Informacije o koronavirusu, ki jim morate prenehati verjeti

Informacije o koronavirusu, ki jim morate prenehati verjeti (foto: Profimedia) Profimedia
15. 3. 2020

O novem koronavirusu (COVID-19) se je v enem dnevu pisalo več kot o ptičji gripi v celem letu. V tej poplavi informacij pa žal krožijo tudi takšne, ki lahko naredijo več škode kot koristi.

Sprva smo spremljali novice iz Kitajske. Nato so se prvi primeri pojavili v naši okolici. Zdaj pa je WHO izbruh novega koronavirusa (SARS-CoV-2), ki povzroča bolezen COVID-19, razglasila za pandemijo.

Razumljivo je, da ob tem in vseh novicah, ki krožijo okoli nas, občutimo negotovost ali stisko.

Bom zbolel/a tudi jaz? Kaj pa moja družina? In kaj to pomeni zame/za nas? Ali lahko okužbo preprečimo? Bi se kljub vsemu morali pripraviti na karanteno?

Kje poiskati informacije o novem koronavirusu, ki držijo?

V dobi interneta in elektronskih komunikacij ni problem dobiti informacij – o čemerkoli. Izziv je, kako se izogniti nepreverjenim.

V primeru koronavirusa zato svetujemo, da spremljate informacije uradnih institucij.
V pomoč vam bodo naslednje povezave:
  • Informacije o novem koronavirusu so zbrane na portalu državne uprave na povezavi www.gov.si/teme/koronavirus.
  • Spletna stran NIJZ: www.nijz.si.
  • Klicni center za informacije o koronavirusu: 080 1404. Na brezplačni številki lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro.
  • Za dodatne informacije za splošno javnost, navodila in pojasnila se lahko posvetujete s strokovnjakom z NIJZ na telefonski številki 031 646 617 in 031 619 118. Strokovnjaki so na voljo vsak dan med 9. in 17. uro. (Ker se - razumljivo - v zadnjih dneh beleži izjemno povečano število klicev, prosimo, bodite potrpežljivi.)
  • Klicni center za osebe z okvaro sluha: kc.tolmaci.si. Za uporabo klicnega centra se je potrebno registrirati. Klicni center sicer deluje 24 ur na dan.
  • Current information and instructions are available on the Coronavirus disease COVID-19 website.
  • Le informazioni attuali e le istruzioni si possono reperire sul sito web Coronavirus COVID-2019.
  • Aktuális információkat és utasításokat a Koronavírus COVID-2019 honlapon talál.
Zdaj pa preverimo še …
Profimedia

Katere so tiste informacije o koronavirusu, ki ta trenutek najpogosteje krožijo, in NE držijo oz. niso preverjene

1.

NE. Koronavirus (COVID-19) se NE ŠIRI LE v vročem in vlažnem okolju.

Trenutni podatki kažejo, da se lahko koronavirus širi kjerkoli. Ne glede na to, kje se nahajate, upoštevajte vsakodnevne preventivne ukrepe.

2.

NE. Cepivo proti pnevmokoknim okužbam ali cepivo proti gripi NE ŠČITI pred novim koronavirusom SARS-CoV-2.

Omenjeno cepivo ne zagotavlja zaščite pred koronavirusom, saj gre za nov virus, ki potrebuje svoje cepivo. Raziskovalci že razvijajo tudi cepivo proti novem koronavirusu.

3.

NE. Antibiotiki NISO UČINKOVITI pri preprečevanju in zdravljenju novega koronavirusa SARS-CoV-2!

Antibiotiki ne delujejo proti virusom, le proti bakterijam. Novi koronavirus je virus, zato se antibiotiki ne smejo uporabljati kot sredstvo za preprečevanje ali zdravljenje!

4.

NE. Jemanje vitamina C v obliki prehranskih dopolnil v večjih količinah NE PREPREČI okužbe!

Seveda je vitamin C, kot tudi vsi drugi vitamini in minerali, pomemben za normalno delovanje imunskega sistema, vendar ni dokazov o tem, da bi jemanje v večjih količinah preprečilo okužbo z novim virusom. Enako velja za druga prehranska dopolnila.

Hkrati podite pozorni, saj se je v teh dneh začelo pojavljati povečano število oglasov, ki ponujajo zdravila, druge preventivne učinkovine, ki naj bi ščitile pred okužbo, in preventivne preglede. Tovrstne oglase lahko prijavite na Tržni inšpektorat RS na povezavi Prijava kršitev Tržnemu inšpektoratu.

5.

NE. Sušilnik rok NE UNIČI novega koronavirusa SARS-CoV-2!

Pomembno je pogosto umivanje rok z vodo in z milom, saj tako zmanjšate možnost okužbe. Tudi razkužila na osnovi etanola nudijo zaščito pred okužbo.

6.

NE. Ultravijolična razkuževalna žarnica NE UBIJE koronavirus SARS-CoV-2!

Zato je ne uporabljajte za sterilizacijo rok ali drugih predelov kože. UV žarčenje lahko med drugim povzroči draženje kože.

7.

NE. Vroča kopel NE ZAŠČITI pred COVID-19. Pa tudi mrzla ne oz. mrzlo vreme NE UBIJE novega koronavirusom SARS-CoV-2.

Telesna temperatura ostaja med 36,5 in 37 stopinjami Celzija, ne glede na temperaturo kopeli ali tuša oz. ne glede na zunanjo temperaturo. Ta nima vpliva na virus, ki so že vstopili v telo. Najboljša zaščita je še vedno upoštevanje vsakodnevnih preventivnih ukrepov.

Profimedia

8.

NE. Razprševanje etanola ali klora po koži telesa in oblačilih NE UNIČI novega koronavirusa SARS-CoV-2!

Virusi, ki so že vstopili v telo, ne bodo uničeni.

Pripravki, ki vsebujejo etanol in klor, so sicer lahko koristni za razkuževanje površin, vendar jih je treba uporabljati v skladu s priloženimi navodili. Sicer so lahko škodljivi za sluznico in tudi za oblačila.     

9.

NE. Zaradi pisma ali paketa, ki je prispelo z območja, kjer so poročali o okužbah, ne bo prišlo do okužbe.

Ljudje, ki prejemajo pakete denimo iz Kitajske, ne tvegajo, da bi se okužili z novim koronavirusom SARS-CoV-2.

Izkušnje z drugimi koronavirusi kažejo, da ti ne preživijo daljšega časovnega obdobja izven gostitelja (človeka ali živali). Koronavirusi so do prihoda paketa v Slovenijo že propadli.

10.

NE. Redno izpiranje nosu s fiziološko raztopino NE POMAGA preprečiti okužbe z novim koronavirusom SARS-CoV-2!

Za to ni dokazov. Obstaja pa nekaj dokazov, da lahko redno izpiranje nosu s fiziološko raztopino ljudem pomaga pri hitrejšem okrevanju od prehlada. Vendar pa ni bilo dokazano, da redno izpiranje nosu preprečuje okužbe dihal.

11.

NE. Tudi izpiranje ust z grgranjem ustne vode NE ZAŠČITI pred okužbo z novim koronavirusom SARS-CoV-2.

Tudi o tem nimamo dokazov. Nekatere ustne vode sicer lahko za nekaj minut uničijo nekatere mikrobe v ustni votlini, vendar to ne pomeni, da ščitijo pred okužbo z novim koronavirusom.

12.

NE. Uživanje česna NE PREPREČI okužbe z novim koronavirusom SARS-CoV-2.

Česen je zdravo živilo, ki ima lahko nekatere protimikrobne lastnosti. Vendar pa za trenutni izbruh ni dokazov, da bi uživanje česna zaščitilo ljudi pred okužbo z novim koronavirusom.

13.

NE. Uporaba zaščitne kreme s sezamovim oljem NE PREPREČI vdora novega koronavirusa SARS-CoV-2 v telo.

Obstaja nekaj kemičnih razkužil, ki lahko uničijo novi koronavirus na površinah. Sem spadajo razkužila na osnovi belila/klora, bodisi topila, 75 % etanol, perocetna kislina in kloroform.

Vendar pa imajo na virus zelo malo ali nobenega vpliva, če jih nanesete na kožo ali pod nos. Lahko je celo nevarno, če te kemikalije nanesete na kožo.

14.

NE. Novi koronavirus SARS-CoV-2 NE PRIZADENE le starejših.

Ljudje vseh starosti se lahko okužijo z novim koronavirusom. Starejši in posamezniki z kroničnimi boleznimi, kot so astma, diabetes, srčne bolezni ... pa so bolj podvrženi težji bolezni po okužbi.

Svetovna zdravstvena organizacija ljudem vseh starosti svetuje, naj se držijo najbolj pomembnih ukrepov, ki zmanjšajo možnost okužbe – predvsem higieno rok in izogibanje vidno obolelim osebam – če izgledajo vročični, kašljajo, smrkajo, kihajo.

15.

NE. Novi koronavirus NI 100 % smrten.

Natančni podatki o poteku bolezni se sicer še zbirajo, saj gre za nov virus.

Iz dosedanjih raziskav in poročanj pa lahko sklepamo, da pri približno 81 % okuženih bolezen poteka v lažji obliki, težji potek naj bi imelo približno 19 % zbolelih.

Tudi natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom še ni, po poročanju Kitajske se ocenjuje, da je smrtnost 2.3 %. Večina umrlih je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni.

Profimedia

16.

NE. Zaščitna maska NE ZAGOTAVLJA 100 % zaščite pred okužbo s koronavirusom.

Vendar pa se lahko z nošenjem zaščitne maske zmnajša nevarnost širjenja okužbe na druge osebe. Bombažne maske se sicer premočijo in po določenem času ne nudijo več zaščite. Potrebno jih je nadomestiti z novimi.

17.

NE. NE MOREŠ preprosto vedeti, da si se okužil s koronavirusom SARS-CoV-2.

Glede na ostale koronaviruse in preliminarne podatke je inkubacijska doba med 2 in 14 dnevi, v povprečju naj bi bi bila inkubacijska doba približno 6 dni. V tem času okužena oseba ne kaže simptomov.

COVID-19, bolezen, ki jo povzroča novi koronavirus SARS-CoV-2, ima sicer številne gripi ali prehladu podobne simptome: slabo počutje, utrujenost, vročina, kašelj. V nekaterih primerih bolezen spremljajo slabost, vrtoglavica in izcedek iz nosu, pri težjih oblikah se pojavi občutek pomanjkanja zraka.

Zato tudi okužbe z novim koronavirusom od ostalih povzročiteljev akutnih okužb dihal, vključno s pljučnicami, ne moremo ločiti zgolj na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav.

Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Koronavirus se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah.

Preverite še: Za mirnejši spanec, preberite nekaj odgovorov na praktična vprašanja: Kaj kupiti? Katerih krajev naj se izogibamo? ali pa Pozimi pogrešate kolesarjenje? Potem vam je ta aktivnost pisana na kožo!

Poglejte si tudi kratek video, kako se zaščititi pred novim koronavirusom

Viri: NIJZ, WHO, www.health.harvard.edu