Prehranska strokovnjakinja opozarja: "Slovenci imamo slab odnos do hrane"

12. 6. 2023
Deli
Prehranska strokovnjakinja opozarja: "Slovenci imamo slab odnos do hrane" (foto: Danijel Čančarević)
Danijel Čančarević

V novi epizodi Aktivni podkasta je z nami Dajana Smolnik, mag. dietetike, ki ozavešča predvsem o motnjah hranjenja in motnjah prehranjevanja ter ljudem pomaga, da vzpostavijo zdrav odnos do hrane.

Dajana ocenjuje, da imamo v Sloveniji precej slab odnos do hrane. Včasih ga razvijemo brez, da bi se tega sploh zavedali.

"Nameni so vedno pozitivni, vedno si vsi želijo izboljšati svoje zdravje in kakovost življenja, nekateri pa gredo žal malo predaleč in pri tem začne trpeti tudi odnos do hrane, ki je potem vse prej kot zdrav," pojasnjuje.

Slab odnos do hrane lahko prepoznamo po več znakih: Dajana je izpostavila, da je velika "rdeča zastavica" to, da pretirano razmišljamo o hrani. Prav tako je velika težava, če živila prestrogo delimo na zdrava in nezdrava oziroma če imamo po uživanju "prepovedanih" živil slabo vest.

"V splošnem slaba vest po prehranjevanju ni normalna in je lahko pomemben znak, da imamo neustrezen odnos do hrane," opozarja.

V pogovoru nam je strokovnjakinja pojasnila, kako lahko izboljšamo svoj odnos do hrane, v čem se razlikujejo motnje hranjenja in motnje prehranjevanja, kdo je najbolj nagnjen k motnjam hranjenja ter še veliko več.

Celotnemu pogovoru prisluhnite tukaj: