“Naš bo pa naslednji Luka Dončić.” Kdaj je prehitro, da otroke vpišemo v športne aktivnosti?

“Naš bo pa naslednji Luka Dončić.” Kdaj je prehitro, da otroke vpišemo v športne aktivnosti? (foto: Profimedia) Profimedia
10. 3. 2023

“Naš že od četrtega leta trenira nogomet.” “Naša pa pravi, da bo balerina.” “Mi smo jo vpisali na rolanje.” “Naš bo pa naslednji Luka Dončič.” Ste slišali starše govoriti kaj takšnega?

Zdi se, da nekateri starši svojim otrokom že uspešno tlakujejo pot v bleščečo športno prihodnost, vi pa svojega malčka niste vključili še k nobeni dejavnosti. Ali pa ste ga, zdaj pa pred vsakim treningom brišete krokodilje solze in si izmišljujete vedno nove motivacijske stavke.

Morda vaš malček interese menja hitreje kot konfekcijske številke in ste zagrenjeni lastnik enkrat nošenih nogometnih čevljev, pozabljenega loparja za tenis in hokejske palice, ki služi le za bezanje stvari izpod kavča in postelje?

Kdaj je pravi čas, da se otrok spozna s športom?

Nekje okoli šestega leta starosti naj bi bili otroci v povprečju psihično in fizično pripravljeni za razumevanje pravil in sodelovanje pri skupinskih športih. Redke izjeme prej, velika večina kasneje. Ne ozirajte se torej toliko na to, kaj počnejo drugi ampak prisluhnite predvsem svojemu otroku.

Predšolskim otrokom pustite, naj čim več eksperimentirajo – brez dragih vpisnin in športnih pripomočkov. Narava ponuja ogromno možnosti, da se preizkusijo v najrazličnejših aktivnostih, ki so poleg tega tudi odlična priložnost za preživljanje kvalitetnega družinskega časa.

Poleg tega ne pozabite poklicati na pomoč najboljša “trenerja” - prosto igro in dolgčas. S prvim otrok najlažje osvaja nova znanja in veščine, vam pa pokaže, kaj ga v resnici zanima; z drugim krepi svojo domišljijo in kreativnost. Oba skupaj pozitivno vplivata na otrokovo samozavest.

Nikar otroku pretirano ne vsiljujte športa, v katerem ste blesteli sami ali ga primerjajte z vašim najljubšim športnikom ali z drugimi otroci. Glede tega so si otroški psihologi precej enotni. Sporočilo, ki ga s tem otrok lahko sprejme, je namreč, da vam sam – takšen, kot je – ni dovolj.

V veliko pomoč je lahko tudi boljše razumevanje sposobnosti predšolskih otrok.

Glede malčkov, starih med 3 in 5 let tako posplošeno velja:

Motorične sposobnosti: Lahko teče, zna skakati, vrže žogo, ima relativno dobro ravnotežje (ni pa motorika še toliko razvita, da bi lahko vrgel žogo med tekom).

Učne sposobnosti: Zelo kratka osredotočenost. Največ se nauči tako, da posnema druge.

Priporočene dejavnosti: Tek, kolo (tricikel), lovljenje in metanje žoge, kotaljenje, prevali.

Ta starostna skupina naj tudi še ne bi imela tako razvitega vida, da bi lahko dobro ocenila hitrost in smer gibajočega se predmeta. In, kar je ključno – med vsemi aktivnostmi jim je veliko pomembneje, da se zabavajo, kot pa da tekmujejo (in zmagujejo). Če se boste zabavali skupaj, pa bo zmaga dvojna.

Prisluhnite najnovejši epizodi aktivni podkasta! 🎧

Mag. inž. prehrane Jernej Ogrin razkriva vse, kar morate vedeti o hujšanju in zdravi prehrani: