno, je še prezgodaj in niso užitni. Pustite jih v gozdu in se vrnite čez nekaj dni. A če imate radi zelo sladek kostanj, počakajte, da bodo nočne temperature padle pod ničlo – takrat kostanj postane še posebej sladek.

Še več idej za kratke kostanjeve izlete: